29. června 2012

Jurečko Bradáčovou velmi vítal

Rozhovor s předsedou ODS a premiérem ČR Petrem Nečasem v Lidových novinách.

Kdy jste se rozhodl ministra Pospíšila odvolat?

To rozhodnutí zrálo postupně a dospěl jsem k němu po zralé úvaze. Pan ministr zcela evidentně nebyl schopný kompetentně zvládat management svého resortu, hlavně v rozpočtu. Jestliže vláda provede rozpočtové škrty v podobě vázání výdajů, kdy se všem ministerstvům škrtnou peníze a jeden ministr kvůli tomu dokonce odstoupí, a pár dní poté přijde z ministerstva spravedlnosti žádost o jednu miliardu korun navíc, tak jak to mám chápat? Ta žádost vůbec nebyla doprovozena restrukturalizačními kroky v rámci toho resortu, k nim jsem pana ministra musel opakovaně sám tlačit. Pan Pospíšil byl s výjimkou jednoho a čtvrt roku nepřetržitě po šest let šéfem resortu. Navíc jsem dostal hodnověrnou informaci, že do konce roku by ministerstvo spravedlnosti přišlo s žádostí o další peníze ještě jednou.

To měla být ještě jedna žádost k té současné?

Ano, on to doktor Pospíšil bude popírat, ale ta informace je stoprocentní a spolehlivá. Mně ji sám pan ministr potvrdil. A to já nemůžu dělat před zraky jiných ministrů, kteří z resortních škrtů mají krvavé mozoly. Zeptejte se ministrů Kubiceho, Vondry, Fialy, ti všichni musejí ve svých resortech dělat ohromně nepopulární věci.

Je jedna miliarda v rámci státního rozpočtu tolik peněz, abyste kvůli ní riskoval rozhoupání vlády i svojí strany?

Jestli se vám jedna miliarda zdá málo, tak se zeptejte Josefa Dobeše, proč rezignoval kvůli s prominutím dvěma blbým miliardám z rozpočtu, který má přes sto miliard. Když jsem tehdy prosazoval tyto škrty, tak se mi málem rozpadla vláda. Promě je základní misí této vlády rozpočtová zodpovědnost. A buď si tuto klíčovou věc ustojím i ve své straně, nebo za to politicky zaplatím.

Co myslíte výtkami, že Pospíšil nedostatečně restrukturalizoval svůj resort?

Například ve vězeních máte přes 20 tisíc vězňů. Každý vězeň nás denně stojí tisícikorunu, to znamená 30 tisíc za měsíc. Přitom několik tisíc vězňů je v trestní sazbě do půl roku. Já jsem už dávno pana ministra tlačil k tomu, aby vymyslel nějaké alternativy typu dřívější podmíněné propuštění na svobodu. Začal v tomto směru něco dělat teprve nedávno, pod tlakem toho, že se vůbec nebudu bavit o rozpočtu. Vězeňství také dodnes drží naprosto nesmyslně čtyři kategorie věznic: s dohledem, dozorem, ostrahou a přísnou ostrahou. A soudy určují, do kterého typu vězeň přijde. To už dávno mělo být rozděleno pouze do dvou kategorií. Protože pak může nastat stav, že v rámci jedné věznice pak v jedné kategorii máte naplněnost 130 a v druhé jen 80 procent. A to se děje.

Hodně nadějí se pojilo s domácím vězením. Kam tento prokejt dospěl?

Vůbec nechápu, že poté, co bylo správně a pod mým tlakem zrušeno výběrové řízení na elektronický systém u domácího vězení – to řízení bylo vypsáno ještě za Fischerovy vlády -, proč se v tom projektu nepokračovalo. Umožnil by výrazné úspory. Dnes máme v republice v domácím vězení všehovšudy 268 lidí. Soudy domácí vězení logicky nechtějí ukládat, protože chybí ten elektronický monitorovací systém. Tendr se zrušil v roce 2010, od té doby uběhly dva roky. Obecně se dá říci, že protože v oblasti PR je působení Jiřího Pospíšila mistrné, zaměřil se pouze na věci, které mu získávaly body. A věci, kde by body ztrácel, hrnul neřešené před sebou.

A v čem si ministr získával PR body?

Například tím, že se označil za čističe české justice, čili odvolával lidi, které předtím sám jmenoval.

Je náhoda, že jste Pospíšila odvolal zrovna teď, kdy bylo na spadnutí jmenování nástupce Vlastimila Rampuly v čele pražských státních zástupců?

Načasování je logické. V úterý vláda schválila přípravu státního rozpočtu na příští rok, a protože moje důvěra v manažerské schopnosti doktora Pospíšila klesla pod bod mrazu, chci, aby rozpočet na další rok připravoval někdo nový.

Je pravda, že v úterý si na vládě o dodatečné peníze říkal i ministr dopravy Pavel Dobeš?

Ano, ale s tím rozdílem, že on nežádal konkrétní peníze teď, ale do toho nezávazného rozpisu na příští rok. A já jsem ho ukřičel, že na něco takového prostě nemá nárok. Jasně jsem tam řekl, že který ministr nebude hlasovat pro ten materiál, toho odvolám. A panu Dobešovi jsem před celou vládou řekl, že jestli ten materiál nepodpoří, tak skončí. A to materiál na příští rok dosud není závazný, přesto jsem netoleroval, aby pro něj pan Dobeš nehlasoval. Kdežto státní rozpočet na letošek, kam směřovala žádost pana Pospíšila, to jsou už závazné věci. Je povinností člena vlády ji držet.

Stínová ministryně spravedlnosti Marie Benešová říká, že potřebujete v Praze zametače.

Marie Benešová, která soustavu státních zástupců do velké míry rozvrátila, by měla mlčet. Ona je u kořenů mnoha problémů, které je dnes třeba řešit.

Ale že jste chtěl zabránit jmenování Lenky Bradáčové do Prahy, na tom se shoduje opozice i s Pospíšilem. Aspoň ministr takové náznaky dělá.

A jak jsem tomu mohl zabránit? Vždyť pan Pospíšil ten návrh na jmenování měl na stole od pátku.

Sám tvrdíte, že jste to nevěděl. Tak jste třeba měl tušení a chtěl jejímu jmenování předejít.

Ne. To s jeho odvoláním opravdu nemělo nic společného. Částečně ho nechápu, protože je to nefér, částečně chápu, protože žít v představě, že jsem neodvolatelný, a pak být odvolán, to vás může zasáhnout.

Nemůže ho zasáhnout i způsob, jakým odvoláváte ministry? Strohé oznámení po ránu, žádné dlouhé vybavování... Exministr zemědělství Fuksa tvrdil, že v jeho případě vám stačily tři minuty.

Ale já se s nimi bavím. Sdělím jim, co hodlám udělat, a realizuji to.

Vám by Bradáčová v Praze nevadila?

Já bych to respektoval, ani nic jiného bych ani dělat nemohl. Nebudu lhát a tvrdit, že by to nevzbudilo určitý rumraj, ale je to zodpovědnost ministra spravedlnosti. Jestliže měl na stole návrh, proč nekonal? Proč teď najednou vykládá, že jsem mu chtěl v něčem zabránit?

Je pravda, co říkal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, že část ODS nebyla se jménem Lenky Bradáčové spokojená?

Tady se prostě velmi silně mluví o jejích kontaktech s ČSSD a s panem Paroubkem před rokem 2010, a je tu velmi špatná zkušenost s prokurátorkou Benešovou. Vzpomeňme na kauzu tzv. gubernátorů, jak tehdy nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová osočila krajské a komunální politiky ODS, absolutně bez důkazů, jak byl v Kladně kriminalizován primátor za ODS pan Volf, demonstrativně ho vláčeli v poutech, aby se později ukázalo, že byl nevinný. Pokud má nějaký státní zástupce vazby na politickou stranu, mohou vznikat obavy. A abyste měl úplný obrázek - část ODS naopak paní Bradáčovou vítala. Třeba Roman Jurečko (Pospíšilův politický patron z Plzně -pozn.red.) je velký zastánce paní Bradáčové.

Jak to víte?

Vím to. Mluvili s ním lidé, kterým nemám důvod nevěřit.

Jak relevantní je, že část ODS je pro a část proti Bradáčové?

Právě že to je úplně irelevantní. Zodpovědnost nese ministr spravedlnosti.

Teď jste v situaci, kdy výběrem nového ministra můžete jmenování Bradáčové ovlivnit víc, než před pár dny.

Myslím, že ne. To je vždycky zodpovědnost ministra spravedlnosti, ten rozhodne. A vyberu ho v řádu dnů.

Jakou roli ve vašem názoru na Jiřího Pospíšila hrálo to, že měl za zády plzeňského podnikatele Romana Jurečka, který bývá řazen k takzvaným kmotrům?

Pojem kmotr nikdy nepoužiju, pro ODS je to zahanbující a sebepoškozující výraz. Ale fakt je, že jisté šedé eminence existují, a ze všech členů vlády za ODS a ze všech členů vedení ODS jestli byl někdo spjat s takovou šedou eminencí, tak to byl Jiří Pospíšil.

Proč jste to dosud toleroval?

A jak víte, že jsem proti tomu nevystupoval? Koneckonců i jeho odvolání je vektorový součet, v němž tato věc sehrála jistou roli. Na můj vkus se pan Jurečko pohyboval kolem toho resortu příliš blízko.

Jak se vám poslouchá, když vicepremiér Schwarzenberg řekne, že spravedlnost šla stranou?

A to mluví o čem, o chování TOP 09 v kauze Vlasty Parkanové? Když si uvědomíme, co předáci TOP 09 v této kauze předváděli, je to od něj nesmírně pokrytecké.

Je jasné, že z toho nevyjdete dobře. Ještě ani nedozněl váš výrok, že parta plukovníků nebude určovat, kdo sedí ve vládě.

To je od vás velmi nefér. Tohle jsem řekl při interpelacích, což je žánr, v němž se používají ostřejší slova, a řekl jsem to v odpovědi na nehorázný dotaz opozičního poslance. To vůbec nesměřovalo proti policistům.

Musíte přece vědět, jak některé věci budou znít: premiér vyhrožuje policajtům. A pak, když se konečně šetří velké případy, odvolá ministra spravedlnosti.

Já se můžu bránit jen trpělivým vysvětlováním. Ale mám zkušenosti s tím, jak snadno vznikají v politice mýty, a ty prostě musíte vysedět. Někdy musíte provést krok, který považujete za správný, i když za něj ponesete mediální náklady. Já dnes vůbec nejsem překvapený, to, co se děje, jsem předpokládal.

Jak to, že z ministrů ODS ve vládě před dvěma roky jste zůstal už jen vy a Alexandr Vondra? Měl jste tehdy při výběru špatnou ruku?

Né. Nastaly okolnosti, u někoho zaviněné, u někoho nezaviněné, někdo něco zvládal, někdo něco nezvládal. To je život. Rozhodující jsou výsledky, a těch má vláda za ty dva roky docela dost.

Oslabuje vaše pozice v ODS? Podporu Pospíšilova Plzeňska jste například potřeboval, když se dělaly změny v pražské ODS. Příště byste ji už asi neměl.

Že oslabuje moje pozice v ODS, se říká už dva roky, co ji vedu. Nemyslím si to. Ale vždycky každým rozhodnutím si někde rozšiřujete nebo zužujete prostor pro další rozhodnutí, tak to je. Politika není statický svět s nehybnými figurami, ale neustále se měnící prostor s pohybujícími se figurami.

Je vládnutí cesta, kterou lemují přibývající řady nepřátel?

To je svým způsobem přirozené. Připomenu výrok Margaret Thatcherové: Nevadí mi mít nepřátele, jenom proboha ne tolik najednou. Získáváte spojence i nepřátele, ztrácíte spojence, z některých nepřátel se časem stávají neutrálové nebo dokonce spojenci.

Jaké je to lidsky, skrouhávat svoje podřízené?

Nedělá mi to žádnou radost.

Je středa večer, pár hodin před summitem EU v Bruselu. Co se na něm stane?

To teď nikdo neví. Podle mého názoru se odstartuje diskuse, která se povede zhruba do konce roku.

Mluví se o silnější kontrole národních rozpočtů, o bankovním dohledu a společném ručení za vklady v bankách... Je něco, před čím se máte na pozoru?

Všechno se teprve bude prodiskutovávat. Ale fakt je, že některé návrhy hlavně kolem bankovní unie jsou pro nás velmi nebezpečné a mohly by republiku hospodářsky významně poškodit. Není například v našem zájmu oslabovat roli národního regulátora bank, my jsme s prací ČNB velmi spokojeni.

S jakým mandátem od vlády do Bruselu jedete?

Vláda mi jednomyslně schválila mandát, že teď v Bruselu vůbec nemáme říkat, k čemu přistoupíme a k čemu ne. Takže nemáme říkat, že k nějaké užší spolupráci přistoupíme, byť jí nebudeme a priori bránit.

Podobně jako před půl rokem kolem fiskálního paktu se ozývají až úpěnlivé žádosti, abyste zemi nevyvedl do izolace.

Tyto – diplomaticky jsem spolkl přídavné jméno – názory jsou intelektálně chybné. My přece nejsme v jádru evropské integrace. Jádrem evropské integrace je eurozóna. Akdyž nejsme v jádru, tak z něj nemůžeme vypadnout. Jestli někdo chce být součástí jádra, měl by teď vstát a říci: chci co nejrychleji vstoupit do eurozóny. Bezesporu s tím u voličů zaznamená fatální úspěch. Ale bylo by to aspoň politicky poctivé.

Rozhovor provedl Daniel Kaiser.

RNDr. Petr Nečas

předseda strany
předseda vlády