28. června 2012

Konečné výsledky prezidentských primárek: ODS nominuje Přemysla Sobotku

ODS vyšle do přímé volby prezidenta Přemysla Sobotku, 1. místopředsedu Senátu. Sobotka zvítězil ve vnitrostranických primárních volbách, v nichž ho podpořilo celkem 3 771 (61 %) občanských demokratů. Pro Evžena Tošenovského, druhého z možných kandidátů ODS, hlasovalo 2 432 (39 %) členů ODS.

Primárky ODS skončily ve středu volbami v Jihomoravském kraji. V nich získali Přemysl Sobotka 329 a Evžen Tošenovský 224 hlasů. Volební účast v Jihomoravském regionu byla 17 %.

„Chtěl bych Přemyslu Sobotkovi poblahopřát. Považuji ho za nesmírně kvalitního a slušného kandidáta, který je jasný, názorově čitelný, nepopulistický a který má schopnost oslovit voliče," řekl premiér a předseda ODS Petr Nečas. „Přemysl Sobotka má z primárních voleb silný mandát. ODS je jedinou stranou, která si na takovýto výběr kandidáta troufla," zdůraznil Nečas.

Oba kandidáti se během dva měsíce trvajících primárek osobně sekali s více než 2 700 členy ODS, kteří se zúčastnili volebních shromáždění pořádaných v každém kraji České republiky včetně Prahy. Volit mohl každý člen ODS, jehož členství trvalo nepřetržitě od 1. března 2012 až do dne voleb. Nominaci Přemysla Sobotky ještě oficiálně stvrdí Výkonná rada ODS.

Kompletní výsledky po jednotlivých regionech a veškeré informace k primárkám na www.ods.cz/primarky