28. června 2012

Nečas: Jestli mně veřejnost tleská, či ne, je mi jedno

PRAHA Premiér a lídr ODS Petr Nečas vysvětluje v rozhovoru pro MF DNES, proč se zbavil politika, jehož ještě před dvěma roky označil za "největší naději ODS". "Manažersky nezvládal škrty v resortu, ztratil mou důvěru. Jestli tomu veřejnost tleská, nebo netleská, je druhořadé," říká Petr Nečas.

Jiří Pospíšil naznačuje, že pravým důvodem je váš nesouhlas se jmenováním Lenky Bradáčové do čela vrchního zastupitelství v Praze.

Tak to je pro mě neuvěřitelné. Podle mých informací měl pan ministr návrh nejvyššího státního zástupce Zemana na její jmenování k dispozici od pátku. Já o tom dokonce ani nevěděl, dozvěděl jsem se to teď, až když byl ministr odvolaný. Co mu bránilo během těch pěti dnů Lenku Bradáčovou jmenovat? Jak jsem tomu mohl zabránit?

Nelekli se členové ODS, že Pospíšil a ministr vnitra Kubice dali volnou ruku žalobcům a policistům v jejich snaze dotáhnout do konce korupční případy?

A jak by tomu vyšetřování šlo zabránit? Soustava státního zastupitelství není řízena ministrem spravedlnosti. Já jsem mnohokrát řekl, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman má mou důvěru a podporu. A zároveň jsem vědomě vybral nestranického ministra vnitra Kubiceho, což se osvědčilo.

Neudělal jste tímto krokem velkou politickou chybu?

Klíčovým úkolem této vlády je stabilizovat veřejné rozpočty. To je pro mě primární optika. Ne jestli je rozhodnutí populární, nebo ne.

Proč jste Jiřímu Pospíšilovi oznámil, že končí, až těsně před podáním demise?

Ve mně to zrálo delší dobu. A to, že je něco poslední kapka anebo že stokrát nic umořilo vola, je dokonce součástí judikatury Nejvyššího správního soudu. Takže dospěl jsem k tomu rozhodnutí a stojím si za ním.

Působí to jako záminka, pokud vám vadí, že si ministr řekl o víc peněz do resortu. Kvůli tomu se snad ministři neodvolávají...

Kdyby vláda vyhověla všem požadavkům pana ministra Pospíšila, tak by dnes jako jediný neměl krácený rozpočet, ale dokonce by ho měl vyšší. Přece není možné, aby všichni ministři škrtali a jeden jediný nešetřil. Ty problémy jsou dlouhodobé. Během posledních šesti let je pan doktor Pospíšil ministrem spravedlnosti, kromě roku a čtvrt. Všechny problémy resortu jdou za ním.

Vadila by vám Lenka Bradáčová v roli šéfky pražského vrchního státního zastupitelství? ODS ji podle všeho moc nemá ráda, vidí v ní nebezpečí.

Tam jsou informace z minulosti o jejích intenzivních kontaktech s Jiřím Paroubkem před rokem 2010. Nevím, zda jsou pravdivé, či nikoliv. Ale je skutečností, že díky tomu má u části ODS pověst... Tady je prostě zkušenost s Marií Benešovou, stranickou prokurátorkou, která jako nejvyšší státní zástupkyně perzekvovala členy ODS.

Snad nechcete srovnávat Lenku Bradáčovou s místopředsedkyní ČSSD?

Marie Benešová tehdy nebyla členkou sociální demokracie!

To Bradáčová nevyvrátila vaše pochyby ani svou důsledností a odvahou, jakou jsme mohli vidět u kauzy sociálního demokrata Davida Ratha?

Při vší úctě – fakt si myslíte, že Davida Ratha šlo nezavřít, když ho chytli s miliony v krabici a existovaly odposlechy? Jak to mohl kterýkoliv státní zástupce ovlivnit?

Třeba tak, že by to v průběhu půlročního sledování podezřelým někdo prozradil.

To by byl kriminální čin, to bych žádnému žalobci nepřipisoval.

Čili pokud nový ministr jmenuje Bradáčovou, vám to vadit nebude?

Je to zcela v odpovědnosti a kompetenci ministra spravedlnosti a nejvyššího stání zástupce. To se nesmí řídit přáním či nepřáním předsedy vlády.

Jmenováním Bradáčové předejdete podezřením, že rozpočet je jen zástupným důvodem.

Je to naopak. Fakta to vyvracejí už teď. Zaprvé – prokazatelně jsem o záměru jmenovat doktorku Bradáčovou nevěděl. Zadruhé – byl tady horizont skoro celého týdne, kdy ji mohl ministr jmenovat.

V červnu 2010 jste si Jiřího Pospíšila vyžádal do vedení jako "talentovaného politika, jednu z největších nadějí ODS pro budoucnost, jíž chcete prošlapat cestu". Co se změnilo?

Ano, mluvil jsem o něm hezky. On ztratil mou důvěru ve vztahu k manažerskému řízení resortu v rozpočtových otázkách. Ukázalo, že tuto věc prostě nezvládal. Dokonce bych řekl, že po bývalém ministru školství Dobešovi to byl rozpočtově nejproblematičtější člen vlády.

Neublíží vám to, že šlo o populárního člena vlády a vaší ODS?

Nejpopulárnějšími politiky byli i Stanislav Gross, Petra Buzková i Vlasta Parkanová, abych to aktualizoval. To nic neznamená. Já jsem předseda vlády, za její fungování nesu odpovědnost. Rozpočtovou kompetentnost vytýkám před závorku schopností jakéhokoliv člena vlády. To je nepodkročitelné minimum.

Souhlasíte, že Pospíšil udělal víc – dal žalobcům při vyšetřování pocit nezávislosti, odboural politické tlaky? A to je ohroženo.

Až bude někdo říkat, že ho někdo omezuje nebo se pokusil ovlivnit tu policii, tu státní zastupitelství, tu soud, tak tato hypotetická námitka bude namístě. Jsou to jen spekulace. Ano, existují miliony lidí, kteří si myslí, že Elvis Presley stále žije.

RNDr. Petr Nečas

předseda strany
předseda vlády