26. října 2011

Europoslanci ODS pro rozumný a úsporný rozpočet EU 2012

Europoslanci ODS při hlasování podpořili, jako už tradičně, postoj Rady. Jsme přesvědčeni o tom, že v době, kdy se hospodářství v EU ocitá v problémech a kdy národní rozpočty jsou nuceny šetřit, není možné, aby evropský rozpočet dále neúměrně expandoval.

Europoslanci ODS dnes na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku hlasovali pro rozumný a úsporný rozpočet EU pro rok 2012. Našim hlavním cílem je vyhnout se rozpočtovému provizoriu a sporům mezi Evropskou komisí, Evropskou radou a Evropským parlamentem, jejichž svědky jsme byli při projednávání letošního rozpočtu před rokem. Nepřejeme si, aby se to letos opět opakovalo. Proto vyzýváme všechny evropské instituce, které se na schvalování rozpočtu podílejí, k hledání kompromisu.

Evropská komise ve svém návrhu doporučuje zvýšit rozpočet EU pro rok 2012 o více než 5,2 %. Evropská rada s tímto návrhem nesouhlasí a doporučuje zvýšit rozpočet o pouze 2,1 %. Evropský parlament se v dnešním hlasování připojil v mnoha směrech k původnímu návrhu Evropské komise.

Europoslanci ODS při hlasování podpořili, jako už tradičně, postoj Rady. Jsme přesvědčeni o tom, že v době, kdy se hospodářství v EU ocitá v problémech a kdy národní rozpočty jsou nuceny šetřit, není možné, aby evropský rozpočet dále neúměrně expandoval. I Evropská unie musí začít šetřit a musí zvažovat efektivitu svých výdajů.

Proto jsme v hlasování podpořili všechny návrhy, které směřovaly k úsporám výdajů v evropském rozpočtu. S politováním však musíme konstatovat, že velkou většinu těchto návrhů velká koalice socialistů a lidovců svými hlasy zamítla.

Poslanci ODS v dnešním hlasování například podpořili všechny návrhy směřující ke snížení výdajů na chod Evropského parlamentu i dalších evropských institucí. Chtěli také hlasovat pro návrh na snížení náhrad poslanců o 25 %, ale pozměňovací návrh v tomto smyslu nebyl většinou EP nakonec ani připuštěn k hlasování. Naopak navzdory odmítavému hlasování ODS poslanci EP schválili návrh na zvýšení prostředků, které mají poslanci na informování poslanců o činnosti Evropského parlamentu. Neuspěl bohužel ani návrh, která prosazoval zrušení dotací na pěstování tabáku, která také ODS podpořila, ale většina v EP odmítla.

Mgr. Hynek Fajmon

člen místní rady
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
člen výkonné rady
zastupitel
poslanec EP