13. června 2012

Schválený zákon o sociálně právní ochraně dětí posiluje možnost výchovy dětí v rodinném prostředí

Poslanecká sněmovna dnes vyslovila souhlas s novým zákonem o sociálně právní ochraně dětí. Podle jeho zpravodaje, poslance ODS Jana Čechlovského obsahuje průlomové změny, které zajistí, aby větší počet dětí vyrůstal v přirozeném rodinném prostředí namísto ústavů. Zákon zároveň poprvé systematicky upravuje pravidla pro pěstounství a nastavuje podmínky jeho profesionalizace.

Poslanecká sněmovna dnes vyslovila souhlas s novým zákonem o sociálně právní ochraně dětí. Podle jeho zpravodaje, poslance ODS Jana Čechlovského obsahuje průlomové změny, které zajistí, aby větší počet dětí vyrůstal v přirozeném rodinném prostředí namísto ústavů. Zákon zároveň poprvé systematicky upravuje pravidla pro pěstounství a nastavuje podmínky jeho profesionalizace.

Málokterý zákon prošel tak detailní diskuzí jako právě schválený zákon o sociálně právní ochraně dětí. Poslanci ODS od začátku do diskuzí aktivně zasahovali a iniciovali několik kulatých stolů a neformálních diskuzí s desítkami odborníků a zástupců všech zainteresovaných stran. Ve finální podobě jsme ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí mnoho jejich připomínek zohlednili,“ komentoval průběh projednávání zákona Jan Čechlovský.

Poslanci ODS se mimo jiné zasadili o to, aby se narovnaly podmínky pro prarodiče v pozici pěstounů, kteří podle původního návrhu měli přijít o státní příspěvek, nebo o systémové financování podpory pěstounské péče.

Jan Čechlovský považuje za stěžejní, že vůbec poprvé se upravují v České republice podmínky pro systematickou práci s rodinami, zavádí se pevné postupy a standardy kvality v systému péče o ohrožené děti a především se vrací pěstounská péče původnímu účelu.

Pěstounská péče neznamená skryté osvojení dítěte, ale má především zajistit dočasnou péči o děti, jejichž rodiče mají zcela nebo částečně zachována rodičovská práva. V souvislosti s tím zákon nastavuje podmínky, které zajistí profesionalizaci pěstounství a jeho kvalitní fungování ve prospěch dětí. Odměna pro pěstouny bude považována za plat, nikoliv sociální dávku. Pěstouni si tak budou moci tento příjem zahrnout do důchodu nebo do žádosti o hypotéku,“ dodal Čechlovský.

Ten také ocenil, že diskuze o zákonu se neomezila na zachování či rušení ústavů, protože i nadále budou všechny typy péče o ohrožené děti fungovat vedle sebe.

Ještě na probíhající schůzi poslanecké sněmovny by měli poslanci rozhodnout také o zákoně o ústavní a ochranné výchově.

 

Mgr. Jan Čechlovský

místopředseda poslaneckého klubu PČR
člen místní rady
předseda oblastního sdružení
předseda regionálního sdružení
zastupitel