21. března 2018

Přímá volba a tisíc malých Zemanů

(Lidové noviny)

Poslanecká sněmovna projednává přímou volbu starostů a hejtmanů. A mluvil o ní ve svém inauguračním projevu i pan prezident. Jedny nadchnul, druhé zklamal, třetí naštval. Sám patřím k těm druhým. Třetí pak právem spatřují v  projevu neúctu k  psaným i nepsaným společenským pravidlům, která se u nás po roce 1989 vytvořila. Pan prezident se ve svém projevu neohlížel na nic a na nikoho, jen na sebe. A možná také na lid, který ho přímo zvolil. Kdo ten lid konkrétně je, nevíme, volby jsou tajné, ale aspoň že to.

Takto může v praxi, zatím naštěstí převážně slovní, vypadat moc svěřená jednomu člověku přímo lidem a lidu, tomu nekonkrétnímu, avšak všemocnému tvoru, odpovědná. S lidem nemůžete diskutovat a on nemůže diskutovat s  vámi a oponovat vám. K lidu můžete pronášet projevy a manipulovat s ním. Diskutovat můžete jen s lidmi. Ti mají svá jména a mají své názory. Nejsou anonymní. Lid anonymní je.

Proto je dle mého názoru zastupitelská demokracie, kde je moc „cezena“ skrze reprezentanty lidu (poslance, senátory, zastupitele) lepší, protože je odpovědnější, zdrženlivější, méně anonymní než demokracie přímá. To platí zvláště v mírových dobách. A proto je moc přímo z rukou lidu (či boha) odvěkým snem a přáním autokratů. Hlas lidu, hlas boží. Nic nového. Už římští patriciové si na sklonku antické republiky vyřizovali své účty nikoli hlasováním v Senátu, ale prostřednictvím podněcování nálad lidu shromážděného na fóru. Vynikl v tom i jistý Julius Caesar. Republika brzy skončila, přišlo císařství a posléze pád říše.

Pronesl by pan prezident Zeman stejný projev, pokud by nebyl zvolen přímo lidem? Pronesl by opravdu stejný projev, pokud by ho zvolili reprezentanti stejného lidu, avšak lidé s konkrétními jmény a politickými postoji a známými názory? Navíc zastupující jednotlivé politické strany, které zase zastupují a reprezentují zájmy těch, kteří je volí? Vsadil bych se, že nikoli. Projev by byl nejspíš uměřenější, zdrženlivější a více státnický, více odpovědný. Také, ač reprezentanty neodvolatelný, cítil by prezident jistě větší odpovědnost, než cítí dnes.

Bác! A prakticky v tutéž chvíli probírá sněmovna na návrh SPD Tomia Okamury přímou volbu starostů a hejtmanů. Hotové orgie lidových voleb! Hejtmani a starostové bez vazby a odpovědnosti k  zastupitelům. Zato odpovědní lidu, tedy nikomu konkrétnímu. Přitom však nadáni zcela jistě určitou mocí. To bude mela. K  čemu to může vést, jsme viděli během inaugurace. V Česku je přes 6000 obcí. I když bude hypoteticky více než 80 procent z přímo zvolených starostů a hejtmanů zdrženlivých a uměřených, vznikne aspoň 1000 malých Zemanů, kteří se budou ohlížet jen na lid, tedy na nikoho a na nic. Vítejte v  nových časech!

Petr Zimmermann

expert ODS pro zdravotnictví