9. března 2018

Odchod z Vladislavského sálu nebyl kalkul. Udělala bych to znovu

(Radiožurnál) Během inauguračního projevu Miloše Zemana odešli z Vladislavského sálu někteří poslanci, řada z nich svůj odchod vysvětlila jako protest proti útoku na média, který podle nich v projevu zazněl. Jako první odešla ze sálu poslankyně ODS Miroslava Němcová. „Potřebovala jsem vyslat signál, že s tím nesouhlasím,“ říká Miroslava Němcová ke svému odchodu během inauguračního projevu.

 
 
„V jednu chvíli jsem pochopila, že prezident Zeman křivě skládal slib na ústavu,“ říká s tím, že rozbil pomyslnou jednotu a neudělal žádný krok, aby se příkopy v české společnosti zahladily. „Naopak je začal prohlubovat,“ dodává.
 
Zdůrazňuje také, že dopředu odchod neplánovala, nešlo o žádný kalkul, naopak zvažovala, zda na inauguraci má vůbec jít. „Nakonec jsem si řekla, že to je schůze sněmovny, Senátu, tedy je to dá se říci moje pracovní povinnost,“ vysvětluje.
 
„Český rozhlas i Česká televize jsou vystaveny politickým útokům,“ Miroslava Němcová.
 
Ačkoliv byla jediná, kdo z poslanců ODS ze sálu odešla, tak z ohlasů svých kolegů ví, že ani ostatní nebyli se Zemanovým projevem spokojeni. „Kdybych cítila, že je to jedinou mojí možností, jak dát najevo, že takhle to být nemá a že s tím hluboce nesouhlasím, tak bych to udělala znovu,“ potvrzuje.
 
Samotná inaugurace podle ní nabídla nejlepší příležitost připomenout dobrou i špatnou minulost, a také nastínit východiska ze situace po parlamentních volbách. „Jako prezident hraje velkou ústavní roli, a má být jeho zájmem, aby vznikla nějaká vláda s podporou sněmovny,“ uzavírá.
Miroslava Němcová

poslankyně PČR