9. března 2018

ODS: Vláda bez důvěry nesmí provádět zásadní personální změny

(www.ods.cz) Poslanecká sněmovna dnes na mimořádné schůzi projedná personální změny, které provádí vláda Andreje Babiše bez důvěry Poslanecké sněmovny. Mimořádnou schůzi iniciovala ODS, která na tiskové konferenci představila i návrh dvou usnesení.

„Vláda v demisi - a navíc bez důvěry - nemá legitimitu na provádění žádných rozsáhlých personálních změn, jak jsme toho byli svědky v minulých dnech. Vznikla na základně ústavní svévole prezidenta Zemana a jejím jediným politickým zázemím je nepřiznaná podpora od SPD a KSČM. Chceme znát od premiéra v demisi vysvětlení provedených personálních změn a jeho plány v tomto směru do budoucna,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura představil návrhy dvou usnesení, která budou občanští demokraté předkládat ke schválení Poslanecké sněmovně, první zní: „Poslanecká sněmovna vyzývá vládu České republiky v demisi, aby se zdržela všech nevynucených personálních změn, a to zejména v bezpečnostních a zpravodajských službách.“ Druhé usnesení je spíše legislativního charakteru: „Poslanecká sněmovna vyzývá vládu bez důvěry, aby nepředkládala do Poslanecké sněmovny novelu služebního zákona.“