17. ledna 2018

Nové cíle EU pro obnovitelné zdroje energie přijdou Česko na stovky miliard

(www.ods.cz) Energetická účinnost se má do roku 2030 zvýšit o pětatřicet procent a stejně tak podíl obnovitelných zdrojů má za stejné období vzrůst na pětatřicet procent. Na nové podobě energetiky se ve středu shodla většina europoslanců. Pokud by taková pravidla odsouhlasily i členské státy, pro Česko to podle místopředsedy ODS Evžena Tošenovského bude znamenat vážnou ekonomickou i ekologickou hrozbu.

 
„Pětatřicetiprocentní cíl jsme teoreticky schopni naplnit, ale nezapomínejme, že již dnes nás podpora OZE stojí čtyřicet miliard ročně. Podle mne jde již dnes o ekonomicky zcela zvrácený systém,“ uvedl Tošenovský. „A to nikdo neví, na kolik nás vyjdou ta zbývající procenta."
 
„Tyto extrémně nastavené cíle nejsou podloženy žádnou ekonomickou analýzou dopadů na členské státy. Jen v České republice odhadujeme, že na dosažení dnes schválených cílů bychom museli vynaložit stovky miliard korun. Ale jsou tu i další rizika, například rozpad systému centrálního vytápění a přechod na lokální zdroje topení, což paradoxně znamená mnohem vetší znečištění, a také podstatné zvýšení nákladů na teplo a energie pro domácnosti,“ řekl po hlasování Evžen Tošenovský.
 
Balík legislativy v sobě podle Tošenovského nese i další potenciálně nebezpečné prvky, jako například pokus o prolomení suverenity členských států v oblasti sociální politiky zavedením pojmu „energetické chudoby“.
 
„Je smutné, že novou legislativu podpořili i někteří čeští europoslanci, jmenovitě všichni za ČSSD, KDU-ČSL a TOP 09. Zásadní teď bude jednání Rady, kde naše slabá a nefunkční vláda v demisi bude muset uhájit české ekonomické zájmy,“ uzavřel Evžen Tošenovský.
Evžen Tošenovský

místopředseda strany
poslanec EP