13. ledna 2018

Projev v rámci politické diskuse 28. kongresu ODS

Vážený pane předsedo, dámy a pánové,

jsem rád, že se staronový předseda ODS a naši místopředsedové vyslovili proti účasti ve vládě Andreje Babiše. Jsem rád, že se vyslovili i proti její toleranci.

Ať již s Andrejem Babišem nebo bez něj.

Za tento postoj, který sdílím, jim poděkuji několika poznámkami k tématu: „Zda by nebylo lepší prosazovat náš program v koalici, než zahnívat v opozici?“

Zaprvé si dovolím polemizovat s názorem, že zrazujeme naše voliče, když neuděláme maximum, abychom prosazovali náš program.

Já tvrdím, že v těchto volbách nás většina lidí nevolila kvůli programu, ale kvůli pravicovým hodnotám, na kterých je ODS postavená.

Tvrdím to i přesto, že náš program je dobrý a tvořili ho kompetentní lidé.

Naši voliči nechtěli Babiše, nechtěli Okamuru, nechtěli komunisty, nechtěli levičáky. Volili tradiční pravicovou stranu, která dělá předvídatelnou pravicovou politiku a kterou reprezentují důvěryhodné osobnosti.

Já tvrdím, že kdybychom šli do vlády s Andrejem Babišem prosazovat náš program, zradili bychom naše hodnoty! A lidé by nás potrestali. Přišli bychom tím o mnoho členů a voličů.

Andrej Babiš mi připomíná ledního medvěda v pražské ZOO. Ve svém výběhu je krásný, hravý a elegantní. Pro lidi přitažlivý, děti a hlupáci by si chtěli vlézt k němu a hrát si s ním. Je to hvězda pražské ZOO. Ale je to lední medvěd. Největší šelma na Zemi. Vlezte si do jeho výběhu a sežere vás. Tenhle lední medvěd teď svými nejlepšími kousky zve ODS do svého výběhu, do své vlády.

Je nabíledni, že i kdyby Andrej Babiš nebyl ve vládě, bude to vláda Andreje Babiše. Ze svých ministrů si udělá loutky, z předsedy vlády svého avatara. A pokud by předseda vlády byl z jiné politické strany, udělá si z něj fackovacího panáka.

Za druhé si dovolím polemizovat s názorem, že v opozici jsme k ničemu.

Naopak, pokud nechceme, aby této zemi vládl člověk bez jakýchkoliv skrupulí, člověk, který byl komunistou, pravděpodobně agentem StB, který v politickém boji neváhá lhát a zneužívat svoji ekonomickou moc, musíme jemu a jeho vládě neustále nastavovat zrcadlo. Musíme ukazovat, co je to za lidi a co dělají špatně.

Kdo jiný k tomu má lepší možnosti, než nejsilnější opoziční strana.

Andrej Babiš je chytrý a je schopný. Rychle se naučil, co je politika, a politika ho baví. Touží po moci, umí riskovat a má neomezené prostředky. Z Andreje Babiše se stalo politické monstrum.

Je politickým monstrem, které ODS pomáhala stvořit. Teď je naší povinností ho poslat zpátky do Agrofertu!

Dámy a pánové, poslední věcí, ke které se chci vyjádřit, jsou předčasné volby. Máme se jich bát? Co když ANO ještě posílí?

Já říkám: budoucnost není nikdy jistá. A i kdyby ANO ještě posílilo a Andrej Babiš by mohl vládnout sám, nebo jen s podporou komunistů, tak co se stane? Jaké to bude? Na koho bude házet vinu za neúspěchy? Koho bude kritizovat? Koho bude zesměšňovat? Na koho bude vytahovat kauzy ze svých složek?

Na nikoho, když mu ODS neskočí na špek.

Ptám se? Bude Andrej Babiš vládnout věčně? Nebude! Zničí sám sebe. Odejde se stejnou jistotou, jako že po hospodářském růstu přijde zase recese. A ti, co mu dnes nejvíce tleskají, budou říkat: Ať jde, odkud přišel.

 

Kam?

To už nechám, dámy a pánové, na vaší fantazii.

Děkuji vám za pozornost.

Ing. Jan Bauer

poslanec PČR
zastupitel
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení