11. prosince 2017

Koten, Ondráček a do „třetice všeho zlého“ ještě Metnara?

(EuroZprávy.cz) „V pátek si byl pro ‚požehnání‘ u prezidenta poslední z této pozoruhodné trojice – budoucí ministr vnitra – Lubomír Metnar. Co k tomu říci? Tento pán už na ministerstvu vnitra působil pár měsíců jako náměstek (poslušný poskok) ministra Martina Peciny za úřednické vlády a následně ‚přežil‘ ještě chvíli u Milana Chovance,“ píše v komentáři pro EuroZprávy.cz bývalý policejní prezident, zastupitel a 1. náměstkem hejtmana Královéhradeckého kraje za ODS.

 
Údajně se pro něj premiér rozhodl pro jeho dlouholeté zkušenosti v resortu ministerstva vnitra. Klasické politické klišé, které se ovšem na budoucího ministra velmi dobře hodí. Dlouholeté zkušenosti v přejímání názorů druhých a vždy s cílem udržet si přízeň nadřízených jsou jistě tou správnou kvalifikací pro zachování náklonnosti těch, kteří pro něj mají připravenu řadu svých názorů a cílů, jež bude moci naplňovat. Jeho schopnost účelově změnit názor a současně přátelsky hovořit o principech mám ověřenu z vlastní zkušenosti. Opravdu tohle je to, co od ministra vnitra očekáváme?
V jednom rozhovoru se Metnar svěřil, se svou důvěrou v nezávislost policie, ale o postupu vyšetřovatelů v kauze Andreje Babiše a firmy Čapí hnízdo, kde existuje podezření na spáchání dotačního podvodu, má své pochybnosti. Proto postup policie v této kauze prověří.
 
Uf... má on - jako ministr vnitra - vůbec možnost něco prověřovat? Nebo požádá „svého nezávislého“ policejního prezidenta, který prověří postup jeho podřízených v trestní věci nebo snad požádá někoho o něco, k čemu vlastně nemá jedinou kompetenci?!
 
Skoro se mi chce pokračovat jeho slovy „mám trošku smíšené pocity“, ale já dodávám „nejen z Vašich vyjádření, pane ministře“.
 
A závěrem ještě jedno úsměvné vyjádření, které by nemělo zůstat úplně bez povšimnutí. Metnar se totiž zasadí o to, aby Česká republika, která je hodnocena jako šestá nejbezpečnější na světě, na tomto místě zůstala, nebo se její pozice dokonce ještě zlepšila.
 
Nechám stranou hodnocení názorové obecnosti priorit nového ministra, ale prosím, nemohli bychom se konečně zamyslet nad opravdu vypovídající hodnotou podobných žebříčků bezpečnosti? Protože jinak o Metnarovi a jeho „profesionálním názoru“ budeme muset do budoucna ještě určitě přemýšlet (nebo spíše se nad ním a jeho skutečnou kompetencí zamýšlet?!).
 
Martin Červíček

expert ODS pro bezpečnost
náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje
předseda oblastního sdružení ODS Náchod