5. prosince 2017

ODS: Návrh státního rozpočtu postrádá koncept i priority

(www.ods.cz) Poslanci ODS nepodpoří návrh státního rozpočtu na rok 2018. 50miliardový schodek v době ekonomického růstu považují občanští demokraté za neodpovědný a nesouhlasí ani se snižováním výdajů na investice a dalším zvyšováním mandatorních výdajů. K přepracování však ODS rozpočet vracet nehodlá, nechce pomáhat Andreji Babišovi v kampani.

 
„Státní rozpočet na příští rok je společným dílem končící a vznikající vlády, obě za něj nesou zodpovědnost. Opakovaně jsme upozorňovali na to, že v době ekonomického růstu je deficit a zadlužování země o další desítky miliard špatným řešením. Stejně tak alarmující je další pokles investic. ODS jako rozpočtově odpovědná strana proto nemůže takový návrh podpořit," říká předseda ODS Petr Fiala.
 
Předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura doplňuje: „Návrh státního rozpočtu pro rok 2018 je naprosto bez konceptu a bez priorit. Provozní výdaje rostou skoro o 6 procent a investiční výdaje klesají o 13,5 %. To znamená, že se bude investovat méně, než v letech ekonomické recese, naopak opět poroste počet státních zaměstnanců – o 8 500. ODS v rámci druhého čtení předloží konkrétní návrhy, jak tento špatný rozpočet zlepšit.“
 
„Rozpočet nevracíme k přepracování i proto, že zde není žádná naděje, že by byl změněn k lepšímu. Vraceli bychom ho stejným lidem, kteří tento špatný rozpočet připravili. Přestože máme výrazný ekonomický růst a nízkou nezaměstnanost, rostou mandatorní výdaje. To je jasný důkaz toho, že státní finance jsou ve strukturálních problémech a končící vláda s tím během svého mandátu nic neudělala,“ dodává ekonomický expert a místopředseda poslaneckého klubu Jan Skopeček.