29. listopadu 2017

Snad budou jména ministrů známá, než budeme hlasovat

(FORUM 24) Zvláštní praktiky Andreje Babiše a Miloše Zemana při sestavování vlády překvapují předsedu ODS. Tajná jména jsou něčím netradičním a podle někoho ukazují na vliv prezidenta při jmenování ministrů. Petr Fiala doufá, že do doby, kdy se bude hlasovat o důvěře vládě, již budou adepti známí.

 
Fialovi nepřijde standardní celé jednání o budoucí vládě. „Je zvláštní, že se od počátku směřuje k jednobarevné vládě, pro kterou není většina,“ řekl pro FORUM 24. I skrývání jmen je toho prý důkazem. „Celé to směřuje k jednobarevné vládě, která je utajená, a doufám, že se do doby, kdy se bude hlasovat o důvěře, budou ta jména veřejně známá,“ dodává předseda ODS.
 
Po jednání ve sněmovně, kde se na třetí pokus stal jejím místopředsedou, se Fiala objevil i na regionálním sněmu ODS, kde sledoval jmenování nového vedení. I přes znatelnou únavu ovšem nechtěl na takovém jednání chybět. „Já to zvládám rád, šel jsem do těchto pozic, abych dělal dobrou a poctivou politiku a snažím se jí dělat i v té situaci, která není úplně jednoduchá,“ vysvětlil.
 
Po dvou kolech hlasování, kde zástupci ANO, SPD a KSČM nenechali Fialu vyhrát a nejmenovali ho do vedení sněmovny, se situace uklidnila. „Myslím, že se ukázalo, že ta cesta, kterou se minulý týden někteří vydali, obzvlášť mám na mysli hnutí ANO, je slepá ulička a že jsme se vrátili k normálnějším poměrům. Doufám, že je to příslib pro další hlasování, například o vedení jednotlivých výborů,“ doufá předseda ODS.
 
(Autor: Vilém Besser)
Petr Fiala

předseda ODS