15. listopadu 2017

Babiš to dělá jako když pejsek a kočička pekli dort

(www.tyden.cz) Babiš nemá ve vládě co dělat, uvedla v rozhovoru pro TÝDEN.CZ poslankyně Miroslava Němcová. Vysvětlila, proč strana občanští demokraté jsou proti Babišově vládě a jak vnímá dosavadní vyjednávání o nové vládě.


Jaký máte názor na povolební vyjednávání?
 
Po zkušenostech, které mám po téměř dvaceti letech v Poslanecké sněmovně, považuji toto vyjednávání za naprosto nepochopitelné.
 
Z jakého důvodu?
 
Protože se de facto nevyjednává. Já vidím Andreje Babiše, jak jezdí po mítincích, sem tam slyším, jak vyzdvihuje některé návrhy nějaké strany, ale že by je pravidelně a každodenně zval na nějaká jednání, aby se ta agenda k řešení někam posouvala, to jsem tedy nezaregistrovala.
 
Proč k tomu má podle vás Babiš takový přístup?
 
Myslím si, že měl v hlavě velmi jednoduchý scénář, který spočíval v přesvědčení o tom, že některou stranu, proti které celé roky šel, získá. Domnívám se, že trochu počítal s ODS, se kterou dá dohromady tu většinu, a hotovo, vláda je sestavená. Babiš nepočítal s tím, že nastane nějaká komplikace a to jednání bude složitější. Většinou ve chvíli, kdy ostatní partneři odmítnou jít do vlády, pak bylo zvykem, že nastala povinnost pro budoucího předsedu vyjednat si alespoň menšinovou podporu. Jenže Babiš dělá úplný opak.
 
Jak to myslíte?
 
Personálně s nikým neprojednává, koho by si představoval do jednotlivých úřadů, aby i ostatní strany měly nějakou představu a postupně se s kandidáty seznamovaly. Další věcí je, že do programového prohlášení nacpal snad všechno, co se bude líbit každé straně. Já bych tento postup nazvala jako pečení dortu podle pejska a kočičky. Ti tam taky dali vše, co mají rádi, aby si pochutnali, ale nakonec nám z toho bude špatně, protože programově nejde skloubit zdanění církevních restitucí, které chtějí prosadit ANO a komunisté, po odmítnutí EET, které bychom prosazovali my. Ten rozptyl je tam tak ohromný, že to nemůže držet pohromadě, a Babišovi je to jedno.
 
Pokud se Babiš stane premiérem, jsem přesvědčená, že je to ta nejhorší možná varianta. Česká republika se po období sametové revoluce nyní dostává do situace, kdy je jí vlastně jedno, že se premiérem může stát obviněný člověk z dotačního podvodu a podle slovenského Ústavu paměti národa také příslušník StB. Zaráží mě, že se tomu nikdo nediví.
 
Proč tomu tak je?
 
Andrej Babiš totiž na svou stranu získal voliče zejména stran KSČM a některé z ČSSD. Jedná se zejména o lidi, kteří chtějí ten autoritářský princip řízení státu nebo se jim stýská po období, ve kterém vše ovládali soudruzi. Babiš zosobňuje vše, co jim připomíná ty staré časy.
 
V poslední době však zavládly návrhy, že by se měl lídr hnutí ANO nechat vládnout, aby ukázal, co v něm je. Proč na tohle nepřistoupíte?
 
On tam prostě nemá co dělat. Pro mě osobně je tam pořád ten nepřekročitelný problém toho, že se stále jedná o obviněnou osobu, jejíž i blízké okolí je trestně stíháno. A představa, že by se měl i tak nechat vládnout, mi přijde vadná. V normálním zaměstnání by to takto nefungovalo, tak proč se mají dělat výjimky ve vládě?
 
Takže strana ODS mu podporu nedá...
 
Rozhodně ne.
 
Objevily se však úvahy, které přesvědčují ODS k tomu, aby se "obětovala" a do vlády s Babišem šla. Ale za předpokladu toho, že byste požadovali mít pod dohledem kontrolní mechanismy ministerstva vnitra. Uvažovala byste o tom?
 
Ne. Vím, o čem mluvíte, já ty hlasy slyším a zároveň si dobře vzpomínám na situaci, která nastala v roce 1998, když vznikla opoziční smlouva. Tehdy všechny strany odmítly jít do koalice s Milošem Zemanem. A i přesto, že ODS skončila v opozici, jsme tím dali svůj souhlas k vytvoření vlády. Kvůli tomu byla ODS popisována jako nejpodlejší strana, která volebně podvedla své voliče, a taky jsme na to doplatili. Nyní nastala podobná situace. ODS je vyzývána k podpoře vlády Andreje Babiše, ke státotvornosti. Vláda s premiérem, který je podezřelý z dotačních podvodů a ze spolupráce s StB není státotvornou, ale naopak demokratický systém ohrožuje, oslabuje, podkopává. Proto ji odmítáme.
 
Před čtyřmi lety, když se formovala vláda, po vás prezident Miloš Zeman chtěl 101 úředně ověřených podpisů poslanců. Od Andreje Babiše však nyní nic takového nepožaduje, a dokonce se nechal slyšet, že mu dá klidně i další pokus na formování vlády. Co si o tom myslíte?
 
Je vidět, že jednání pana prezidenta bylo a je účelové. Mou vládu v roce 2013 nechtěl, a tak vymýšlel podmínky, které by mi to znesnadnily. Vládu Andreje Babiše chce, proto žádné podmínky neklade. Domnívám se, že s lídrem ANO uzavřel spojenectví ve smyslu ´Já ti dám vládu a ty mi dáš prezidentství´. Tohle však není jednání zodpovědného státníka, nýbrž bych to přirovnala ke střelnici na pouti. Tam si taky každý střílí, na jaký chce terč.
 
Konfrontovala jste s tímto prezidenta Miloše Zemana?
 
Ne a myslím si, že i kdybych chtěla, nemělo by to cenu. Dočkala bych se jenom urážek a lží jako každý, kdo s prezidentem nesouhlasí.
 
Jak by podle vás měla vypadat vláda, aby byly všechny strany spokojené?
 
Volební výsledek nevede k možnosti, aby byly všechny strany spokojené. Kdybychom to vzali alespoň z toho základního pohledu ústavy, tak by to měl být typ vlády, který bude mít většinu a měla by být založená na demokratických stranách. Pro mě typ vlády Andrej Babiš, komunisté a Okamura je opravdu zlý sen. Tahle kombinace v sobě spojuje ty prvky, kterých se máme bát z minulosti, a nemělo by k tomu docházet.
 
Miroslava Němcová

poslankyně PČR