11. listopadu 2017

Babišovo divadlo pro diváky

(www.parlamentnilisty.cz) „Většina voličů by nám vyčítala, kdybychom to dali s Andrejem Babišem dohromady,“ uvádí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz poslanec a bývalý ministr zemědělství, dopravy a exhejtman Středočeského kraje Petr Bendl (ODS). Navíc si myslí, že nabídka od ANO pro ODS po volbách nebyla myšlena vážně. „Bylo to divadlo pro diváky,“ míní. Mirek Topolánek podle něj bude pro řadu lidí alternativou a oživí prezidentské klání. „Doposud to byla velká nuda. S Mirkem Topolánkem rozhodně nuda nebude,“ domnívá se. Topolánek ale podle něj bude bojovat jak s Milošem Zemanem, tak Andrejem Babišem. „To je určitě politicky a vlivově těžká váha. Bude to zajímavý souboj a sám jsem zvědavý, jak to bude vypadat,“ dodává.

 
Co říkáte výsledku voleb? Vaše ODS skončila druhá...
 
Pro nás je to výsledek, který nás potěšil. Ale asi nezabráníme tomu, co jsme chtěli. A to je vládnutí Andreje Babiše.
 
Při vyjednávání o vládě se teď nejvíce mluví o menšinové vládě hnutí ANO. Podporu však nemá, prý ji opatrně připouštějí komunisté, možná že se údajně přidá i Okamura SPD. Je tahle varianta možná, respektive nejpravděpodobnější?
 
K Andreji Babišovi je třeba přidat i Miloše Zemana. Není tu jen skoro osmdesát hlasů hnutí ANO, ale i absolutní podpora Hradu. Myslím si, že Andrej Babiš nějak dá ty hlasy dohromady.
 
Co by vláda hnutí ANO s podporu komunistů a SPD znamenala?
 
Nevíme, co čekat od komunistů ani od SPD. Víme, jak se bude chovat Andrej Babiš. Předvedl to v posledních čtyřech letech. Co bude dělat SPD, to nikdo z nás netuší. Možná že to netuší ani oni sami.
 
Nicméně všichni ostatní včetně ODS jste dali Babišovi košem. Vy jste byli dokonce jeho první volba...
 
Domnívám se, že to bylo jenom divadlo pro diváky. Nebylo to ani myšleno vážně.
 
Takže si nemyslíte, že by vám voliči vyčítali zodpovědnost za případný vznik výše zmíněné vlády?
 
Nikoliv. Naopak by nám většina voličů vyčítala, kdybychom to dali s Andrejem Babišem dohromady.
 
Je ale možné, že Andrej Babiš do této riskantní varianty nepůjde. Jak reálné jsou předčasné volby?
 
V tuto chvíli reálné podle mě nejsou. Jsou tři pokusy. Zatím jsme neabsolvovali ani jeden. Takže je na všechno brzy.
 
Do prezidentského klání na poslední chvíli naskočil Mirek Topolánek. Na rozdíl od drtivé většiny kandidátů má zkušenost s politikou, je dobrý v debatách, ale jeho soupeři mu jistě budou vyčítat Marka Dalíka. Má podle vás šanci uspět?
 
Mirek Topolánek není kandidátem občanských demokratů. Ale je určitě pro řadu lidí alternativou. Je to člověk, který bude společnost dělit na ty, kteří ho budou významně podporovat, a na ty, kteří ho budou významně kritizovat. Určitě to není nepopsaný list papíru. Ale podle mého alespoň rozčeří diskusi na téma prezident. Tato debata mi doposud přišla jako hodně nudná. Myslím, že s Mirkem Topolánkem nuda nebude.
 
Tak to určitě nebude. Může však porazit Miloše Zemana? Ten má silné voličské jádro, také ho někteří výrazně podporují a jiní výrazně kritizují, jak jste uváděl, že to bude u Mirka Topolánka...
 
Mirek Topolánek nebude bojovat s Milošem Zemanem, ale bude bojovat s Andrejem Babišem a Milošem Zemanem. To je určitě politicky a vlivově těžká váha. Bude to zajímavý souboj a sám jsem zvědavý, jak to bude vypadat.
 
(Autor: Oldřich Szaban)
 
Petr Bendl

poslanec PČR