8. listopadu 2017

Babiš předvádí svou politickou neschopnost

(EuroZprávy.cz) Šéf hnutí ANO prokazuje do nebe volající dávku politické neschopnosti, když není schopen sestavit většinovou vládu, říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz poslanec ODS Marek Benda. Kromě toho se také rozpovídal o tom, peč je dobré, že Mirek Topolánek kandiduje na prezidenta.

 
Mirek Topolánek nasbíral podpisy senátorů a zapojí se tak do prezidentské volby. Jak by se vám líbil jako hlava státu? Jaké mu dáváte šance?
 
Mám docela radost z toho, že Mirek Topolánek kandiduje. Myslím, že to celý proces volby činí minimálně zajímavější. Naším cílem je porazit Miloše Zemana a dosáhnout stavu, kdy nebude pokračovat v prezidentské funkci. Myslím, že kandidaturou Mirka Topolánka se tato šance zvedá.
 
Váš současný předseda Petr Fiala nedávno mluvil o tom, že za Topolánka získala ODS nálepku buranské strany. Znamená to, že podpora Topolánka ze strany ODS není tak jednoznačná?
 
Myslím, že moji kolegové myslí každý sám za sebe. My jsme oficiálně žádného kandidáta nenominovali. Někteří naši senátoři kandidaturu Mirka Topolánka, stejně jako senátoři dalších stran, podepsali. U volební urny prezidentské volby bude každý stát sám za sebe a každý se nepochybně rozhodne sám za sebe. Já osobně říkám, že z jeho kandidatury mám radost, protože si myslím, že to zvyšuje šanci porazit Miloše Zemana.
 
Při sčítání výsledků voleb dlouho nebylo jasné, jestli se do Poslanecké sněmovny vůbec dostanete. Měl jste už připravená připravený plán B? Nějakou alternativu, kdybyste svůj post neobhájil?
 
V posledních deseti letech každé volby kandiduji z nevolitelného místa, takže každé volby mám připravený nějaký plán B. A co bych šel dělat? Nepohybně nějakou právničinu. Myslím, že v legislativě, tvorbě a zpracování práva vím dostatek. Současně jsem ale neměl vymyšlené konkrétní místo, na které bych druhý den nastupoval. V tomto směru jsem životní optimista. Když do něčeho jdu, jdu do toho naplno.
 
Jestli jsem v sobotu začal být z něčeho nervózní, tak z toho, že mám za tři dny vyklidit svou poslaneckou kancelář, kde se za těch 12 let vrší papíry. A já jsem přemýšlel, kam bych to všechno odvážel.
 
Mluvíte o tom, že kandidujete z nevolitelného místa. Voliči vás ale vždy vykroužkují nahoru. Čím si to vysvětlujete? Přece jen jste nejdéle sloužící poslanec…
 
Jsem rád, že pokaždé se do Sněmovny vlastně dostanu přímou volbou občanů a není to tedy rozhodnutí stranického sekretariátu nebo mých spolustraníků, kteří by mě dali na vysoké místo na kandidátce. Je to naopak tím, že se vždy najde dostatek lidí, kteří si z nějakého důvodu myslí, že Marek Benda do Poslanecké sněmovny patří.
 
Andrej Babiš dál pracuje na sestavování vlády, mluví o tom, že by do ní chtěl také odborníky. Myslíte si, že má šanci sestavit takový kabinet, který by v prvním kole získal důvěru?
 
Myslím, že Andrej Babiš předvádí mimořádnou dávku politické neschopnosti. Pokud mám takovýto volební zisk a proti sobě osm subjektů, tak je neschopnost z toho vytvořit vládu do nebe volající. Když se podíváme na Slovensko a na Roberta Fica – ten s nižším výsledkem dokázal vytvořit poměrně stabilní vládu i z nesourodých subjektů.
 
Skutečnost, že Babiš nebude mít většinovou vládu, ale bude ji mít složenou jen z ANO - vládu, která s největší pravděpodobností nezíská důvěru, svědčí o tom, že možná umí dobře kampaně a řídit firmy, který drží, ale neumí spravovat stát.
 
ODS by chtěla dostat do čela Poslanecké sněmovny Petra Fialu. TOP 09 zase mluví o možném zablokování volby předsedy Sněmovny. Mají podle vás tyto pokusy nějakou reálnou šanci na úspěch?
 
Myslím, že snaha TOP 09 zablokovat Sněmovnu byla od počátku odsouzena k nezdaru. Myslím, že to byl jen takový výkřik. Ale to, že ODS vznáší nárok na předsedu Sněmovny v okamžiku, kdy se tady nerýsuje žádná vládní většina a kdy to vypadá, že možná směřuje ke třetímu pokusu, považuji za legitimní. Bude ale záviset na rozhodnutí ostatních stran, jak se k tomu postaví.
 
V situaci, kdy není většinová vláda, je naprosto běžné, že předseda nejsilnější opoziční strany je předseda Poslanecké sněmovny – to bylo v historii vždycky tak. Pak je otázka, kdo podpoří Andreje Babiše a tím mu de facto vystaví bianko šek i na třetí pokus.
 
Zaznívá ale také argument, že i když ODS byla druhá, procentuální rozdíl mezi ODS a ANO je tak velký, že by si ODS neměla nárokovat post šéfa Sněmovny. S tím tedy nesouhlasíte?
 
Opravdu to spíše vychází z povolebního uspořádání. Pokud po volbách vznikaly většinové vlády na základě sestavené koalice, pak získaly i post předsedy Sněmovny. Pokud takové vlády nevznikaly, ať už to bylo v roce 1996, 1998 nebo 2006, pak předsedu Sněmovny obsazovala nejsilnější opoziční strana. A nejsilnější opoziční strana je v tuto chvíli ODS.
 
Ale jak říkám, bude záležet na chování ostatních opozičních stran, které se tedy alespoň staví jako opoziční strany, jestli tento náš návrh podpoří. Myslím, že je to jednoduché rozhodování mezi tím, jestli má opozice nárok na předsedu Poslanecké sněmovny, když vláda nemá většinu, nebo jestli jsme připraveni dát bianko šek hnutí ANO a Andreji Babišovi ve třetím pokusu.
 
Úplně nereálná není ani možnost předčasných voleb. Je možné říct, kdo by z nich měl největší prospěch a komu by naopak ublížily?
 
Podle mě je strašně předčasné takto spekulovat. Předčasné volby určitě jsou jeden z možných scénářů, ale do té doby proběhnou ještě prezidentské volby, proběhnou minimálně tři pokusy o sestaven vlád. Takže dnes spekulovat, jak by mohly dopadnout volby, které by mohly být potenciálně na konci jara nebo na podzim, mi připadá absurdní. To by záleželo hlavně na tom, jak se k věci postaví voliči, čí práci ocení a koho neocení.
 
Je podle vás pravděpodobné, že budeme mít nějakou vládu do Vánoc? Spekuluje se právě o tom, že budou prezidentské volby a že by se Miloši Zemanovi hodilo, kdyby do té doby vláda nebyla...
 
Já jsem naopak přesvědčen, že vláda do Vánoc bude. Miloš Zeman dává Andreji Babišovi v neobyčejném souručenství jasně najevo, že jsou připraveni to udělat i za cenu toho, že vláda nezíská důvěru a že to bude vláda jen na dočasnou správu, která dá před prezidentskými volbami najevo, jací jsou ti dva velcí kamarádi.
 
Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR