24. října 2017

S kariérou je konec, možná stihnu jeden Světový pohár

(Právo) Preferenční hlasy vynesly skokana na lyžích Jakuba Jandu ze čtvrté příčky moravskoslezské kandidátky ODS až do Poslanecké sněmovny. Chce dodržet slib, že v případě volebního úspěchu půjde sport stranou, a tak ve 39 letech kariéra dvojnásobného medailisty z MS 2005 a celkového vítěze Světového poháru v sezóně 2005/06 končí.


Opravdu nezkusíte skloubit práci poslance s kariérou aktivního sportovce? Vždyť sezóna s vrcholem v podobě zimních olympijských her v Pchjongčchangu je za dveřmi…

Těžko bych to spojoval dohromady a věnovat se něčemu napůl by asi nebylo možné. Jsem zvyklý dělat svou práci na sto procent. Takže s kariérou je asi konec, nejdřív ale musím vyrovnat své závazky s lyžařským svazem a s Duklou, která mě zaměstnává. Všechno je otázkou příštích dnů a týdnů. Ale to, co jsem řekl před volbami, platí…

Takže už si na lyžích neskočíte?

Chytřejší budu ve čtvrtek po jednání s vedením úseku skoku a šéfy Dukly. Pořád jsem u nich v pracovním procesu, takže bych měl tento týden odjet na soustředění do Oberstdorfu. Možná se mi podaří stihnout jeden závod Světového poháru ještě dřív, než se sejde poprvé Sněmovna, ale je to ve hvězdách. Můj syn už ale taky skáče, takže na můstku budu dál poměrně často.

O svou pátou olympijskou účast už tedy nezabojujete…

Vydávám se jiným směrem a musím to vzít tak, že moje kariéra skončí o tři čtyři měsíce dřív, než jsem původně předpokládal. Díky skokům na lyžích jsem toho hodně prožil a vždycky pro mě budou sportem číslo jedna. Nejsem ale nostalgický, abych se utápěl ve vzpomínkách. Doma ani nemám vystavené trofeje a medaile ze závodů, jen by se na ně prášilo. Křišťálový glóbus vítěze Světového poháru vyndávám z krabice na půdě, jenom když jedu někam na besedu.

Co vás vůbec vedlo ke vstupu do vrcholové politiky?

Dělal jsem ji zatím na komunální úrovni ve Frenštátě a přiznávám, že být poslancem je opravdu velký skok. Ale na druhou stranu jsem v ODS skoro deset let a je to asi přirozený vývoj. Jak se člověk snaží posouvat v různých sférách života, tak jsem chtěl nějak pokročit i v politické dráze.

Máte nějaký konkrétní politický cíl?

Myslíte třeba nějaké pěkné místečko na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy? (smích) Na to máme ve straně jiné odborníky. Každý člověk má nějaké ambice, ale pro mě je Sněmovna už docela vrchol. I když nikdo neví, co bude někdy v budoucnosti. Já se docela jasně vyhradil proti koalici s ANO a jsem rád, že stejně to vidí i náš lídr Petr Fiala. Věřím, že v politice najdu dost slušných lidí, kteří dodrží slovo, když se něco domluví.

(Autor: Pavel Karban, Martin Kézr)

Jakub Janda

poslanec PČR