23. října 2017

ČRo Plus: Den podle...

(ČRo Plus) Prezident pověří Babiše jednáním o nové vládě příští týden. Jakou atmosféru do ODS přinesl Václav Klaus mladší? Proč Topolánek před Klausy varuje? Barbora Tachecí se zeptala na ČRo Plus poslankyně Miroslavy Němcové.

Celý rozhovor s Miroslavou Němcovou si můžete poslechnout na ČRo Plus.


Barbora TACHECÍ, moderátorka:
Prezident pověří Babiše jednáním o nové vládě příští týden. Místopředseda ANO Faltýnek ve vládě nebude. Jakou atmosféru do ODS přinesl Václav Klaus mladší? A proč Topolánek před Klausi varuje. Mým hostem bude poslankyně ODS Miroslava Němcová. Co si o českých volbách myslí bývalý slovenský politik Milan Kňažko? A vidí tu snad nějakou paralelu se Slovenskem? Zeptám se ho. A jak už jste slyšeli, v ruském Petrohradě má dnes být premiéra kontroverzního filmu Matylda o milostném románku posledního ruského cara s petrohradskou primabalerínou. Snímek se stal terčem kritiky kvůli údajnému hanobení víry. Některé ruské řetězce kin oznámily předem, že ho promítat nebudou. Je pondělí 23. října, zdravím vás ze studia Českého rozhlasu.
Prezident Miloš Zeman dnes odpoledne přijal vítěze letošních parlamentních voleb předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. A ujistil ho, že příští týden pověří jednáním o nové vládě. Andrej Babiš to řekl těsně po skončení schůzky s hlavou státu.
 A mým druhým hostem je dnes Miroslava Němcová, čerstvá poslankyně ODS. Já vás zdravím a gratuluju ke zvolení. Dobrý den.

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Děkuji za gratulaci a také zdravím.

Barbora TACHECÍ, moderátorka:
Paní poslankyně, co víte o hlasech z vaší strany, kterým by údajně nevadilo spoluvládnout s Babišovým ANO?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Já jsem teď na Vysočině blízko Žďáru nad Sázavou, kde máme oblastní sněm. Sejde se tedy všichni členové ODS z oblasti Žďár. Předtím jsem byla v Jihlavě, kde se sešli všichni zástupci kraje. A ani z jednoho místa jsem nezaznamenala jediný hlas, který by říkal, že si kdokoliv na Vysočině přeje nebo umí představit, nebo by se mu zdálo, že by to šlo, uspořádat vládu ODS s Andrejem Babišem skrytou nebo otevřenou. Naopak poplašení z toho, že něco takového se objevuje v médiích, volají a říkají, to nesmíte nikdy připustit, protože to bychom opravdu podvedli voliče a nemůže to už v žádném případě ODS udělat.

Barbora TACHECÍ, moderátorka:
Cituji tady zrovna z dnešního rozhovoru vašeho nového poslance Pavla Žáčka pro Český rozhlas Plus, který říká na dotaz, měla by ODS vstoupit do vlády s hnutím ANO nebo ne? Odpověď je: „Pokud by nastal nějaký posun v ANO, pokud by byla nějaká situace, kdy by bylo možné se s nimi dohodnout, tak pravděpodobně ano.“

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Vůbec tomu nerozumím. Musím říci, že se od toho, že v žádném případě tenhle názor nesdílím. Od pana Žáčka mě dvojnásobně překvapuje, protože jako bývalý ředitel ÚSTR musí jistě velmi silně vnímat tu jednu naši zásadní námitku, kterou máme k případné spolupráci s Andrejem Babišem, to jest tu jeho nedokončenou věc kolem vydání k trestnímu stíhání. A jestli se takový hlas ozve, tak je to určitě ojedinělý hlas. Já říkám, tady z Vysočiny není. A v žádném případě nemůže tento ojedinělý hlas zastřít to, co říká jediný, který má k tomu puvoár z ODS, tedy její předseda, který nese hlavní zodpovědnost, který opakovaně ve všech médiích řekl, že jsme před volbami řekli, že s Andrejem Babišem a s hnutím ANO nepůjdeme do žádné koalice, skryté, ani otevřené. A že totéž říkáme po volbách.

Barbora TACHECÍ, moderátorka:
Jak moc pevný je pan předseda Fiala v čele strany? A já se ptám s vědomím toho, že sice jste získali pravděpodobně větší počet hlasů, než jste si mysleli. Ale zároveň mám pocit, že se v ODS alespoň náznakově zatím formuje nějaká dynamičtější síla, která by možná nebyla na soužití s panem předsedou Fialou tak úplně zvědavá.

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Já jsem takové formování nezaznamenala, zaznamenala jsem některé hlasy, ale formování nějaké síly v žádném případě ne. Za sebe chci říci jednoznačně, že pan předseda Fiala byl tím, kdo nesl hlavní tíhu odpovědnosti. A zejména jeho zásluhou se ODS podařil ten restart a znovunabytí, alespoň obnovení důvěry voličů mezi námi a mezi našimi voliči. Já jsem mu za to velmi vděčná. A v žádném případě si nemyslím, že jeho pozice je nějak otřesená. Podíváme-li se na jeho výsledky v Brně, tak Brno mělo procentuálně větší nárůst oproti roku 2013. A je to složitější, mnohem složitější pro pravicovou stranu volební obvod než například Praha. Je to složitější i proto, že...

Barbora TACHECÍ, moderátorka:
Rozumím. To bezpochyby. Ale já jsem narážela na to, že zatímco vedení ODS jásá nad výsledky, tak například Václav Klaus mladší veřejně opakuje, že ty výsledky jsou slabé. A jaká chyba byla vymezit se proti Babišovi, jak nejlepší by bylo z EU vystoupit. Takže se jen táži, co se to tam vlastně děje u vás?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Václav Klaus je ten jeden hlas, není to žádná nějaká větší síla, kterou já bych viděla, která se dala do pohybu. Slyším jeho jeden hlas. Beru to tak, že je to jeden hlas z 15 tisíc, kde to ego převážilo nad chladnou hlavou. Chápu, že je opojen svým výsledkem, do závorky řeknu, že já jsem v Praze před 4 lety, kdy situace ODS byla mnohem závažnější, dostala víc hlasů absolutně i procentuálně dvojnásobně, než nyní Václav Klaus. A taky jsem se z toho teda nijak zvlášť nebortila. Ta strana má vždycky dvě mince. Jednu ten váš osobní úspěch, druhý prospěch nebo úspěch té strany. A musí se to umět propojit. Takže je vždycky lepší, když to ego si stoupne trochu stranou.

Barbora TACHECÍ, moderátorka:
Já jen, jestli se neobáváte toho, že kolem Václava Klause mladšího by se případně mohli shromažďovat ti lidé z toho konzervativního křídla, včetně těch některých nově zvolených, kteří by prostě na věc měli obdobný pohled, jako má on.

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Nezaznamenala jsem nikoho takového, zatím musím říci, že ne. Že jsem slyšela pouze ten hlas Václava Klause. A ničeho podobného se neobávám, protože tak, jak vnímám tu situaci kolem sebe a volala mi stovka lidí přes ten víkend víc, mailovali jsme si, tak všichni si uvědomují, že Petr Fiala i tím svým klidným vystupováním solidností, slušností byl tou velkou vahou při rozhodování všech voličů. Takže vždycky jsme měli uvnitř ODS různé proudy, různé názory, do nich se určitě vejde Václav Klaus mladší. A já nevidím, že by to bylo něco, co by ohrožovalo jednak pozici Petra Fialy a jednak náš vztah, který se buduje mezi námi a těmi, kteří nás chtějí volit.

Barbora TACHECÍ, moderátorka:
Mimochodem, nakonec i Mirek Topolánek ve svém dnešním blogu ODS varuje slovy „chraňte Fialu před Klausy“.

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Četla jsem to.

Barbora TACHECÍ, moderátorka:
Četla jste to? Myslíte si, že bude zapotřebí Fialu chránit před jakýmkoli Klausem?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Ta strana jsme my. A záleží na nás, jak ta strana bude vypadat. A jak bude vypadat náš vztah k těm, kteří prostě chtějí a očekávají, že budeme nějakou solidní stranou. A já myslím, že to umíme zvládnout.

Barbora TACHECÍ, moderátorka:
Mimochodem, a to už je poslední otázka, paní poslankyně, kolegyně Zlámalová na Echo24 říká, že Babiš se pokusí rozložit ODS. Což by zapadalo do strategie, která by dávala smysl. Má podle vás nějakou šanci?

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
On by musel rozložit, aby to pro něj mělo nějaký význam, a já to teda teď trochu s úsměvem, že samozřejmě vnímám to, že v jeho zájmu, v zájmu Andreje Babiše takový krok by byl, ale musel by rozložit poslanecký klub, protože jinak ty, jde mu o tyto hlasy. A tam nevidím sebemenší šanci ani u jednoho z nás.

Barbora TACHECÍ, moderátorka:
Říká Miroslava Němcová, poslankyně ODS. Děkuju za rozhovor.

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:
Já vám taky, hezký den.

Barbora TACHECÍ, moderátorka:
I vám.

Miroslava Němcová

poslankyně PČR
předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR