23. října 2017

Slíbili jsme, že s ANO nepůjdeme

(Právo)


Pane předsedo ODS, je jedenáct procent ve volbách pro vaši stranu úspěch?

Nepochybně je to úspěch. Volilo nás o padesát procent víc voličů než v předchozích volbách. Málokdo čekal, že můžeme dosáhnout takového výsledku. Jsme druhá nejsilnější strana a jsme také nejsilnější tradiční demokratická strana. To je nepochybně úspěch, ale je to i závazek. Současně vnímám, jak volby dopadly celkově, a výsledek předznamenává určité obavy o demokratické hodnoty v ČR, o zahraničněpolitickou orientaci. Já mohu jen slíbit našim voličům, že budeme posilovat poctivou pravicovou politiku.

Svého času vás volilo i třicet procent lidí…

Můžeme se bavit o historii. Ale když si vzpomenu na to, v jaké byla situaci ODS, když jsem ji přebíral, byli jsme na hranici existence. Nikdo nám nevěřil a leckdo prorokoval, kdo všechno vyroste na našem hrobě. Dnes jsme druhá nejsilnější strana. To hovoří samo za sebe.

Kategoricky jste vyloučil, že byste vyjednávali o vládě s ANO. Zaslechl jsem ale, že někteří vaši spolupracovníci takový názor nemají. Nemůže se stát, že o tom ještě v ODS proběhne debata?

Slíbili jsme to našim voličům. Vyloučil jsem to i po jednání předsednictva ODS. Jednáme v této věci konsenzuálně, naše pozice je jasná.

Jak hodnotíte nástup protestních stran ANO, SPD a pirátů?

Respektuji demokratické rozhodnutí lidí, mám jen obavy o to, jak to půjde dál. Nechci se pouštět do žádných analýz, na to přijde čas. Mám radost z výsledku ODS a mám obavy z celkových výsledků.

Kromě ANO jste vyloučil i spolupráci s komunisty a extremisty. Je Tomio Okamura podle vás extremista?

Podle programu a výroků nepochybně ano. Není to politický subjekt, se kterým bychom mohli spolupracovat. Podle výsledku voleb to ale ani není na pořadu dne.

Začátkem roku bude mít ODS volební sjezd. Budete znovu kandidovat na předsedu?

Předpokládám to a cítím podporu celé ODS. Myslím, že cesta, kterou jdeme, je správná a že jsme ještě nedošli do cíle.

(Autor: Jan Martinek)

Petr Fiala

předseda strany