14. října 2017

Poslanci by měli znát problémy kraje, kde kandidují

(Plzeňský deník) Čtenáři Deníku pokládali otázky jedničce plzeňské kandidátky ODS do voleb do Poslanecké sněmovny Iloně Mauritzové, děkance Fakulty zdravotnických studií ZČU.


Proč jste si vybrala pro vaši kandidaturu právě ODS? Neměla jste nabídky i z jiných stran?

Vstup do politiky mi nabízelo v minulosti hned několik stran, ale logicky je nebudu jmenovat. Já jsem celoživotní nestraník, ale vždy jsem volila pravici. ODS jsem si vybrala, protože je to strana svobody. Nemyslím si, že stát a jeho úředníci jsou automaticky chytřejší než lidé. Nechce, aby za lidi vše řešil stát, a naopak podporuje, aby lidé mohli sami rozhodovat o svých životech, rodinách, práci či zálibách. U ODS se mi líbí také důraz na podporu podnikání i to, že jednou z pěti hlavních priorit ODS je vzdělávání. U nás v kraji navíc v čele ODS stojí výrazné osobnosti z komunální politiky, které v mnoha případech dlouho osobně znám.

V minulých volbách jsem volil TOP 09. Kandidatura takové osobnosti z vysokoškolského prostředí, jako jste vy, mne ale letos přesvědčila a chci dát hlas ODS. Chci se jen ujistit, jaký máte osobně vy názor na EET?

Nejsem jen vysokoškolská učitelka. Mám za sebou poměrně dlouhou zkušenost z oblasti soukromého podnikání. Založila jsem a provozovala nejen střední a vyšší soukromou zdravotnickou školu, ale později i první soukromou zdravotnickou vysokou zdravotnickou školu v republice. Z toho období dobře vím, jak podobné zbytečné regulace a byrokratické zásahy, jako je EET, zatěžují hlavně živnostníky a malé podnikatele. Mým programem i programem ODS je obrana podnikání. EET proto chceme zrušit a navíc budeme prosazovat také zrušení kontrolního hlášení a dalších zbytečných povinností, které jen otravují život pracovitým lidem. Jsem ráda, že kandidujeme s podporou Strany soukromníků.

Nelíbí se mi, že u nás stále častěji kandidátky vedou lidé, kteří u nás nežijí a vlastně nemají s naším krajem nic společného. Nedalo by se to zakázat?

Sama jsem s Plzeňským krajem a Plzní samotnou spojila celý svůj profesní život. Studovala jsem zde, dlouhá desetiletí tu pracuji. Po celou dobu tu jsem doma, mám tady rodinu, přátele. Obecně jsem přesvědčena, že poslanci by měli znát problémy kraje, kde kandidují z vlastní životní zkušenosti. Sama bych nikde jinde než v Plzeňském kraji kandidovat nechtěla, ale jiným bych to nezakazovala. Věřím totiž v to, že se lidé ve volbách dokážou správně rozhodnout, koho chtějí volit, a koho ne? Byla bych moc ráda, kdybyste se stala naší poslankyní. Dcera studovala na vaší škole a vždy vás velmi chválila. Co pro to mohu ve volbách udělat? Děkuji srdečně za podporu. Pozdravujte ode mne, prosím, dceru. Pokud mne chcete podpořit, dejte prosím hlas ODS, protože mí spolukandidáti patří mezi výrazné osobnosti z celého kraje. A případně můžete také dát preferenční hlas – kroužek – k mému jménu. I lídr totiž potřebuje kroužky, aby byl zvolen.

Celý on-line rozhovor si můžete přečíst na www.plzensky.denik.cz