14. října 2017

Extremisté a populisté pro nás partnerem nejsou

(FORUM 24) Předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala má týden před volbami hodně práce. Chce přesvědčit voliče, že dát hlas ODS má smysl, protože bude správně využit. Zdůrazňuje, že cílem ODS je zabránit tomu, aby v České republice vládl oligarcha, podporovaný komunisty a extremisty. Petr Fiala v rozhovoru pro FORUM 24 uvedl, že ODS by do vlády s ANO nešla. Budoucí koaliční partner prý musí splnit všechny části Vyšehradské výzvy, která ve dvanácti bodech určuje priority občanských demokratů.

 

Přáním Fialy je takový volební výsledek, který by zajistil jeho straně tak silný mandát, aby se mohla podílet na rozhodování o budoucnosti České republiky. „Chtěli bychom snížit daně, snížit byrokracii, zajistit, aby lidé něco měli z ekonomického růstu, abychom měli silnice, po kterých se dá jezdit, nebo aby vzdělání bylo skutečnou prioritou,“ říká předseda ODS.
 
Toho ovšem nechce Občanská demokratická strana dosáhnout třeba spoluprací s hnutím ANO nebo třeba SPD. „To opravdu nehrozí, my s extremisty do koalice nepůjdeme,“ říká rázně Fiala. „Já jsem ale opakovaně říkal, vždycky když zaznívají spekulace, kdo s kým po volbách, tak zaprvé počkejme, jak rozdají karty voliči, a zadruhé ta podstatná otázka není s kým, ale proč,“ dodává.
 
Jasno však je, kdo není pro ODS potenciálním spolupracovníkem. „Extremisté pro nás vůbec partnerem nejsou, populisté také ne. Andrej Babiš musel odejít už i z té současné vlády, ty problémy trvají a nedovedu si představit, že by to po volbách bylo jinak,“ myslí si lídr Občanské demokratické strany.
 
Program ODS je často inspirací i pro jiné strany, Fialu to ovšem nerozčiluje. „Ne vždy mi to vadí. Zaprvé, rozumný člověk ví, že originál je vždy lepší než kopie, a zadruhé by se aspoň potom ukázalo, že při prosazování těch návrhů budeme mít nějaké spojence,“ vysvětluje pravicový politik. „Jsem hrdý na to, že ODS byla první u nás, která přišla s tím, že naše mzdy neodpovídají ekonomickému růstu a že by měly být vyšší, a přišli jsme i s návrhem, co s tím. To, že to heslo teď mají ostatní, mě nezneklidňuje, protože oni ty nápady nepřinášejí,“ dává příklad Fiala.
 
Kritici ODS včetně třeba Andreje Babiše často připomínají minulost strany, o které mluví jako o kmotrovské. „Nejsme ani v mediálním prostředí, které by bylo po všech stránkách férové, a je nepochybné, že lidé jako Andrej Babiš a jeho média využívají každou příležitost, aby připomněli některé problematické okamžiky z naší minulosti,“ uvědomuje si Fiala. „Situace pro ODS je výrazně lepší, než byla před čtyřmi ptají na minulost,“ dodává.
 
O předsedovi ODS se často mluví jako o hodném profesorovi, který se nerozčiluje a tím pádem je vedle některých jiných politiků nevýrazný. „S velkým smutkem hledím na to, že v části české společnosti se rozšířil názor, že kdo je slušný, tak je slabý, podle mě je to hloupost,“ myslí si Fiala.
 
„Já slušnost považuji za přednost a sílu a věřte mi, není nic snazšího než bouchat do stolu, urážet, mluvit sprostě. Jsem člověk docela emotivní, ale dokážu ty emoce ovládat rozumem a myslím si, že tak to má být,“ je přesvědčen.
 
Do politického boje se před rokem zapojila i twitterová Skupina Šuman, která informuje o Andreji Babišovi tak, jak by si sám nepřál. „Sleduji to jenom okrajově a samozřejmě vůbec nejsem rád, když se ve veřejném prostoru objevují informace, které nejsou veřejné, když se někdo dostává do nějakých spisů,“ hodnotí aktivity „Šumana“ Fiala.
 
Hned ovšem dodává. „Na druhé straně musím říct, že nejsme úplně v normální situaci, protože řada těch věcí, která se objevila na Andreje Babiše, by v jiných zemích opravdu stačila k tomu, aby už neměl důvěru voličů, aby odešel z vlády mnohem rychleji. A to, že se tady ta témata třeba nedrží v médiích, že tu není takový tlak, tak to pak vytváří prostor pro podobné aktivity, jako je aktivita té skupiny Šuman,“ říká v rozhovoru pro FORUM 24 předseda ODS Petr Fiala.
 
Ve videu se také dozvíte:
Jaký je vztah ODS k Evropské unii, její reformě a přijetí eura?
Jak se strana změnila pod vedením současného předsedy?
Existuje v ODS frakce Václava Klause mladšího, která stojí proti Fialovi?
Kdyby byl v republice pouze jeden billboard Fialy s jedním heslem, co by v něm stálo?
Jak vnímá ODS a její lídr spojení Babiš+Zeman?
Petr Fiala

předseda strany