12. října 2017

Těžce nesu, když se drolí hlasy pro pravici

(ECHO24.cz) V lednu 2018 bude profesor politologie Petr Fiala předsedou ODS čtvrtým rokem. Preference strany oscilují mezi 9 až 13 procenty. Ale Fiala se nevzdává, apeluje na všechny s pravicovým smýšlením, aby volili modré, protože je jisté, že budou nejsilnější stranou na pravici.

Není to zvláštní kampaň? Sice vy i některé další strany při pomyšlení na Andreje Babiše tvrdíte, že tyto volby jsou zlomové, na druhou stranu ani tři týdny před volbami není vidět žádný politický souboj, tím pádem ani média volbami zrovna nepřetékají. Proč tomu tak je?

Mně na těchto volbách připadá nejvíc zvláštní, jak dlouho dopředu se leckdo smířil s myšlenkou, že Babiš bude premiér a že to má stejně vyhrané. A to, co se děje v médiích, že Babiš si tak trochu vybírá, s kým a kam půjde do televizních debat, a jak mu jde leckdo na ruku, to mi přijde naprosto podivné.

Platí to, nač jsem se vás tu opakovaně ptal před půl rokem, totiž že s Babišem do vlády nepůjdete?

Říkal jsem to tisíckrát a nemíním každý rozhovor začínat přísahou. Já jsem jasně řekl, proč Andrej Babiš nemůže být členem současné vlády – a na tom se ani po volbách nic nemění. Ale my jsme kromě toho udělali ještě jednu věc: vydali jsme Vyšehradskou deklaraci a v ní jasně řekli, na co chceme silný mandát pro vstup do vlády. To žádná jiná strana neudělala. My jsme se jasně zavázali, že pokud nedojde k snížení byrokracie, ke zjednodušení daňového systému, pokud se nezruší EET, pokud se nevrátíme ke vzdělání jako prioritě, pokud nebudou dostatečné výdaje na obranu atd., tak v té vládě nebudeme.

(Autor: Daniel Kaiser)
Petr Fiala