3. října 2017

Události, komentáře: HDP, rozpočet a daně

(ČT 24) Česká ekonomika je ve výtečné kondici, jak dnes opět potvrdili statistici, HDP vzrostlo ve druhém čtvrtletí meziročně o 4,7 %, mezikvartálně má dokonce nejlepší bilanci za 20 let. Přesto plánuje ministr financí sestavit na příští rok další rozpočet s výrazným deficitem – 50 miliard korun. Přitom navíc musel odrážet další požadavky ministrů, kteří chtěli nároky na státní kasu ještě výrazně zvýšit. Proč Česko stále nemá alespoň vyrovnaný rozpočet? Je teď ještě stále čas na velké utrácení, nebo už by měli politici šetřit na budoucnost? A utrácí vláda chytře? V duelu Událostí, komentářů ČT24 o tématech diskutoval poslanec a ekonomický expert ODS Jan Skopeček s ministrem financí Ivanem Pilným /ANO/.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT24.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Česko by letos mohlo zásluhou peněz z Evropské unie hospodařit s mírně přebytkovým rozpočtem. Řekl to ministr financí a dodal, že víc než třemi miliardami pomohla i elektronická evidence tržeb. Tu má podporovat i účtenková loterie. V ostrém provozu je od začátku měsíce. Spuštění ale provází komplikace.

redaktor:
Nakupující, kteří se v minulých dnech rozhodli svoji účtenku nechat elektronicky slosovat, mohli mít problémy s registrací. Další nedostatky se ukazovaly při aktivaci účtu. Třetí den provozu Účtenkovky už se ministerstvu financí podařilo odstranit některé chyby. Aplikace například už nevyžaduje přístup k soukromým datům, jako jsou fotografie nebo telefonní čísla. Nedostatky zůstávají při zadávání účtenky do systému. Mobilní aplikace by ji měla umět sama naskenovat a to může být problém. Čerstvě vytištěnou účtenku jsme zkoušeli načíst na dvou typech telefonů různých operačních systémů. Ani jeden z nich si s ní ovšem nedokázal poradit. Datum, čas, částku a především identifikační číslo a kód, tedy kombinaci celkem 24 písmen a číslic musí zákazník v takovém případě zadat ručně.

Alena SCHILLEROVÁ, náměstkyně ministra financí pro daně:
Samozřejmě objevily se problémy. Vemte si, že to je nový projekt. Nemáme s ním vůbec žádnou zkušenost.

redaktor:
Ročně hodlá stát zaplatit za účtenkovou loterii přes 80 milionů korun. Ministr financí ale tvrdí, že se elektronická evidence tržeb státu celkově vyplatí. Za prvních devět měsíců letoška přinesly podle ministerstva financí elektronické pokladny díky lepšímu výběru DPH víc než tři miliardy.

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
Dnes poprvé vlastně můžeme prezentovat ty výsledky, které vznikly tím porovnáním, to znamená, že tato čísla sedí.

redaktor:
Stát tvrdí, že majitelé restaurací a obchodníci museli začít přiznávat část tržeb, které před zavedením EET tajili.

Bohuslav SOBOTKA, předseda vlády /ČSSD/:
Šlo nám o to zasáhnout šedou ekonomiku, to znamená ty podnikatele, kteří dlouhodobě daně neplatili. A já si myslím, že začíná být evidentní, že se to povedlo.

redaktor:
Ministerstvo financí odhaduje, že elektronická evidence tržeb přinese za celý letošní rok do rozpočtu přes pět miliard korun. Pravicová opozice ale považuje podobné odhady za nesmyslné a navrhuje elektronickou evidenci zrušit.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Přineslo to uzavření stovky provozoven. Z tohoto hlediska ty přínosy jsou jasné. Vyšší výběr DPH to nepřineslo.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
V této chvíli je to pouze propaganda ministerstva financí. Taky mohou říct čtyři nebo dvě. Nedá se to nějak zkontrolovat.

redaktor:
Pochyby o tom, že EET přináší státu ročně miliardy korun, mají i koaliční lidovci.

Jaroslav KLAŠKA, poslanec /KDU-ČSL/; člen sněmovního rozpočtového výboru:
Já musím být trošku zdrženlivý. EET není ve funkci tak dlouho třeba nebo není účinné tak dlouho, jako je kontrolní hlášení.

Jiří DOLEJŠ, místopředseda strany /KSČM/:
Ta čísla jsou spíše v rovině povinnosti něco vykázat, než aby to byla tvrdá data.

redaktor:
O EET bude ještě rozhodovat Ústavní soud, který stížnost projednává už 17 měsíců. Do sněmovních voleb ale ústavní soudci o jednom z nejkonfliktnějších zákonů tohoto volebního období zřejmě nerozhodnou. Petr Kozlíček a Petr Vašek, Česká televize.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Se mnou ve studiu první hosté. Jsou jimi slibovaný Ivan Pilný, ministr financí. Dobrý večer.

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
Dobrý večer vám i divákům.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A ve studiu se mnou také Jan Skopeček, člen rozpočtového výboru a poslanec. Dobrý večer i vám.

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výboru PS a ekonomický expert strany /ODS/:
Hezký večer divákům i vám.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já bych to, pánové, jestli dovolíte, vzal postupně a začal bych u toho, co zaznělo také v tom příspěvku u EET. A začnu u vás, pane ministře. Vy jste představil dnes na té tiskové konferenci ty výsledky. To číslo bylo jasné, 3,2 miliardy korun, to je to, jak jste to spočítali do září. Jsou tato data skutečně tvrdá?

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
My jsme samozřejmě museli čekat nějaký čas, protože oddělit ty výsledky, mluvíme teď pouze o DPH, protože samozřejmě...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ano, ano.

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
...EET přináší, bude přinášet své výsledky i v dani z příjmů, ale to budeme vědět až příští rok, až se budou ty doklady odevzdávat. Takže zatím mluvíme pouze o DPH. Takže my samozřejmě to, co jsme provedli, je, že to srovnávání probíhá, protože už máme měsíční, kvartální hlášení, tak je srovnáváme v těch komoditách, u kterých bylo EET zavedeno, to znamená to jsou především restaurace, obchody. A tam je evidentní nárůst, který se dal docela dobře spočítat.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A ta otázka v zásadě trvá, jestli to jsou opravdu skutečně data, která se dají takto interpretovat? Nemůže to být cokoliv jiného? Nemůže to být například větší koupěschopnost obyvatelstva, nemůžou lidé víc utrácet? Nemůžou tam být jiné faktory?

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
To potom souvisí vůbec s výběrem DPH jako takové a tam je potřeba říct, že ten výběr DPH předbíhá vývoj ekonomiky, která samozřejmě funguje velmi dobře, ale ten nárůst toho DPH je tam přes 10 procent. To znamená, že celkově ten výběr DPH předčil naše odhady. Je to samozřejmě nejen EET, je to samozřejmě i kontrolní hlášení. Tam bylo potřeba také odseparovat to, že jsme vlastně snížili tu daň, DPH tedy na ty potraviny, takže...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Z 21, ano.

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
... to bylo potřeba ... Z 21 na 15 procent. To bylo potřeba prostě odečíst. Takže jednoduché to nebylo, ale teď už máme skutečně po těch osmi měsících zásadně, aspoň v oblasti DPH, data, která jsou korektní.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Skopečku, 3,2 miliardy, to je věc, která, kterou nemůžete, předpokládám, kritizovat. Je to argument pro to, abyste přestali kritizovat i EET?

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výboru PS a ekonomický expert strany /ODS/:
Jestli to můžeme kritizovat. My se bavíme o tom, že jakoby cílem státu bylo maximalizovat příjmy státního rozpočtu bez ohledu na to, na co ty příjmy, které získá ten stát, vydáme. Tahle vláda vsadila na příjmovou stránku rozpočtu. Já neříkám, že se jí stát nemá zabývat, ale my vůbec neřešíme, na co ty navýšený prostředky vydávat. Vůbec se nebavíme o efektivitě té výdajové straně rozpočtu, jestli všechny ty výdaje, jestli třeba 30 tisíc státních zaměstnanců, které tato vláda během těch čtyř let přijala, jestli to bylo úplně to nejlepší, za co ty peníze navíc utrácet. Čili já úplně nesouhlasím s tou vidinou toho, že za každou cenu musí stát maximalizovat příjmy státního rozpočtu. Podle mě stát má vybírat...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Na druhou stranu, není to jeho odpovědnost?

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výboru PS a ekonomický expert strany /ODS/:
Ne.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Není odpovědnost státu maximalizovat výběr daní, respektive dohlédnout na to, aby se daně správně vybíraly?

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výboru PS a ekonomický expert strany /ODS/:
To určitě ano, aby se daně...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Jakýmkoliv způsobem.

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výboru PS a ekonomický expert strany /ODS/:
Určitě. Jestli jsou nějak daně nastavené, jestli některé máme, tak je mají platit všichni, bez ohledu na kohokoliv a padni, komu padni. Kdo je neplatí, má být potrestán. Já jenom chci jakoby vrátit tu myšlenku, že se tady bavíme jenom o tom, abychom měli maximální jako objem rozpočtu. A to není cíl státu. Cílem státu by mělo vybírat a brát peníze od daňových poplatníků jenom v takové výši, ve které si myslí, že potřebuje zajistit veřejné statky a nezbytné výdaje. A to tu, bohužel, vláda vůbec takovou otázku neřešila. Nešla položku po položce v rozpočtu, jestli tento výdaj a tento výdaj ještě je nutné poskytnout, jestli je to ten nezbytný veřejný statek, jestli je to efektivně vynakládaná koruna. Řešila pouze, jak ty koruny od těch lidí sebrat, nikoliv jak je efektivně utratit.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Chcete na to reagovat?

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
Samozřejmě, že ano, ale on to pan poslanec řekl za mě. Jestliže je zákonná povinnost platit daně, tak se ty daně prostě platit mají. To nemá s příjmovou stránkou státního rozpočtu vůbec nic společného. Daně se prostě mají platit, část lidí a větší část je platila, jiní je neplatili a to podnikatelské prostředí se srovnalo. Takže zatahovat... Samozřejmě, že to na příjmové straně státního rozpočtu něco vydělalo, ale je to především o tom, že prostě jestliže zákon nám ukládá platit daně, tak se ty daně mají platit a mají je platit všichni a s tím by i poslanci ODS měli souhlasit, že prostě to podnikatelské prostředí se musí srovnat. A to je primární cíl toho EET. Samozřejmě, že příjmová stránka rozpočtu na tom vydělá. To je bez debaty.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Skopečku.

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výboru PS a ekonomický expert strany /ODS/:
Ale podle mého názoru neměl stát v první fázi přicházet pouze s represí, což tato vláda dělala, kontrolní hlášení a EET. Taky si měla vláda uvědomit, že v porovnání s ostatními zeměmi OECD náš daňový systém je jeden z nejsložitějších. Jsme někde až 200. v pořadí, možná ještě trošku dál. Ta čísla se každý rok trošku mění. Máme jeden z nejsložitějších daňových systémů. A podle mého názoru by bylo férové nejprve ten daňový systém zjednodušit tak, aby nebylo komplikované, nákladné ty daně platit pro podnikatele i pro občany České republiky. A v okamžiku, kdy budeme mít jednoduché nízké daně, které skutečně nezbytně potřebujeme pro to, abychom měli na nezbytné výdaje, tak je možné potom přijít s represí a ty podnikatele, kteří se vyhýbají nízkým a jednoduchým daním, tak skutečně trestat. Ale tato vláda daňový systém nezjednodušila, spíše ho komplikuje a ještě přišla s represí. To je podle mého názoru úplně opačný postup, než měla zvolit.

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
Já nezpochybňuji o tom, že daňový systém se musí zjednodušit. Už se na tom pracuje. Ty návrhy budou připraveny samozřejmě pro příští vládu, takže to je bez debaty. To je pravda, ale co to má společného s tím, že se má dodržovat zákon a platit daně?

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výboru PS a ekonomický expert strany /ODS/:
Ale to nikdo nezpochybňuje, že se nemají platit daně.

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
No to jsem rád.

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výboru PS a ekonomický expert strany /ODS/:
To samozřejmě vám podepíše každý. Ale bavíme se o tom, jestli jste zvolili tu možná nejlepší cestu, jak zlepšit výběr daní a já si myslím, že ne.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Tak pojďme se o tom bavit, protože já bych...

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výboru PS a ekonomický expert strany /ODS/:
Že pouze represe, to není ten nejlepší způsob.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Jestli dovolíte, já bych, protože jsem na úvod říkal a tušil jsem, že se nám ta debata rozvine, ale říkal jsem, abychom to vzali postupně. Tak začali jsme u EET. Druhou takovou kapitolu, kterou bych se rád zeptal, je ta Účtenkovka.

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
Ano.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Rozumím tomu...

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
Myslíte to...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
To nikdo neuvidí, když takhle si budete zakrývat obličej. Teď nejste ještě navíc v záběru, pane ministře. Ale pojďme k Účtenkovce.

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
Dobře.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já rozumím tomu, co vy jste říkal, že to je nástroj, který má v zásadě podnítit to, aby lidé si brali účtenky. Ale zároveň vy jste, když jste toto říkal, tak jste říkal, že sám přiznáváte, že to asi nikde nepůjde vyjádřit, jestli to mělo nějaký efekt, přesně konkrétně finanční. Budete schopen nakonec si tento nástroj obhájit?

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
To já jsem úplně přesně tohle neříkal. Já jsem říkal jenom to, že v těch příjmech to bude těžké rozlišit. Ale samozřejmě jsou tady další podpůrné...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já bych vás mohl citovat. Říkal jste, že dokonce jako manažer jste se vždycky ptal, jestli ten daný marketingový nástroj je k něčemu nebo ne.

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
Samozřejmě, že jo, ale ono to měřitelné je, protože první takový ukazatel je, kolik lidí se vůbec do té účtenkové loterie přihlásí. Protože čím jich bude víc, tak samozřejmě tím je větší pravděpodobnost, že ten normální vztah, obchodník vydává účtenku, já si ji beru, se prostě stane prostě normou. Takže my budeme samozřejmě...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Takže dokážete obhájit?

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
My můžeme samozřejmě sledovat, sledovat počet těch lidí, kteří se přihlásí. Mimochodem dneska odpoledne za prvních dá se říct několik, několik desítek hodin už jich bylo 160 tisíc těch registrací. Takže...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Tedy těch jednotlivých účtenek.

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
Ne, 160 tisíc registrovaných. 160 tisíc lidí.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Lidí. To znamená konkrétních jedinců.

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
Ano, přesně tak. Takže to, zdá se, aspoň v té počáteční fázi zabírá. Tohle samozřejmě budeme sledovat. A budeme se snažit také i po vzoru Slovenska, kde to prostě funguje i přes ten počáteční nástup, tam to bylo tedy veliké, potom se to nějakým způsobem stabilizovalo. Oni tam několikrát upravovali ten herní plán. K tomu možná také přistoupíme, protože rozšiřovali třeba počet výher, které tam byly. Také se snažili zaměřit ty výhry především na ty malé podnikatele, protože u těch velkých řetězců, tam samozřejmě problém vydávat účtenky zpravidla nebývá.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Vy jste mluvil o represích. Toto rozhodně není represe, toto je dobrovolná věc. Je to věc, ke které se může někdo přihlásit, nemusí a ten efekt může být v zásadě pouze pozitivní. Nebo s tím nesouhlasíte?

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výboru PS a ekonomický expert strany /ODS/:
Mně to přijde absurdní. Já jsem rád, že končí mandát této vlády, protože stejně tak, jako jsme se dostali, dočkali účtenkové loterie, tak bychom se mohli dočkat brzo státního kasina, státních kolotočů nebo státního cirkusu. Já si fakt nemyslím, že stát má vybírat daně od lidí, a pak jim je vracet prostřednictvím loterie ve formě auta nebo jakékoliv ceny. Podle mého názoru ten stát má fakt vybírat daně na školství, na silnice, na takovéto nezbytné veřejné statky, nikoliv aby provozoval hazardní hru, aby provozoval loterii. Mně to skutečně přijde absurdní. Od toho ten stát podle mého názoru tady nemáme. Já chci stát malý a efektivní a do malého a efektivního státu určitě nepatří takové kraviny, jako je Účtenkovka.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane ministře.

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
Já bych zpochybnil to, že to je hazardní hra. Hazardní hra si představuju úplně nějak jinak, to znamená, že do toho vložíte nějaké peníze, buď do těch automatů, nebo si prostě koupíte nějaký los, anebo sázíte nějakou numerickou hru. Tady prostě jdete nakoupit. Takže co je na tom za hazard? To je jako první věc. Stát žádný hazard nepro...

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výboru PS a ekonomický expert strany /ODS/:
Je to hra založená na...

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
Žádný hazard stát neprovozuje. Vy si prostě jdete nakoupit, a pak si zaregistrujete účtenku. To není žádný hazard. To toho člověka nic nestojí. Prostě může to udělat, nemusí to udělat, ale označovat to za hazard, je, myslím, trošku nadnesené.

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výboru PS a ekonomický expert strany /ODS/:
Je to hra, kde rozhoduje náhoda, jestli někdo bude vylosován nebo ne. Dobře víme, že podobné hry způsobují a vedou k závislosti. Takže já doufám, že ministr zdravotnictví stávající vlády bude stejně důvtipný a stejně precizní jako v ostatních případech a bude všechny zákazníky varovat, že hraní účtenkové loterie může způsobovat závislost. Máme na všech...

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
To je velmi zajímavé. Já jsem...

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výboru PS a ekonomický expert strany /ODS/:
...na všech možných jiných cigaretách, hrách a hazardu, tak si myslím, že chce-li být důsledný, tak to musí udělat i v tomto případě.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane ministře.

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
Já jsem si jenom vzpomněl na to, jak Mountfield roztáčel každý rok „kolo štěstí“, které je založené de facto na stejném principu. Nevím, že by to vedlo k nějaké zvýšené závislosti. Myslím, že to je, to prostě by asi pro psychology nebo psychiatry bylo úsměvné, že tímto způsobem se buduje závislost. Ty hry se prostě, běžně je provozují celá řada výrobců. Já jsem uvedl jenom to „kolo štěstí“ jako příklad. Takže by to teda ... Možná, že to vypěstuje návyk jít víc nakupovat, ale ten jsme přece vypěstovali marketingem, to jako s hazardem nebo s návykem...

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výboru PS a ekonomický expert strany /ODS/:
Víc účtenek, větší šance na výhru. Tam je to zcela zřejmý. Ne, já to samozřejmě říkám s jistou mírou nadsázky, byť ...

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
To jsem rád.

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výboru PS a ekonomický expert strany /ODS/:
...byť je to trošku smutné. Ne, já si fakt myslím, že přece od toho státu chceme úplně jiný věci. Ten stát není schopen budovat infrastrukturu, ten stát nebyl za čtyři roky schopen udělat něco s výdajovou stranou rozpočtu. Všichni víme, že pokud něco neuděláme s penzemi, pokud něco neuděláme se zdravotním systémem, tak ty veřejné finance nedáme dohromady. A místo toho, aby se...

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
To je volební spot nebo Účtenkovka?

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výboru PS a ekonomický expert strany /ODS/:
A místo toho, aby se ten stát zaměřil na tyto priority a ministerstvo financí, aby se zaměřilo na tyto priority, zvlášť v době, kdy se ekonomice poměrně dařilo, tak vymýšlí podobné hlouposti.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ale to zaznělo i dneska na té tiskové konferenci. Vy jste zmiňoval, že ekonomice se daří, ta čísla jsou jasná. Letos 4,5 procenta, příští rok ten odhad, který už byl učiněn, 3,1 procent. Přesto mluvíte o tom, a teď se bavím o těch, o té částce bez peněz z Evropské unie, že by tam měl být deficit 20 miliard korun. Na příští rok je plánovaný deficit 50 miliard korun. Ve chvíli, kdy takto ekonomika šlape, je to opravdu rozumné neustále jaksi zatěžovat ekonomiku státu dalšími a dalšími deficity?

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
Podívejte se, můj názor jako ministra financí je zřejmý. Já jsem ho říkal prostě. Tento rozpočet, mluvíme-li o rozpočtu na příští rok, není rozpočtem investičním. Je to rozpočet volební a je to rozpočet populistický, který prostě schválila vláda. Já jsem byl rád, že se podařilo udržet aspoň ten deficit 50 miliard. Ale prostě je to, ten rozpočet se přijímal několik týdnů před volbami a prostě ho to zasáhlo. Já s tím...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
To říkáte ale jako člen té vlády.

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
Samozřejmě, já s tím rozpočtem jako ministr financí spokojen být nemohu, protože investiční prostě není.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A nebojíte se, že jednou...

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
Ale ta vláda se musela na něčem shodnout a musela dát něco do parlamentu, takže já jsem byl rád, že jsem obhájil ten schodek. Já jsem byl rád, že jsem odrazil další takové ty populistické věci, které tam byly, něco na investice tam zbylo. My jsme taky zvyšovali příjmy státního rozpočtu. Takže jako ministr financí jsem udělal všecko, aby ten rozpočet měl alespoň nějaké obrysy. Ale to, že bych s ním byl spokojený, to jsem nikdy netajil, že nejsem.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A nebojíte se, že jednou v historii nebo v budoucnosti, když se budou dívat do historie, tak jako dnes Jiří Paroubek je spojen s pastelkovným, jako Vladimír Špidla s tím, že zdroje jsou, tak se bude říkat: Ivan Pilný, to byl ten ministr, za kterého se v době růstu dělaly další a další deficity?

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
To přece není poprvé. A podívejte se, ministr financí je zodpovědný za příjmovou stránku rozpočtu. Do toho mi tedy naštěstí nikdo nemluvil. Za výdajovou stránku rozpočtu je zodpovědná vláda a ta schválila rozpočet v takové podobě, v které tady je. Já jako ministr financí, mám na té vládě jeden hlas, takže výdajová stránka je věcí celé vlády, koaliční vlády, která se musela na něčem shodnout a dalo to docela velkou práci.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Skopečku.

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výboru PS a ekonomický expert strany /ODS/:
Já myslím, že bych mohl v tuhle chvíli odejít ze studia, protože tu opoziční politik nemusí být, když se sám ministr financí přizná k tomu, že předložil a schválil populistický rozpočet. Já si myslím to samé, protože mám pocit, že v době ekonomického růstu a nikoliv, že máme ten růst v prvním roce, ten růst pokračuje už celou řadu let, tak samozřejmě deficitní rozpočet nemá žádný smysl a žádné odůvodnění a je to samozřejmě hazard s budoucností, dalšími generacemi. Já si myslím a já jsem očekával a pan ministr, když přicházel do té své nové role, tak říkal, že je zvyklý vyjednávat v Microsoftu velmi tvrdě o rozpočtu, a že je škrt, jestli se nemýlím, něco takového jste o sobě říkal.

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
Ano.

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výboru PS a ekonomický expert strany /ODS/:
A já jsem vyzýval jenom, když k té změně na ministerstvu financí došlo, tak aby pan ministr ten rozpočet, který připravil jeho předchůdce, aby ho podrobil nějaké své analýze, své úvaze, a pokud možno z něj udělal lepší rozpočet. To se, bohužel, nestalo a v tomto smyslu je to pro mě zklamání.

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
Je známo, že když se sestavoval ten státní rozpočet, tak ty požadavky jednotlivých ministerstev byly nad ten deficit 50 miliard 100 miliard. A to, že se mi podařilo ten deficit udržet na té úrovni 50 miliard, není žádný zázrak. To souhlasím. Navíc jako já odmítám tu mantru toho deficitu. My žijeme v době, kdy jsou levné peníze, už teda nejsou se záporným úrokem a já bych si klidně půjčoval, bez ohledu na deficit státního rozpočtu, kdybychom ty peníze proinvestovali. Ale zatím je každá vláda, i vaše, je vždycky projedla.

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výboru PS a ekonomický expert strany /ODS/:
Není to pravda. My jsme vládli v době ekonomické krize a přesto ty investice byly na podobné úrovni nebo dokonce větší, než realizujete vy v době růstu. Čili není možné srovnávat období recese a období ekonomické konjunktury. To my jsme měli samozřejmě mnohem horší podmínky. A v těch horších podmínkách jsme dokázali investovat více než vy. To jsou zřejmá čísla.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane ministře, když mluvíte o investicích, a chápu, že říkáte, že máte jenom jeden hlas na vládě. Na druhou stranu vláda rozhoduje jako celek, je to jaksi demokratická organizace, to znamená, že musíte se shodnout a zároveň jste jedna ze tří koaličních stran, to znamená, jste součástí nějakého dohadovacího mechanismu. Já příliš nerozumím tomu, jak je možné, že jednotlivá ministerstva nebyla schopná investovat, a že vy dnes na té tiskové konferenci jste řekl, že doufáte, že do konce roku se ty peníze podaří utratit. O čem to svědčí?

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
Ten rozběh v těch čerpáních evropských peněz je vždycky pomalý. Tentokrát podle mého názoru je extrémně pomalý, což samozřejmě...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Proč?

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
Je to dáno tím, že některé programy, které jsme si vyjednali v té Evropské unii, prostě není možné tady na tom trhu uplatnit. Je to zejména případ třeba ministerstva průmyslu a obchodu, protože tam jsou, vezmu třeba vysokorychlostní internet, ten je svázán takovými podmínkami, že prostě nikdo nemá zájem ty peníze čerpat. Jsou tam další programy.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ale to je naše vina. Není to naše vina?

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
No ano, je to vina toho, jak jsme vyjednávali prostě ty programy, jak jsme vyjednávali ty kohezní fondy. To je bez debaty. Takže to je jedna část těch věcí. Druhá část věcí je ta, zejména v té dopravní infrastruktuře, ta omezení, která stavební zákon vyřešil jenom zčásti, tady pořád jsou. My nemáme zákon o liniových stavbách, který by prostě urychlil tu výstavbu. Senát nám shodil zákon, ve kterém byla předčasná držba, aby se prostě mohlo stavět, přesto, že to prošlo parlamentem.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Opět bych mohl připomenout, která vládní strana měla ministerstvo dopravy.

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
Dobře, ale tohle třeba shodil Senát, tuto záležitost. Takže těch překážek pro ty investice a čerpání těch fondů je poměrně dost a asi podle mého názoru je bude potřeba odstranit, protože velice brzo se dočkáme toho, že evropské peníze nebudou. A kromě toho ten tlak na ty kohezní fondy díky tomu, že je brexit a Evropa sází na bezpečnost, takže bude velký tlak na kohezní fondy, na jejich snižování. To je zcela bez debaty. Takže my v tomto okamžiku bychom měli jako opravdu proinvestovat, co se dá, měli bychom si na to eventuálně půjčit. To je prostě můj názor, protože peníze jsou levné. To, že se tak neděje, mně osobně jako ministru financí, jako člověku, který se pohyboval v podnikatelské sféře, je docela líto. Ale taková je prostě realita. Ta vláda se na nějakém rozpočtu shodnout prostě musela.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Skopečku.

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výboru PS a ekonomický expert strany /ODS/:
My si budeme muset půjčovat tak jako tak, jestli budou padesátimiliardové deficity, tak nám nezbyde, než si půjčovat a emitovat státní dluhopisy. Nicméně souhlasím s panem ministrem v tom, že naše legislativa, zejména v oblasti územního plánování a stavebního řízení, je tak zdegenerovaná, tak zregulovaná, to, jaký jsme dali prostor nejrůznějším zájmovým zeleným skupinám, aby bojkotovaly stavby, aby prodlužovaly stavební řízení úplně nesmyslně, je neuvěřitelná, a pokud něco neuděláme skutečně se stavební legislativou a s územním plánováním, pokud to nezliberalizujeme, tak se obávám, že jakákoliv vláda prostě nepostaví vůbec nic.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Na závěr taková jedna laická otázka, jestli dovolíte. A stručnou odpověď poprosím. Vy jste mluvil o tom nebo na závěr té tiskové konference jste také děkoval podnikatelům, mimo jiné. Na druhou stranu ten růst jaksi hospodářství je tažen velkou měrou spotřebou. Není to vlastně spotřebitel, komu byste měl děkovat? A je to úplně zdravé, že ta ekonomika je tažená spotřebou?

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
Ono je to celkem nevyhnutelné, protože to HDP se skládá z několika složek. Ta spotřeba tam samozřejmě hraje roli. A to, že samozřejmě to, že dostali ti lidé přidáno v podstatě v řádu desítek procent, to samozřejmě se v té spotřebě projeví a je to dobře, protože my samozřejmě musíme tu Evropu dohnat nejen v produktivitě práce, kde zaostáváme, ale taky i v těch průměrných platech, takže ta, ta cesta je správná. Otázka je, jestli se to mělo dělat tak rychle a tak razantně. To je jiná věc.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Jestli chcete stručnou reakci.

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výboru PS a ekonomický expert strany /ODS/:
Já si myslím, že v době stagnace logicky spotřeba také stagnovala a klesala, takže není nic divného, když v době ekonomického růstu spotřeba roste. Ona i ta spotřeba poté motivuje ty podnikatele, kteří ty produkty vyrábějí, pro to, aby i více investovali.

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
Jasně.

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výboru PS a ekonomický expert strany /ODS/:
Takže to je zřejmé. Toho bych se úplně nebál. To vidím jako pozitivní.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A já to budu brát jako poslední větu dnešního pořadu, respektive této části dnešního pořadu. Pánové, já vám děkuji, že jste byli se mnou v Událostech, komentářích. Těšilo mě. Mějte se hezky. Na shledanou.

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
Děkuju za pozvání. Hezký večer.

Jan SKOPEČEK, člen rozpočtového výboru PS a ekonomický expert strany /ODS/:
Děkujeme za pozvání. Hezký večer.

Jan Skopeček

poslanec PČR
ekonomický expert ODS