4. října 2017

Energetika se dostala na vedlejší kolej

(E15) Evropský parlament do konce roku přijme svůj návrh na reformu evropské energetiky. Bude prosazovat velmi ambiciózní cíle pro snižování emisí, obnovitelné zdroje i energetickou účinnost. „Chybí mi v té debatě více ekonomických analýz. Zelení poslanci tlačí energetický balík jako nástroj pro plnění klimatické dohody z Paříže,“ říká europoslanec za ODS Evžen Tošenovský.


Jak v tuto chvíli vypadá projednávání zimního energetického balíku v Evropském parlamentu?

Dostává se do velmi žhavé fáze. Závěrečné hlasování o pozici parlamentu je naplánováno na polovinu prosince. Už jsem v parlamentu osm let, ale ještě jsem nezažil legislativu, jejíž projednávání by bylo tak dramatické a která by měla tak významné ekonomické dopady.

V čem je jednání tak dramatické?

Určitá skupina poslanců reprezentovaná skupinou Zelených velmi dramatizuje diskuzi o cílech EU. Například u energetické účinnosti se baví o cílech pro úspory energie od 40 do 45 procent. Tlak z jejich strany je obrovský.

Podléhají mu i jiné frakce?

Každá frakce v sobě má skupiny ekologicky cítících poslanců, kteří jsou ovlivněni klimatickou debatou. Pak je skupina lidí s technickým vzděláním, kteří říkají, že se to s cíli nesmí přehnat. Protože pak budou růst ceny energií. Zelená skupina prosazuje velmi ambiciózní cíle, protože chce dát signál průmyslu, že se musí snažit, musí inovovat, až za hranici svých možností. Musí pak ale nést zodpovědnost, pokud průmysl z EU vyžene. A to tady chybí.

Nejde z pohledu poslanců spíše o taktiku, aby do konečného jednání s členskými státy šli s maximální pozicí, z níž bude možné slevovat?

Často to takto bývá. U roamingu byly požadavky nastavené velmi vysoko a parlament si myslel, že radu přetlačí. Nakonec se to nepovedlo. U zimního balíku je představa, že se v rámci těchto jednání vysoká ambiciózní čísla opravdu prosadí.

Jaké jsou v zimním balíku potenciální hrozby pro země jako Česko?

Je to návrh na vytvoření regionálních operačních center pro řízení elektrických přenosových soustav. Komise už z tohoto návrhu trochu couvá. Prostřednictvím těchto center by mohly silnější státy prosazovat své zájmy na úkor těch menších. Česko zatím třeba nemá vyřešeno, jak to bude se stavbou jaderných elektráren. Kdyby regionální centra byla schválena, tak se od příštího roku už o jaderných elektrárnách vůbec nemusíme bavit.

Proč?

Protože se bude počítat dostatečnost výrobních kapacit na regionální úrovni. Dozvěděli bychom se, že kapacit je tady dost a nová jaderná elektrárna je zbytečná. Opomíjí se fakt, že stát je nositelem bezpečnosti, že zodpovídá svým občanům za bezpečnost dodávek.

Vidíte i nějaké podnikatelské příležitosti, které zimní balíček přináší?

Otevření trhu, větší prostupnost a budování přeshraničních propojení, zjednodušení přístupu na trh, to všechno je rozhodně pozitivní. Na druhou stranu proti tomu stojí nárůst byrokracie. Jsem stínový zpravodaj u pravidel pro řízení energetické unie. Tam vznikne spousta naprosto zbytečné administrativy. Má se vytvořit nová energetická odnož výboru pro klimatickou změnu, která by všechny podklady od členských států shromažďovala. To vše jsou náklady, které jsou zbytečné.

Má smysl se ještě bít za svobodu volby energetického mixu?

Pokud se schválí celý koncept energetické unie, pak svoboda energetického mixu už nebude tak významná.

Jakou sílu má Evropský parlament, aby v jednání s radou dokázal prosadit své ambiciózní cíle?

V tomto případě bude parlament hodně tlačit na splnění svých požadavků. Protože pro mnoho poslanců jde také o politickou prezentaci svých cílů. Chtěl bych v tomto materiálu vidět více techniky, ekonomiky a výpočtů s tím spojených. Ale ve skutečnosti jde více o politickou deklaraci. V jednání s členskými státy bude hrát roli i to, že ani rada není jednotná. Jednat se bude o každém legislativním návrhu zvlášť. U všech se najdou skupiny zemí, které něco podporují a něco se jim nelíbí.

Nahrává to zeleným poslancům?

Pokud půjde parlament ve svých požadavcích do extrému, tak jejich ambice rada pravděpodobně razantně sníží. Na druhou stranu za parlament jednání povedou poměrně významné osobnosti zeleného hnutí a ty budou velmi tvrdé. Teď zimní balík tlačí jako podporu plnění cílů pařížské klimatické dohody. Energetika se v tom celém dostala na vedlejší kolej. 

Evžen Tošenovský

místopředseda strany
poslanec EP