15. září 2017

Socialisté a ANO chtějí dostat export českých zbrojovek pod kontrolu Bruselu

(www.ods.cz) O prodeji zbraní do třetích zemí by měl v budoucnu rozhodovat celoevropský regulátor. Ten by měl pravomoc rozhodnout, do jakých zemí mohou evropské zbrojařské firmy vyvážet své produkty. Navrhuje to dokument, který tento týden schválil Evropský parlament. Podle první místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS a expertky strany pro oblast obrany Jany Černochové by tím došlo k přenosu další zásadní rozhodovací pravomoci z vládní úrovně na úroveň unijní a fakticky k dalšímu omezení suverenity národních států.

Tyto úvahy považuji za naprosto nepřijatelné. Nejde o to, že by vývoz zbraní neměl být regulován a kontrolován nebo že by množství zbraní ve světě mělo vzrůstat. Domnívám se ale, že rozhodnutí o obchodních licencích a o tom, do kterých zemí budou zbrojaři vyvážet, je a má být výlučnou kompetencí naší vlády a že se má orientovat čistě podle našich zahraničně-politických zájmů,“ uvedla Jana Černochová. „Vznik jakéhosi evropského regulačního úřadu pro zbrojní export by měl jednoznačně negativní dopad na český zbrojní průmysl. Je zjevné, že tento krok by nahrával velkým evropským zbrojařským firmám, které by měly snazší vyjednávací pozici a využily by ji k eliminaci slabší konkurence a k posílení svého podílu na trhu. To by samozřejmě mělo negativní vliv na náš pracovní trh i ekonomický růst,“ doplnila Černochová.

Zástupci ODS v Evropském parlamentu hlasovali proti přijetí stanoviska o unijní regulaci zbrojního exportu. Většina českých europoslanců ovšem návrh podpořila. „Není to zdaleka poprvé, kdy zejména europoslanci ze stran vládní koalice, tedy z ČSSD a hnutí ANO, raději poslechnou vedení svých frakcí, než aby se pokusili hájit národní zájem,“ řekl k průběhu hlasování předseda europoslaneckého klubu ODS Jan Zahradil.

Přestože se jedná o materiál nelegislativní povahy, lze předpokládat, že dříve či později na tento krok svou iniciativou naváže Evropská komise. Podle názoru Jany Černochové bude pak velmi záležet na vůli budoucí vlády a Poslanecké sněmovny se této další regulaci ohrožující zájmy naší země bránit. „Obdobně jako v případě směrnice, která nesmyslným způsobem reguluje práva legálních držitelů zbraní, jsem přesvědčena, že těmto tendencím je třeba se postavit již v zárodku. Vzhledem k tomu, že současná vláda, ani ministr obrany Stropnický, který se jen rétoricky líbivě ohání podporou domácího zbrojního průmyslu, krok Evropského parlamentu nijak neregistrovali, obávám se, že pokud nedojde ke změně vládní reprezentace, nelze očekávat účinnou obranu vůči dalšímu omezování naší suverenity. ODS jasně deklaruje, že na tento ani podobné návrhy nepřistoupí,“ uvedla Jana Černochová.

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
expertka pro obranu
členka sněmovních výborů pro bezpečnost a obranu
starostka