7. září 2017

Velký bratr mává cedulí s heslem eHealth

(INFO.cz) Lékárníci a lékaři varovali před systémem elektronických receptů, jak byl připraven současnou vládou a má být od ledna povinně používán. Novinka podle nich způsobí zmatek a komplikace, prodlouží čekání v lékárnách a zahubí mnoho zejména venkovských ordinací praktických lékařů. Těžko říci, jak spor s vládou o odložení a dopracování systému nakonec dopadne, ale jedno poučení si z tohoto příběhu lze vzít už dnes – stát stále selhává v zavádění informačních technologií ve veřejné správě. Jestli se s prováděcími předpisy vydanými na poslední chvíli zaváděla EET, nešlo o život. Jestli se podobným způsobem zavádí systém, na kterém do jisté míry závisí třeba životy chronických pacientů, zavání to malérem.

 
Stát se k občanům chová hrozně
 
Není to poprvé. Stát se totiž poslední dobou ke svým občanům chová hrozně. Vládní koalice je nadšena možnostmi informačních technologií a má ambici sesbírat o celé zemi co nejvíc informací. Těžko říci proč, nejspíš aby měla co nejvíc podkladů pro geniální vládní rozhodnutí, která lidem přinesou víc štěstí a pokroku. Bláhová naděje!
 
A jede se dál. Když už jsme např. u lékárníků, ti budou muset od roku 2019 při vydání léků ověřit přes internet unikátní kód na každé vydané krabičce, který prý prokáže, že lék na předpis není padělaný. Proč, proboha? V zemi, kde se za poslední roky v lékárnách neobjevil ani jeden padělek!
 
Všechno je ještě o to horší, že stát ta data nesbírá sám. Stále více tím zatěžuje občany samotné a spotřebovává přitom jejich čas a peníze, které musí na splnění nových a nových povinností obětovat. O odporném ponoukání k novodobému udavačství účtenkovou loterií nemluvě…
 
Neuvádět veřejnost v chaos a obavy
 
Ano, je strašně jednoduché něco zavést a vyhrožovat likvidačními pokutami těm, kdo se nepřizpůsobí. Spustit novinku bez jasného plánu a informovanosti lidí, však oni si s tím nějak poradí… Tento přístup musí skončit a je třeba naopak zavést jasné pravidlo, že každá informační či obecně administrativní povinnost, kterou stát lidem předepisuje, musí být pečlivě promyšlena a vážena – v uvedené souvislosti se to hodí – „na lékárnických vahách“. A když už je zavedena, je povinností státu vytvořit jasné a srozumitelné podmínky, aby veřejnost a jednotlivé profese neuváděla v chaos a obavy, které vedou k jen ještě menší ochotě přijmout nějakou další elektronizaci…
 
Elektronické recepty a ověřování padělků jsou jen ochutnávky obří změny, která se jmenuje eHealth, elektronizace zdravotnictví. Chápu všechny důvody, které k ní vedou. A také ten proces podporuji – je například jasné, že dostupnost úplné zdravotnické dokumentace pacienta pro různé lékaře může přinést razantní úspory díky neopakování již provedených vyšetření (finanční úspory pro zdravotnický pojišťovací systém) a postupu léčby včetně omezení problémů plynoucích z předepisování různých navzájem nevhodných léků či procedur (přínos pro pacienta).
 
Ale je současně nutno vnímat, že se pohybujeme doslova po hranici, za kterou číhá Velký bratr, mává cedulí s heslem eHealth, slibuje nám všechny výhody a zamlčuje možná rizika. Bohužel zatím moc nevěřím, že by stát uměl najít míru, kdy zdravotnictví elektronizuje prospěšně pro pacienty, lékaře, sestry a lékárníky, a kdy už zcela bezúčelně sbírá data, která ve skutečnosti nemá jak využít.
 
Martin Kupka

místopředseda strany
expert pro veřejnou správu