18. srpna 2017

Prohnaný Babiš se spojí s kýmkoliv, aby ovládl stát

(www.parlamentnilisty.cz) Není to strašení, když řeknu, že nám po parlamentních volbách hrozí pád na politické dno v podobě koalice hnutí ANO s komunisty. Pokud by naši vládu po volbách vedl Babiš jako trestně stíhaný politik, mělo by to pro hodnověrnost naší země a pro budoucnost naší demokracie nedozírné následky. Jediná pravicová síla, která tomu může zabránit, je právě ODS. Jsme poučeni z minulosti a dobře připraveni na budoucnost, burcuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz lídr Jihočeské ODS Jan Zahradník.

 
Bývalý prezident Václav Klaus tvrdí, že Sobotkova vláda zavlekla naši zemi „do takové hrůzy, že už si nic horšího nedokáže představit“. Je to pravda? Jak byste vládu hodnotil vy?
 
Jsem čtyři roky přímým svědkem způsobu vládnutí Sobotkovy (možná by se dalo říci Sobotkovo-Babišovy) vlády. Vliv Andreje Babiše a strach Bohuslava Sobotky z něj byl všudypřítomný. Tato vláda byla opravdu hrozná. V době prosperity vytvářela rozpočtový schodek, obrovsky zvýšila byrokracii a posílila její aparát a v neposlední řadě začala s omezováním lidské a občanské svobody. Takže s první částí výroku pana prezidenta Klause souhlasím. Naopak nesouhlasím s jeho druhou částí, protože si umím představit ještě horší varianty, například jednobarevnou vládu Babišova hnutí ANO, případně Babišovu vládu s účastí nebo s podporou komunistů.
 
Prezident Miloš Zeman se nechal slyšet, že jmenuje premiérem vítěze voleb. Je to podle vás reakce na obvinění Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo? Je zde reálná hrozba, že příští vládu bude sestavovat trestně stíhaný politik? Jaké by to mělo důsledky?
 
Nevím, zda to je reakce na obvinění Andreje Babiše, nevidím do hlavy panu prezidentovi. Pokud by naši vládu po volbách vedl Andrej Babiš jako trestně stíhaný politik, mělo by to pro hodnověrnost naší země a pro budoucnost naší demokracie nedozírné následky. Myslím si ale, že tak prohnaný člověk, jako je Andrej Babiš, z toho vyklouzne třeba tak, že za sebe nastrčí někoho jiného, nějakého Ivana Pilného číslo dvě, a jeho prostřednictvím bude vládnout naší zemi ve prospěch Agrofertu.
 
Mnozí kritizují načasování obvinění ze strany policie. Je podle vás kritika oprávněná?
 
Já jsem jako zákona dbalý občan přesvědčený o tom, že Policie ČR pracuje nezávisle na politice, shromažďuje důkazy a má-li jich dostatek, vznese obvinění. Takže pevně věřím, že kritika oprávněná není. Pokud je to ale jinak, tak nás Pán Bůh opatruj.
 
Jak obvinění ovlivní výsledek voleb? Uškodí nebo paradoxně posílí hnutí ANO?
 
Chování voličů je někdy natolik nevyzpytatelné, že to nemohu odhadnout. Ale stejně to nemohu ovlivnit. Mně jde o co nejlepší volební výsledek jihočeské ODS, jejímž lídrem mám tu čest být.
 
Preference ODS se pohybují kolem 10 %. Jak se v horké fázi kampaně budete snažit přesvědčit voliče? Máte nějaké „trumfy v rukávu“?
 
Budu dělat to, co dělám celou dobu. Setkávat se s lidmi, mluvit s nimi, ptát se jich, co je trápí, zajímá, jak bychom jim mohli usnadnit a zjednodušit život. Nakonec náš program, Silný program pro silné Česko, také vznikal ve spolupráci s veřejností. Lidi nejlépe vědí, co potřebují a co pro ně můžeme udělat. Tzv. kontaktní kampaň mám nejraději a považuji za nejlepší.

Co považujete v programu ODS za nejdůležitější? Jaká konkrétní řešení dnes občanští demokraté nabízejí?

Už před několika měsíci jsme představili náš Silný program pro silné Česko a nabídli lidem 190 konkrétních kroků pro lepší život v Česku. Nejsou to obecné fráze, ale konkrétní kroky. Především chceme zásadním způsobem zvýšit čisté příjmy pracujících lidí. Protože na to jako země máme a protože si to lidé zaslouží. Proto navrhujeme zvýšení čistých mezd zaměstnanců o 7 % zavedením 15% sazby z hrubé mzdy. Chceme zavést nižší povinné odvody ze mzdy hrazené zaměstnavateli, a to o 2 procentní body, abychom snížili vedlejší náklady práce a otevřeli prostor pro rychlejší růst mezd. Je také nutné konečně provést doslova antibyrokratickou revoluci. Neustálé papírování užírá energii lidem, živnostníkům, malým a středním podnikatelům. Ale užírá energii a otravuje například i učitele, rodiče. Byrokracie je označována za největší problém prakticky ve všech profesích. S tím musíme konečně něco udělat.

Jste stínový ministr ODS pro životní prostředí. Pokud byste resort řídil v příští vládě jako ministr, jaké by byly vaše první kroky?
 
No, pokud by to tak skutečně dopadlo, vydal bych se v doprovodu premiéra do Vršovic do té budovy a tam se snažil nějak proniknout tou spletí neschopnosti, ekologického aktivismu a alibismu, která ji prostupuje, a vypořádat se s ní.
 
Čeho byste chtěl dosáhnout jako poslanec? S čím do letošních voleb jdete?
 
Jsem už 26 let členem ODS a za tuto stranu jsem už mnohokrát kandidoval. Někdy s velkým, jindy s malým úspěchem, a někdy také neúspěšně. Vždycky jsem ale ctil a prosazoval volební program ODS. Tak je tomu i letos. Jdu do voleb proto, abych prosadil nižší daně, méně byrokracie a více svobody. Je to jednoduché.
 
V politice nejste žádný nováček. Co považujte za nejdůležitější z toho, co se vám podařilo?
 
Nerad se chválím. Ale když to chcete slyšet, tak jsem hrdý na to, že se i díky mně mluví o některých věcech, o kterých by se jinak asi tolik nemluvilo. Třeba o tom, že bychom si měli dobře rozmyslet ratifikaci Pařížské dohody, nebo o té naší nešťastné Šumavě, kterou ekologičtí aktivisté nyní můžou bez jakékoli odpovědnosti, zato s oporou v zákonu přeměnit na divočinu. Mám taky na kontě dva hmatatelné úspěchy, a to vynětí části území vojenského újezdu Boletice z moci vojáků a jeho převedení pod civilní správu nebo prodloužení Vltavské vodní cesty do centra Českých Budějovic. Pokud máte na mysli i moje předchozí politické aktivity, tak jsem hrdý na to, že se mi v roli hejtmana Jihočeského kraje podařilo nastartovat mechanismy fungování jihočeské krajské samosprávy, včetně zvládnutí povodní v roce 2002.
 
Máte na závěr nějaký vzkaz pro voliče?
 
Není to strašení, když řeknu, že nám po parlamentních volbách hrozí pád na politické dno v podobě koalice hnutí ANO s komunisty. Andrej Babiš je ochoten spolupracovat s kýmkoli, aby mohl posílit svou moc a ovládl tento stát. Jediná pravicová síla, která tomu může zabránit, je právě ODS. Možná si někdo řekne, že jsme tu už byli a šanci měli. Ano, udělali jsme spoustu chyb, ale jsme si jich vědomi. Jsme poučeni z minulosti a dobře připraveni na budoucnost. Na to se můžete spolehnout.
 
Jan Zahradník

člen vedení poslaneckého klubu PČR
expert pro životní prostředí
lídr kandidátky ODS v Jihočeském kraji