10. srpna 2017

Události, komentáře: Policejní stíhání Babiše a Faltýnka?

(ČT 24) Zásadní zvrat v kauze Čapí hnízdo: Policie poslala do sněmovny žádost o vydání dvou poslanců - šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka. Babiš se brání: Podle něj jde o promyšlenou akci, jak ho politicky zlikvidovat. Co policie svojí žádostí sleduje? Jak to zamíchá předvoleními kartami? A proč to všechno - tak krátce před volbami? O tématu diskutovala v Událostech, komentářích ČT24 předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR Miroslava Němcová.

Celý rozhovor s Miroslavou Němcovou můžete zhlédnout na ČT24.


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka chce trestně stíhat policie. Případ souvisí s udělením evropských dotací farmě Čapí hnízdo ve středních Čechách.

Jan HAMÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny /ČSSD/:
Já jsem obdržel žádost policie o souhlas s trestním stíháním dvou poslanců, a to inženýra Andreje Babiše a inženýra Jaroslava Faltýnka. Tuto žádost jsem neprodleně předal mandátovému a imunitnímu výboru Poslanecké sněmovny.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Mým prvním hostem je Miroslava Němcová, předsedkyně mandátového a imunitního výboru. Dobrý večer.

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:
Dobrý večer přeji.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já vím, že vy nemůžete mluvit o tom spisu, koneckonců vím, že jste ho neviděla, protože koneckonců je uzavřený v sejfu. Mě by možná zajímalo trochu něco jiného, paní poslankyně, a to, jak moc jste zvědavá a čím policie argumentuje?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:
Zvědavá, to vypadá tak pejorativně. Já samozřejmě jsem povinna prozkoumat argumenty, které policie dala dohromady pro to, aby požádala sněmovnu o vydání dvou jejích členů. To je moje povinnost, je to moje práce, takže zvědavost nějaká taková v tom pravém slova smyslu, že je člověk hodně zvědavý, ta v tom není. Je v tom profesionální přístup, který mi velí, že musím tu roli nějak zvládnout, musím se na ten spis podívat, musím si zjistit ty argumenty, které policie předložila a zvážit, zda pro mě mají tu sílu, abych zvedla ruku pro to, aby byli poslanci k trestnímu stíhání vydáni, nebo nemají tu sílu a zvednout ruku pro to, aby vydáni nebyli. To je můj úkol a já se snažím odstřihnout se od všech těch jaksi jednodušších výkladů toho slova „zvědavost“ a přistupovat k tomu jenom profesionálně, protože zejména v době, kdy jsme před volbami, tak to bude velmi choulostivé téma. Všem tečou nervy, všichni budou zvědaví na to, jestli se to nějak nezneužije právě v tom předvolebním boji, a to je to poslední, co bych chtěla udělat.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já jsem se ptal schválně i proto, že vy jste byla kritikem té kauzy Čapí hnízdo. Zajímalo by mě, jestli jste čekala, že to dorazí dřív?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:
Myslela jsem si, že vzhledem k tomu, že před rokem a půl, rokem a půl byla svolána mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, která projednávala kauzu Čapí hnízdo, kde i pro nás překvapivě jsme se dočkali toho potvrzení, kdy Andrej Babiš řekl, že ta farma byla součástí koncernu Agrofert, pak byla vyvedena proto, aby dosáhla na evropské peníze a poté, co je získala, tak se znovu včlenila do té firmy Agrofert, tak jsem si myslela, že to je tak silný důkaz toho, že tam bylo podvodné jednání ve smyslu získání těch evropských dotací, že by to mohlo být rychlejší a že ta žádost přijde dřív. Ale, že bych si stanovovala nějaký termín pro mě nějaký vnitřní, kdy bych si řekla, teď už je to brzo a teď už je to pozdě. Prostě doufala jsem v to, že ta věc nezapadne, nebude zametena pod koberec, nebude to ze strachu, že Andrej Babiš je vlivný muž a umí si všechny koupit a všechno si to umí nějak zařídit, takže to nebude nějakým způsobem obcházeno a že tudíž to bude řádně došetřeno, což tedy vzniká naděje, že bude.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já jsem se na ten čas ptal i proto, a vy jste to zmínila, paní poslankyně, protože do voleb opravdu nezbývá mnoho času, je to nešťastné?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:
Já si myslím, že to není ani šťastné, ani nešťastné. Je to takové, jaké to má být. Prostě ve chvíli, kdy policie dá dohromady dostatek argumentů a důkazů, tak musí konat. Před volbami máme v podstatě každý rok. Já jsem si před chvílí dělala takový soupis až do roku 2023, kdy budou každý rok jedny, někdy dvoje, někdy troje volby. Tak to bychom si museli říct, kdy je ten správný okamžik, kdy nebude před volbami, aby se věc nejenom Andreje Babiše, ale potažmo i jiných, kteří se prohřeší, mohli řešit. Podle mě to takhle dělat nejde. Jakmile policie zjistí, že má pohromadě sumu argumentů, které svědčí pro to, že má požádat o vydání, aby mohlo to trestné řízení řádně probíhat, tak to udělat musí a nemůže se ptát, jestli je před volbami týden, dva týdny, tři měsíce. Musí to udělat.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Jenom opravdu stručně technicky. Já vím, že mandátový imunitní výbor bude hlasovat příští pátek nebo bude o tom jednat příští pátek. Sněmovna musí rozhodnout potom na nejbližší schůzi. Předpokládám, že si oba dva pány budete zvát. Mě by ale zajímalo, jak dlouho si myslíte, že to bude trvat? Kolik těch jednotlivých jednání vám to zabere?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:
Ráda to upřesním. Příští pátek je spíše formální, kdy my zahájíme projednávání tohoto bodu a první, co se zákona musíme udělat, je stanovit zpravodaje. Poté, co určíme zpravodaje, ten bod přerušíme a budeme hledat společný termín, který by vyhovoval panu Babišovi i panu Faltýnkovi, aby mohli přijít na pokračování projednávání toho bodu, protože my budeme seznámeni s verzí policie, ale budeme také ctít slyšet verzi těchto dvou pánů poslanců. A to může trvat třeba tři dny, čtyři dny, týden. Poté, co najdeme ten společný termín, tak budeme pokračovat. Takže toho 18. příští pátek rozhodně nebudeme hlasovat o tom, zda doporučujeme Poslanecké sněmovně vydání nebo nevydání těchto pánů k trestnímu stíhání, ale pouze stanovíme zpravodaje, přerušíme ten bod a budeme čekat na ten další termín. Já sama osobně bych považovala za rozumné, aby mandátový a imunitní výbor, tak jak mu koneckonců ukládá zákon o jednacím řádu, ukončil své jednání tak, aby na nejbližší nadcházející schůzi Poslanecké sněmovny, což je 5. dubna, pardon, 5. září, mohl dát sněmovně své stanovisko. To, že 5. září navrhneme, aby sněmovna do svého programu dala bod vyhovění nebo nevyhovění žádosti policie, neznamená ještě, že 5. nutně o tom budeme hlasovat, ale bude to schůze, která bude 5. září zahájena a v jejím průběhu by k tomu hlasování mělo dojít.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Rozumím tomu správně, že po volbách bude muset sněmovna, respektive nový mandátní imunitní výbor a potom sněmovna hlasovat znova?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:
Ověřovala jsem si toto u právníků, protože jsem si nebyla úplně jista. Nepamatuji si na nějaký precedentní případ, který by takhle byl shodný, odpovídal tomu, co se děje teď kolem pana poslance Babiše a Faltýnka. Ta právní stanoviska zní tak, že ano, že je tomu tak, že pokud nyní vydáme, tedy přijměme tu teorii, že vydá sněmovna k trestnímu stíhání tyto dva pány poslance, budou-li znovu zvoleni, nabydou znovu imunitu a o zrušení této imunity bude muset znovu policie požádat tedy novou sněmovnu, nového předsedu, nový mandátní imunitní výbor a posléze tedy novou sněmovnu, která ve finále by rozhodovala znovu o tom vydání.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Říká Miroslava Němcová. Já jí děkuji, že byla se mnou v Událostech, komentářích. Mějte se hezky.

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR /ODS/:
Pěkný večer přeji.

 

Miroslava Němcová

poslankyně PČR
předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR