3. srpna 2017

Události, komentáře: Polsko, Rusko, USA

(ČT24) Předseda Evropské Rady Donald Tusk musel znovu do Polska k výslechu v případu letecké katastrofy u Smolensku. Před sedmi lety tam v troskách vládního letadla zemřel prezident Lech Kaczynski a politické i vojenské špičky země. Tusk vypovídal déle než 8 hodin. Někteří polští vládní politici jsou stále přesvědčeni, že za havárii u Smolenska nesou vinu Rusové. Tlak na Rusko vystupňují také Spojené státy. A z Moskvy dnes přišla ostrá reakce na poslední americký krok - nové protiruské sankce. Premiér Medvěděv je považuje za jasné vyhlášení obchodní války. Kroky proti Kremlu před týdnem drtivou většinou schválil Kongres a podpis - byť s výhradami - připojil i prezident Trump. Medvěděv označil jeho administrativu za slabou. O tématu v Událostech, komentářích ČT24 diskutoval místopředseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Tomáš Jirsa.

Celý rozhovor s Tomášem Jirsou můžete zhlédnout na ČT24.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Předseda Evropské rady Donald Tusk musel znova do Polska k výslechu v případu letecké katastrofy u Smolensku. Před sedmi lety tam v troskách vládního letadla zemřel prezident Lech Kaczyński a tehdejší politické i vojenské špičky země. Tusk vypovídal víc než osm hodin.
Dovolím si přivítat další hosty Událostí, komentářů. Se mnou v pražském studiu předseda poslaneckého klubu hnutí Úsvit Marek Černoch. Dobrý večer, pane poslanče, vítám vás.

Marek ČERNOCH, předseda poslaneckého klubu /nestr./:
Dobrý večer.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Zdravím i další tři poslance Parlamentu České republiky. Igora Jakubčíka, místopředsedu výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny. Dobrý večer.

Igor JAKUBČÍK, místopředseda výboru pro evropské záležitosti PS PČR /ČSSD/:
Dobrý večer z Klatov.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Senátora, omlouvám se, pane senátore, Tomáš Jirsa, výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu. Dobrý večer.

Tomáš JIRSA, místopředseda výboru pro zahr. věci, obranu a bezpečnost Senátu PČR /ODS/:
Dobrý večer z jižních Čech.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A poslanec zahraničního výboru Leo Luzar. Dobrý večer i vám.

Leo LUZAR, člen zahraničního výboru PS PČR /KSČM/:
Dobrý večer z Ostravy.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pánové, začnu u pana Jakubčíka. Znovu vyšetřování nehody vládního letounu u Smolenska, je to snaha o spravedlnost, nebo čistý ostrý politický souboj v Polsku? Donald Tusk o tom mluvil už na jaře, že ten výslech je mimořádně politický, ostatně potvrdil to před malou chvílí i Miroslav Karas. Tak jak vy hodnotíte to znovu otevření vyšetřování.

Igor JAKUBČÍK, místopředseda výboru pro evropské záležitosti PS PČR /ČSSD/:
Já si myslím, že vyšetřování letecké nehody by mělo být nikoli věcí politickou, ale věcí odborníků. A jestli došlo k nějakým pochybením, měli by zjistit odborníci a měli by to řešit odborníci a nikoliv politici. A to, co se v současné době děje v Polsku, tak mně to skutečně připadá, že se jedná pouze o politický boj. Jedná se pouze o to, aby předseda Evropské rady Donald Tusk nemohl v příštím roce kandidovat na polského prezidenta.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane senátore Jirso.

Tomáš JIRSA, místopředseda výboru pro zahr. věci, obranu a bezpečnost Senátu PČR /ODS/:
Tam je několik věcí. Zaprvé ruský šlendrián zcela jistě. Prostě to, co se nachází v těch rakvích, ruský šlendrián. Ukazuje to na naprosto rozdělenou polskou společnost, ale k tomu se dostaneme asi v debatě o té polské reformě soudnictví. Samozřejmě je v tom ta celkem oprávněná polská fobie z Ruska v dobrém slova smyslu, protože všichni víme, že miliony Poláků zahynuly prostě v ruských koncentračních táborech. A samozřejmě kvůli té fobii existuje v Polsku i pořád ta jakási alternativní spiklenecká verze, že se prostě na té tragédii u Smolenska nějak podílelo prostě Rusko, což já si nemyslím, ale prostě v Polsku to rezonuje. Takže to všechno vede k této nešťastné situaci, protože samozřejmě je to tragédie, obrovská tragédie pro Polsko.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ale to znamená politika. Říkáte, je to politika, ne snaha o spravedlnost.

Tomáš JIRSA, místopředseda výboru pro zahr. věci, obranu a bezpečnost Senátu PČR /ODS/:
Já si myslím, že se v tom žádná spravedlnost už prostě nedá najít a je to prostě smutná věc. A já bych ani v Česku se neodvažoval moc komentovat. Je to prostě polská smutná věc.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pan poslanec Luzar.

Leo LUZAR, člen zahraničního výboru PS PČR /KSČM/:
Já pouze dodám, že mezinárodní letecký výbor uzavřel to vyšetřování té havárie v roce 2011 a jasně konstatoval, kde se stala chyba, proč to letadlo spadlo a je vyloženě na věcích Polska, jak se vyrovná tady s těmito zjištěními mezinárodních odborníků. Druhá věc je, jak je tato věc zneužívána nebo využívána v politickém boji. To považuji za docela špatný příklad postupu z polské strany, byť u pana Kaczynského je to asi i očekávatelné, protože již se v minulosti vyjádřil, že on se chce pomstít, vyloženě použil slovo pomsta.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Myslíte za tu nehodu a za smrt jeho bratra.

Leo LUZAR, člen zahraničního výboru PS PČR /KSČM/:
Ano.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pan poslanec Černoch.

Marek ČERNOCH, předseda poslaneckého klubu /nestr./:
Já si taky myslím, že to je politický boj. A výsledky nehody by měli šetřit odborníci, jakože šetřili odborníci. A s tím, že jestliže došlo k záměnám těl nebo jestliže došlo k tomu, že byly v jedné rakvi části těla více obětí, tak to je opravdu spíše asi věcí šlendriánu než to, že by to byl nějaký záměr, protože si nedokážu představit, z jakého důvodu by někdo něco takového schválně dělal. Ta nehoda vznikla kvůli tomu, co se tehdy stalo. A nemyslím si, že by to bylo nějakým způsobem zaviněno ruskou stranou. Prostě naopak, bohužel tam prostě došlo, a teď mluvím z pohledu sám dopravního pilota, tlaku na piloty a k tomu, že přesně nastala situace, která by se stát neměla. To, že piloti podlehli nátlaku vlastně lidí, které vezli. Takže to je z mého pohledu ten důvod. A ty následky...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A proč je, a to bude otázka i pro další pány, proč je polská společnost podle vás takto radikálně rozdělená a vlastně na dvě půlky víceméně se dá říct.

Marek ČERNOCH, předseda poslaneckého klubu /nestr./:
Já si myslím, že samozřejmě příznivci pana Kaczynského jsou nebo pod stejnými emocemi, jako je on sám, což chápu. Šlo o člena jeho rodiny. Takže chápu, že v té chvíli spousta lidí hledá viníky třeba tam, kde nejsou. Navíc, a tady to zaznělo, mezi Polskem a Ruskem prostě ty vztahy jsou napjaté, takže se tam vždycky bude hledat nějaký ten ďábel ukrytý v detailu.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Jeden člověk takhle rozdělí společnost?

Marek ČERNOCH, předseda poslaneckého klubu /nestr./:
Já si myslím, že ano. No, ne jeden, dva vlastně, protože to je pan Kaczynski a pan Tusk, kdy příznivci obou hájí jejich názory, a jestliže někdo použije emotivní slova, jako je pan Kaczynski použil, a to jsme slyšeli, tak v té chvíli samozřejmě lidé, kteří mu věří a kteří jsou jeho sympatizanty, tak podléhají podobným emocím a nechají se podle mě snadno svést.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane poslanče Jakubčíku, dva lidé dokáží takto a mají dokázat takto razantně rozdělit společnost, a je to skutečně věc dvou lidí?

Igor JAKUBČÍK, místopředseda výboru pro evropské záležitosti PS PČR /ČSSD/:
Já si myslím, že to není věc dvou lidí. Rozdělené Polsko je. Já jsem absolvoval několik cest do Polska. Mluvil jsem s lidmi, mluvil jsem s politiky, mluvil jsem i s normálními lidmi, nepolitiky, a skutečně Polsko je rozděleno. Ale neudělali to dva lidé, neudělal to Kaczynski, neudělal to Tusk. Ale tady je problém, že z Polska vládnoucí strana Právo a spravedlnost to není jeden člověk, těch lidí je tam samozřejmě více. Nikdy nemůže jeden člověk něco takového udělat, vždycky to musí být určitý tým. A bohužel to, co se děje v Polsku, to znamená, kdy pan předseda strany Kaczynski nějakým způsobem ovládá celou stranu, mám trochu obavu, že něco podobného se děje i u nás, ale to si myslím, sem teď momentálně nepatří. Ale každopádně to, že Tusk a Kaczynski jdou proti sobě, to je naprosto jasné. Prezident Duda, i když teď se trochu postavil nebo malinko se postavil své mateřské straně, tak ale určitě stejně je stále příznivcem té strany, stejně stále naslouchá názorům předsedy Kaczynského, což u budoucího kandidáta na prezidenta Donalda Tuska samozřejmě nebude. A proto si myslím, že tohle je pouze politický boj o to, aby prostě Donald Tusk byl vyřazen z kandidatury na polského prezidenta v roce 2018, aby víceméně pan předseda strany Kaczynski mohl dále ovládat ten svůj tým a řídit ten svůj tým. Ale určitě to není pouze záležitost dvou lidí, ale je to skutečně záležitost celých týmů.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
To byl ten dovětek. Teď pan poslanec Luzar.

Leo LUZAR, člen zahraničního výboru PS PČR /KSČM/:
Já bych si možná dovolil trošku polemizovat s tím rozdělením polské společnosti, to jsou trošku tvrdá, řekněme, mediální slova. Když se podíváme na aktuální průzkumy preferencí, tak Právo a spravedlnost má 37 procent, Občanská platforma se nedostává k 20 procentům. Před dvěma lety volební výsledky u Práva a spravedlnosti byly stejné. U Občanské platformy byly větší. Čili ta společnost radikalizovaná buď byla již před těmi dvěma lety při volbách, anebo dneska je to pouze nějaká mediální hra, která se hraje o Polsko. Přiznám se, že tady trošku nechápu i Evropskou unii, která určité věci výrazně akcentuje, a přitom ne vše říká a ne vše je tak, jak se o tom hovoří. Tady trošku bych se zastal i Polska, protože si myslím, že politika Polska je trošku v rozporu s tím, co momentálně se chce v Evropě, aby ty nové státy Evropské unie přistupovaly k těm historickým státům Evropské unie, teď hovořím Visegrádská čtyřka a přístupy k migraci a dalším záležitostem. A trošku se vytahují ty jednotlivé věci jednotlivých států a ukazuje se na tom, že ano, vidíte, tyto státy mají takovéto problémy a ještě dělají tyto problémy Evropě. Trošku to považuji za mediální hru, která bohužel se hrotí a není úplně dobrá. Říkám, preference a názory občanů vyjádřené v dotaznících jsou vcelku zřejmé a vycházím tady z toho, že ta společnost už byla takhle radikalizovaná, rozhodnutá před těmi dvěma lety po volbách.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
To je argument, který jste říkal. Pane senátore Jirso, přístup Evropské unie k Polsku a rozdělení polské společnosti je, není?

Tomáš JIRSA, místopředseda výboru pro zahr. věci, obranu a bezpečnost Senátu PČR /ODS/:
Já se nějak necítím být odborníkem na Polsko. Ale je potřeba přiznat, že Právo a spravedlnost vyhrála volby a považuju od Evropské unie za obrovskou nehoráznost, že prostě ta parta nevolených úředníků z Bruselu vyhrožuje samostatnému státu za jeho rozhodnutí a za jeho zákony. Jako to pro Evropskou unii pro její politiku nemůže dopadnout dobře, protože to si Poláci nenechají líbit. A ten levicově liberální proud Evropské unie, jak to můj předřečník řekl, chce po Polsku něco jiného, když vyhrála Občanská platforma volby nad Právem a spravedlností, tak udělala úplně stejné čistky v rozhlase, v televizi. Vždyť ten soudní spor, který dneska hýbe Evropou, tak nevyvolalo Právo a spravedlnost, ale Občanská platforma, když už viděla, že nevyhraje volby, tak na poslední chvíli nanominovala soudce do té soudcovské rady, kterým ještě neskončil mandát a nikdo proti tomu neprotestoval, nikdo nepodepisoval petice. Takže ten spor v Polsku gradují bohužel i Evropská unie a nejenom Evropská unie, ale i naši nejvyšší představitelé státního zastupitelství, soudnictví, píšou do Polska dopisy a podporují prostě stanovisko Občanské platformy. Takže nemontujme se do Polska, Polsko je samostatná země a vždycky si dokázalo svoji politiku uřídit a považuju to od Bruselu prostě za nehorázné, že takhle zasahuje do polské samostatnosti.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Což ale mimochodem předsedkyně polského Nejvyššího soudu ocenila stanovisko českých justičních špiček. To je jenom na doplnění. Pane Černochu.

Tomáš JIRSA, místopředseda výboru pro zahr. věci, obranu a bezpečnost Senátu PČR /ODS/:
Je to ale kolegialita, kolegialita a od našich soudců, že je podporují.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane Černochu, zásahy Evropské unie jsou nemístné?

Marek ČERNOCH, předseda poslaneckého klubu /nestr./:
Já si myslím, že jsou nemístné, protože my vlastně bojujeme s něčím podobným v rámci povinných kvót, kdy je nám České republice vyhrožováno a stejně tak v jiném případě se děje dneska u Polska. U Polska je to možná ještě o to víc akcentováno díky tomu, že Polsko bylo vždy bráno jako takový ten díky tomu, že je z V4 asi nejsilnější zemí, tak tím, že bylo bráno jako takovým jakoby zástupcem nebo ukazatelem té V4 v rámci ostatních zemí Evropské unie, a najednou se stalo něco, co se Evropské unii nelíbí a přesně začal ten proces, který tady už byl několikrát, a to je proces vyhrožování, že bude Polsko odebráno hlasovací právo, že budou uvaleny sankce, že přijde o dotace. Nejsme velký evropský stát jeden, ale jsme souborem států, které mají své parlamenty, mají svůj zákonodárný sbor, a jestliže ten stát něco udělá, tak Evropská unie nemá právo do toho zasahovat tímto způsobem, že bude vyhrožovat a bude se snažit tlačit takovýmhle způsobem, jako se to děje třeba teď u Polska.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane Jakubčíku, nemístné zásahy Evropské unie.

Igor JAKUBČÍK, místopředseda výboru pro evropské záležitosti PS PČR /ČSSD/:
Já si myslím, že ty zásahy jsou nemístné. Polsko je suverénním státem, v Polsku proběhly demokratické volby. To, co se tam děje momentálně s tou justicí, to je samozřejmě otázka, ale je to vnitřní záležitostí Polska. A nikdo, žádný stát ani Evropská unie by neměla žádným způsobem zasahovat do vnitřních záležitostí jiného státu.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Co V4, vztahy V4? Třeba volba evropského prezidenta, ta dopadla poměrně jednoznačně, akorát Polsko nevolilo Donalda Tuska. Zakládá to nějaké antagonismy, nějaká nepřátelství i do skupiny V4 třeba i u pohledu toho, že Polsko je dominantní zemí, protože je největší zemí. Pane Jakubčíku, u vás bych začal.

Igor JAKUBČÍK, místopředseda výboru pro evropské záležitosti PS PČR /ČSSD/:
Já si myslím, že to, že Polsko nepodpořilo Donalda Tuska, to je dáno vnitropolitickou situací Polska. To je dáno tím, kdo tam vládne.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Já jsem to vzal spíše jako základ pro to, že Polsko se může cítit nepodpořeno minimálně ostatními zeměmi skupiny V4, která v rámci Evropské unie jako určitá entita vystupuje. A ptám se na nepřátelství, antagonismy, napětí uvnitř V4. Vnímáte, nevnímáte?

Igor JAKUBČÍK, místopředseda výboru pro evropské záležitosti PS PČR /ČSSD/:
Já si myslím, že to napětí uvnitř V4 není. Ministr zahraničí Luboš Zaorálek přirovnal vlastně V4 k takzvané rodině. A i když jsou v rodině spory, tak ta rodina stále drží pohromadě. A myslím si, že my jako Česká republika bychom se měli stát takovým stmelovacím článkem nebo prostředníkem, protože i když dojde k určitým třenicím, k určitým záležitostem, kde se ty země V4 neshodnou, tak si myslím, že Česká republika by měla být prostředníkem, měla by být takovým stmelovacím prvkem. A to si myslím, že je důležité. A jestli Polsko nebo nějaký jiný stát se pokusí, pokouší nějakým způsobem, jestli je velký, nebo malý, v rámci V4, to je úplně jedno, něco udělat samostatně nebo se nějakým způsobem trhne nebo chce stát hegemonem, tak já osobně si to nemyslím, protože na zasedáních třeba výborů pro evropské záležitosti V4, tak tam panuje naprosto dělná shodná nálada a i když mluvíme s politiky z ostatních zemí V4, tak nikdo si nějakým závažným způsobem nestěžuje. Samozřejmě jsou. Vždycky se najdou nějaké problémy, ale myslím si, že vždycky se to dá řešit. A co je důležité, V4 by měla zůstat V4 a měla by být určitou protiváhou některým tendencím, které jsou v Evropské unii, a měla by vystupovat jednotně. Líbí se mi, že například v případě kvót určitým způsobem ta V4 vystupuje jednotně, samozřejmě i když jsou tam určité rozdíly, tak se vystupuje. A co si myslím jakoby do budoucna, tak určitě by V4 měla fungovat nejenom na té bázi politické, ale i na bázi obchodní, a když uvedu příklad, kvalita potravin, která je ve východní Evropě, tak je, myslím si, jedno z témat, kterého by se V4 měla chytit, měla by to uchopit a měla by s tím nějakým způsobem pracovat, ale těch témat je samozřejmě výrazně více.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ano, rozumím, ano. Toto Polsko...

Igor JAKUBČÍK, místopředseda výboru pro evropské záležitosti PS PČR /ČSSD/:
Ale nemyslím si, že by Polsko nějakým způsobem narušovalo nebo nějakým způsobem pokoušelo se vystoupit nebo se stát hegemonem v rámci V4. Samozřejmě vždycky záleží na té vnitropolitické situaci té jednotlivé země, ale osobně si myslím, že Polsko zůstane součástí V4 a bude důležitou součástí V4, stejně jako jsou ty ostatní tři země.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ano, rozumím. Pan poslanec Černoch.

Marek ČERNOCH, předseda poslaneckého klubu /nestr./:
Já souhlasím. A myslím si, že V4 má svůj smysl do budoucna, protože je daleko jednoduší bojovat nebo pracovat v té skupině...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A Polsko nechce ostatním státům nějak vrátit třeba toho Tuska, ale beru to jako jeden z příkladů.

Marek ČERNOCH, předseda poslaneckého klubu /nestr./:
Ne, já si nemyslím, že by to chtělo vracet. Ono opravdu tam jde spíše o ten vnitropolitický boj a každá země má nějaký svůj vnitropolitický boj, ale v rámci zahraničí...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A na /nesrozumitelné/ se to neprojevuje?

Marek ČERNOCH, předseda poslaneckého klubu /nestr./:
V rámci zahraniční politiky se to neprojevuje. Já jsem zažil teď před pár týdny, kdy jsme byli na Radě Evropy a jako česká delegace jsme se tam snažili prosadit proti několika absolutně nesmyslným návrhům v rámci imigrace a v rámci kvót, kdy jsme trošku byli rozčarováni postojem některých zemí V4. Ale je to prostě určitý bod a ten celek jako takový funguje. Ono nikde to nebude fungovat úplně ideálně, nikdy to nebude úplně všechno skvělé a zalité růžovým světlem. Prostě každá ta země má nějaký svůj princip a nějaká svá stanoviska. Takže v tomto případě si myslím, že do budoucna možná by bylo třeba zajímavé, pokud by se povedlo nebo začalo mluvit i o rozšíření. Zazněly tady názory, že by se dalo například rozšířit o Rakousko, což si myslím, že by bylo velmi dobré a velmi zajímavé. A jako budoucnost V4 je.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ano, stejně nás se pokusím udržet u toho Polska, nebudeme zatahovat do naší debaty Rakousko a poprosím pana poslance Luzara. Stejná věc. Nějaké problémy související nebo vyplývající z polského rozdělení ve vztahu k V4.

Leo LUZAR, člen zahraničního výboru PS PČR /KSČM/:
Tyto problémy určitě nejsou. Já bych si dovolil rozlišit vnitrostátní problémy Polska, které určitě nějaké jsou a jsou na denním pořádku v každém státu od mezinárodní situace a mezinárodní politiky. A myslím si, že Visegrádská čtyřka je vzorný příklad toho, k čemu vede přílišná byrokracie Bruselu, a je to důsledek Lisabonské smlouvy. Když si uvědomíme, že vlastně malí ztratili možnost rozhodovat oproti velkým a tady tohle to jako projekt Visegrádské čtyřky vrací právě tady těmto malým tu sílu jednoty a sílu postupu proti těm velkým státům. A teď to neberu ve zlém, ale beru to spíše z té stránky vyjednávací pozice. A samozřejmě chápu i přístup jiných.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Přestože se jede podle pravidel, se kterými všichni souhlasili?

Leo LUZAR, člen zahraničního výboru PS PČR /KSČM/:
Samozřejmě, akorát že v době, kdy se tato pravidla schvalovala, tak nebyly známy důsledky tady těchto pravidel. A mnozí protestovali. To nebylo jednotně přijato. Řekněme si. A nikdo při tom netleskal a nebylo to vítáno v rámci celé Evropy. Ty menší státy prostě opravdu Lisabonem přišly o určité možnosti ovlivňovat tu politiku do budoucna vůči velkým. Chápu ty velké. Ale z druhé strany i ti malí to slovo musí v té Evropě mít. A bohužel poslední dobou se ukazuje, že čím je stát menší, tím to slovo má menší.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pan senátor Jirsa.

Tomáš JIRSA, místopředseda výboru pro zahr. věci, obranu a bezpečnost Senátu PČR /ODS/:
Ať si každý z kolegů sáhne do svědomí. Já jsem hlasoval proti Lisabonské smlouvě, tak mám čisté svědomí. Ale k tomu Polsku. Já si myslím, že Polsku musíme být vděční za to, že se postavilo...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Mnozí možná ještě nebyli poslanci v té době, ale...

Tomáš JIRSA, místopředseda výboru pro zahr. věci, obranu a bezpečnost Senátu PČR /ODS/:
Tak to bylo obrazně řečeno, pane redaktore.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Dobře, ano, rozumím.

Tomáš JIRSA, místopředseda výboru pro zahr. věci, obranu a bezpečnost Senátu PČR /ODS/:
Polsko se postavilo prostě do čela obrany těch evropských hodnot, které i já cítím jako evropské. Křesťanství, národní státy, prostě to, co dělá Evropu Evropou. Proti Bruselu, který úplně iracionálně prosazuje multikulturalismus, obhajuje migraci a nejrůznější blázniviny, co nám jdou z Bruselu. Takže Polsko jako velký stát se postavilo do čela. Náš pan premiér by nikdy neměl odvahu k tomu, aby se postavil proti kvótám, kdyby kolem něj nestály prostě státy V4. A třeba mě mrzí, že k té suspendaci hlasovacích práv, čím hrozila naše eurokomisařka Jourová, tak musí dát souhlas všechny státy a maďarský premiér už řekl, že k tomu nikdy souhlas nedá. Čekal bych od českého premiéra, že se takhle za Polsko postaví taky a bylo by to dobře. Čili měli bychom být Polsku vděční, úzce s ním spolupracovat a Polsko v rámci Evropy...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Problémy ve vztahu k V4 vy nevnímáte ze strany Polska, tak.

Tomáš JIRSA, místopředseda výboru pro zahr. věci, obranu a bezpečnost Senátu PČR /ODS/:
Ne, nevnímám, vůbec nevnímám. Protože Právo a spravedlnost i Občanská platforma v té V4 působily to. Přes rozdělení Polska si to Polsko uvědomuje svoji roli v Evropě a svoji historii a je to prostě, jak jsem říkal, silná, pevná země a Brusel jde do předem prohraného boje, když ho chce nějak penalizovat.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Krátký dovětek pana poslance Černocha.

Marek ČERNOCH, předseda poslaneckého klubu /nestr./:
Já bych šetřil tím slovem vděční, protože jsme suverénní stát a musíme si umět vyjednat podmínky sami. Ale jenom k těm povinným kvótám. Když se podepisovaly povinné kvóty, tak nakonec Polsko na ty povinné kvóty přistoupilo. Zůstali jsme akorát my, Slovensko a Maďarsko. Takže Polsko v té chvíli trošku uhnulo. Já bych tam jako úplně neviděl jako nějaký...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ale nevnímáte to jako zásadní nahlodávání V4.

Marek ČERNOCH, předseda poslaneckého klubu /nestr./:
...nějakého velkého rebela, který bojuje za V4. Prostě jsme čtyři státy a musíme se stmelit. Ale dokázat si to vyjednat každý sám.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Krátký dovětek pana Jakubčíka.

Igor JAKUBČÍK, místopředseda výboru pro evropské záležitosti PS PČR /ČSSD/:
Já si myslím, že skutečně ta V4 je funkční, je to dobrý projekt a každopádně určitě by měl pokračovat a ta rodina by měla držet pohromadě a myslím si, že pohromadě drží.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A pan premiér by byl odvážný i bez V4?

Igor JAKUBČÍK, místopředseda výboru pro evropské záležitosti PS PČR /ČSSD/:
Já osobně si myslím, že ano.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pánové, děkuji za debatu v Událostech, komentářích. Děkuji Igoru Jakubčíkovi, Tomáši Jirsovi a Leo Luzarovi, kteří se s námi do Událostí, komentářů spojili z větší dálky, na shledanou.

Leo LUZAR, člen zahraničního výboru PS PČR /KSČM/:
Na shledanou.

Igor JAKUBČÍK, místopředseda výboru pro evropské záležitosti PS PČR /ČSSD/:
Na shledanou.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A v Praze na Kavčích horách Marek Černoch, předseda poslaneckého klubu Úsvit - Národní koalice. Taky děkuju za účast, na shledanou.

Marek ČERNOCH, předseda poslaneckého klubu /nestr./:
Hezký večer a na shledanou.