25. července 2017

Události ČT: Stížnost na kontroly domácích kotlů

(ČT 1) Rozhovor s poslancem a expertem ODS pro životní prostředí Janem Zahradníkem v živém vstupu hlavní zpravodajské relace České televize Události.

Celý rozhovor s Janem Zahradníkem můžete zhlédnout v archivu ČT.

 

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Nová pravidla platí od ledna. Úředníci můžou prohlížet topeniště v domácnostech, pokud si na ně například sousedé opakovaně stěžují a výzvy k nápravě nepomáhají. Když lidé kontrolu domů nevpustí, můžou dostat pokutu až 50 tisíc. Právní zástupce stěžujících si poslanců sdělil, že Ústavní soud upřednostnil zájmy státní moci před soukromím lidí. A hostem Událostí je teď jeden z iniciátorů ústavní stížnosti, místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Zahradník. Dobrý večer, pane místopředsedo. V Listině základních práv a svobod se píše, že zásahy do nedotknutelnosti obydlí mohou být zákonem dovoleny. Proč jste tedy zkoušeli stížností úřední kontroly v domácnostech zrušit, když to ústavní pořádek připouští?


Jan ZAHRADNÍK, poslanec a expert ODS pro životní prostředí:
Dobrý večer. My jsme vycházeli z předpokladu, že právo na ochranu soukromí a nedotknutelnosti obydlí je nadřazené právu na ochranu životního prostředí, ať už co do logické posloupnosti nebo historické posloupnosti, a zformulovali jsme ústavní stížnost, kterou jsme podali a kterou Ústavní soud ale zamítl.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Ano, ale jak tedy postupovat, alespoň dle vašeho názoru, vůči lidem, kteří štiplavým kouřem narušují svobodu svých sousedů? Když toto nevyšlo.

Jan ZAHRADNÍK, poslanec a expert ODS pro životní prostředí:
Zaprvé je třeba říci, že tito lidé jsou obecní samosprávě většinou známi. A svým sousedům jsou známi. Jde o to, jak to dokázat. A já si myslím, že na začátku 21. století není správné vkládat do jiného zákona právo na vniknutí do občanova obydlí. Spíše se měl pan ministr Brabec a ministerstvo zabývat tím, že měli se snažit vyvinout nějakou metodu, která by nekontaktním způsobem dokázala totéž. Třeba rozborem kouře, který vychází z komína, se dá dokázat, co se v tom daném topeništi spaluje, a tím pádem prokázat, že ten občan spaluje nějaké nepovolené palivo.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane místopředsedo, Ústavní soud se právě zabývá i dalšími výhradami vůči už schváleným normám. Hned dvakrát politici napadli zákon o střetu zájmů. Takzvaný lex Babiš reguluje podnikání ministrů. Jednu stížnost na něj podal prezident Zeman, druhou poslanci za hnutí ANO. Zákonodárci ODS a TOP 09 zase žádají zrušení elektronické evidence tržeb nebo alespoň některých částí normy. Další stížnost napadla i zákaz prodeje pro velké obchody ve vybraných svátcích. Pod ni se kromě několika senátorů podepsali i zástupci Hospodářské komory. Ústavní soud se musí zabývat i zákonem o rozpočtové odpovědnosti. 60 senátorů vadí, že příliš zasahuje do autonomie obcí, když reguluje jejich zadlužení. A ještě jedna stížnost senátorů. Navrhují zrušení zákazu kouření v restauracích. Norma, která platí od konce května, podle nich nepřípustným způsobem zasahuje do svobody občanů. Pane Zahradníku, na většině z těchto návrhů se podíleli i zákonodárci ODS. Jakou šanci dáváte třeba stížnosti na protikuřácký zákon? I s ohledem na dnešní poznání, že Ústavní soud ochranu zdraví staví opravdu vysoko.

Jan ZAHRADNÍK, poslanec a expert ODS pro životní prostředí:
Především je třeba říci, že ty stížnosti, které jste vyjmenovala, jsou oproti zákonům, které výrazně narušují obecné občanské svobody. Podle mého názoru je potřeba na toto upozornit a snažit se to napravit. Když se podívám na to, jak bylo rozhodnuto o tomto zákoně, tak se mi zdá, že většina z nich asi nějakou velkou šanci mít nebude. Co se týká zákona o kouření, tak tady si stále myslím, že by o tom, zdali se bude nebo nebude kouřit v restauraci, měl rozhodnout majitel. Zdali se k tomu Ústavní soud přikloní, to ještě uvidíme.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Říká Jan Zahradník. Děkuju vám za váš čas. Na shledanou.

Jan Zahradník

člen vedení poslaneckého klubu PČR
expert pro životní prostředí
lídr kandidátky ODS v Jihočeském kraji