26. července 2017

Rozhovor pro Seznam.cz

(Seznam.cz) Místopředseda Senátu, dlouholetý primátor Teplic a člen ODS Jaroslav Kubera přijal Výzvu Jiřího Kubíka a přišel do redakce Seznamu vysvětlit, proč vlastně sbíral podpisy kolegů senátorů, aby mohl kandidovat na příští hlavu státu.

 
„Nejsem spokojen se situací v české společnosti. Je tady takové zvláštní, zlovolné klima, přitom se máme nejlíp, jak jsme se kdy měli. Vadí mi sprostota na sociálních sítích, vadí mi, že se lidé už ani nezdraví,“ vysvětluje Kubera, co by chtěl jako potencionální hlava státu měnit. Sám to přirovnává k působení faráře – mluvit s lidmi a působit na ně.
 
Kubera získal podpisy devatenácti senátorů (ze zákona mu jich stačí deset), aby mohl předložit kandidaturu na hlavu státu. Zda tak ale nakonec učiní, se rozhodne podle výsledku voleb do Poslanecké sněmovny koncem října.
 
Podle čeho se bude rozhodovat? Jaký je jeho pohled na prezidenta Miloše Zemana? A proč si ještě před pěti lety myslel, že „má mít dostatek soudnosti a nedělat, co neumí, tedy nekandidovat na prezidenta“ (jeho výrok z října 2012)? Odpovědi najdete v rozhovoru, jehož záznam je ve videu umístěném nahoře nad článkem.
 
Dozvíte se mimo jiné i to, jak se Kubera dostal k roli prezidenta Edvarda Beneše v novém českém filmu Toman.
Jaroslav Kubera

místopředseda Senátu PČR
primátor