20. července 2017

Nechme peníze lidem, utratí je lépe než stát

(Faktor S) Problém socialistů je, že jim nakonec dojdou i peníze těch druhých. Tak charakteristiku fungování socialistů ve vládě brilantně vystihla ve své době už Margaret Thatcherová. Platila pro tehdejší britské socialisty a platí i pro naši dnešní ČSSD.

 
Sociální demokraté spolu s hnutím ANO a lidovci ani po letech slušného ekonomického růstu nedokážou hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. Nenechme se mýlit loňským mimořádným přebytkem v hospodaření státu, byl způsoben masivním dočerpáváním evropských dotací v kombinaci s klesajícími vládními investicemi. I na další rok chystá naše agrosocialistická vláda deficit ve výši 50 miliard korun. Tedy opět touží utrácet tak, že jí nestačí ani peníze druhých, ale ještě nás kvůli svému apetitu k přerozdělování zadluží.
 
Nesmyslné utrácení
 
Neschopnost udržet veřejné finance na uzdě ještě umocňuje to, jak vládě každým rokem přibývají příjmy z daní díky ekonomickému růstu. V roce 2014 vybrala od daňových poplatníků 1,134 bilionu korun, v roce 2015 o 100 miliard více. V roce 2016 vzrostl výběr daní téměř o dalších 50 miliard. Ani více než bilion korun k dispozici, ani desítky miliard každoročně navíc nepřiměly vládu hospodařit když ne s přebytkovým, tak alespoň s vyrovnaným rozpočtem. Smutné na tom je i to, že tyto prostředky jsou utráceny i za ideologické projekty typu plošné inkluze ve školách nebo na nových více než 30 tisíc státních zaměstnanců.
 
Protože chuť utrácet je bezedná, přichází ČSSD ve svém volebním programu s daněmi novými (bankovní daň) nebo s progresivním zdaněním pro fyzické osoby i firmy se snahou trestat aktivitu a úspěch. Když si přečteme ekonomický program ČSSD, můžeme ho shrnout do pár slov: slíbíme všechno a všem bez ohledu na to, zda na to naše země má, a vsadíme na osvědčenou závist vůči bohatým.
 
Zavádět bankovní daň je úplný nesmysl. Důsledkem by bylo přenesení vyššího zdanění do cen bankovních produktů, což by dopadlo na řadové klienty, případně by se kvůli menším zdrojům omezil prostor bank pro úvěrování naší ekonomiky. Ale sociálním demokratům je to jedno, jejich voliči přece chtějí slyšet, že si někdo posvítí na ty bohaté banky.
 
Žádné nové daně
 
Uvědomujeme si složitost a nákladnost našeho daňového systému, a proto nebudeme zavádět nové daně. Dokonce budeme usilovat o zrušení daně silniční a z nabytí nemovitosti. Z hlediska inkasa to nejsou pro stát rozhodující daně a ušetří lidem nemalé peníze.
 
Chceme pouze dvě sazby DPH, a to na nižší úrovni, než jsou dnes. Základní sazbu snížíme z 21 na 19, sníženou pak z 15 na 10 procent. Příjmy lidí zvýšíme o sedm procent tak, že se vrátíme k čistému konceptu rovné patnáctiprocentní daně, jež bude počítána z hrubé, a nikoli superhrubé mzdy. Rovněž chceme snížit povinné odvody zaměstnavatelů za zaměstnance. To otevře prostor pro další růst čistých příjmů zaměstnanců.
 
Výpadek rozpočtových příjmů bude částečně kompenzovat každoroční růst inkasa daní v dobách ekonomického růstu. Úspory chceme najít v době rekordně nízké nezaměstnanosti, v adresnějším sociálním systému, štíhlejším byrokratickém aparátu, ale i v nižších dotacích pro soukromé subjekty. ODS netouží přerozdělovat více a více peněz. My chceme peníze lidem nechat, protože je umějí utrácet lépe než stát. Stát má financovat jen nezbytné veřejné statky a služby.
 
Cílem nových a progresivních daní je trestat úspěch. ODS netouží přerozdělovat více a více peněz. Chceme lidem peníze nechat, protože je umějí utrácet lépe než stát.
 
Jan Skopeček

poslanec PČR
ekonomický expert ODS