18. července 2017

ČRo Plus: Bezzásahový režim způsobil uschnutí velké části lesa na Šumavě

(ČRo Plus) Česko se potýká se suchem, které trápí zvláště jih republiky. Do jaké míry souvisí posilování tohoto klimatického jevu na Šumavě s velikostí ploch ponechaných bez vlivu a zásahu člověka? „Bezzásahový režim způsobil uschnutí velké části lesa na Šumavě,“ uvedl v pořadu Pro a proti člen sněmovního výboru pro životní prostředí a poslanec Jan Zahradník (ODS).

Podle Zahradníka po zavedení bezzásahovosti uschlo patnáct až dvacet tisíc hektarů šumavského lesa. „Tento suchý les samozřejmě ztrácí svou hydrologickou funkci, kterou má zdravý les mít,“ podotkl Zahradník.

Politik argumentoval údaji, které jsou dostupné online. „Když se podíváme na mapy brněnského Ústavu pro globální změnu klimatu, tak z nich je evidentní, jak sucho na Šumavě postupuje.“

„Každý člověk, který přijede na Šumavu, se dříve či později se suchým lesem osobně setká, “ Jan Zahradník

Zahradník také připomněl rok 2015. „To bylo veliké sucho a mapa Šumavy byla skutečně oranžovotmavá, sucho tam bylo ze všech částí republiky největší.“

„Po orkánu Kyrill přišli náhle vědci s teorií, že kůrovec je součástí přírody, je třeba ho nechat, ať žere, ať si příroda sama poradí, tedy že má vznikat divočina, a to je změna celé té ideologie,“ shrnul člen sněmovního výboru.
Jan Zahradník

člen vedení poslaneckého klubu PČR