3. července 2017

Rozhovor pro Události ČT: Výsledky státního rozpočtu

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace České televize Události byl v živém vstupu ekonomický expert a poslanec ODS Jan Skopeček.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout v archivu ČT.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Jan Skopeček, poslanec za ODS, expert této strany na finance. Vítám vás, dobrý večer, a ptám se, ministerstvo financí hledá pozitiva kolem pololetního rozpočtu právě u vyššího výběru DPH. I přes vaše známé opoziční výhrady, byrokracie, konec živnostníků, připustíte, že kontrolní hlášení a EET nakonec opravdu přinášejí do rozpočtu peníze navíc?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert a poslanec /ODS/:
Dobrý večer. Ten výběr daní je skutečně lepší, nicméně podle mého názoru odpovídá standardnímu ekonomickému vývoji. Kdyby platila teze, že pomáhá EET a kontrolní hlášení, tak by nadprůměrně rostla DPH a ostatní typy daní by na tom byly hůře. A když se na to podíváme jak na minulý rok, tak na ty první měsíce letošního roku, tak nezjistíme žádnou dramatickou výchylku ve výběru daní DPH oproti ostatním daním, čili já bych to skutečně sváděl nebo sváděl, já jsem za to rád, že česká ekonomika roste, že rostou tržby, že se lidem daří, a to se projevuje i ve zvýšeném daňovém příjmu pro státní rozpočet.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Naplánovaný je ale stále rozpočtový schodek. Co byste poradil, aby i na konci roku byl rozpočet v plusu, pokud možno třeba ještě ve větším plusu?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert a poslanec /ODS/:
Já myslím, že musí přijít nová vláda, protože současná vláda vsadila pouze na příjmovou stranu rozpočtu a vůbec se nezabývá výdajovou stránkou rozpočtu. My jsme v době už tříletého ekonomického růstu a když se podíváme na ta aktuální data, tak zjistíme, že opět rostou výdaje, opět rostou výdaje sociálního charakteru, což si myslím, že v době ekonomického růstu je špatně. Pokud nepřijde vláda, která se nepodívá na sociální systém a na zdravotní systém, tak veřejné finance nebudou konsolidovány a budou se pohybovat jako na horské dráze, tak jak to vidíme letos. Když to srovnáme s minulým rokem, kdy jsme měli v tomto měsíci přebytek 40 miliard korun, a když se podíváme na to aktuální číslo, kde je přebytek kolem 4 miliard, tak vidíme, že naše veřejné finance se skutečně pohybují na té pomyslné horské dráze, a to si myslím, že je hrozně špatně.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A ještě jedno ekonomické téma. Pan premiér Sobotka dneska napsal, že Česko s přehledem plní Maastrichtská kritéria pro přijetí eura. Debaty o jeho zavedení teď v poslední době zase ožívají. Jaká čísla z tuzemské ekonomiky, pokud vůbec nějaká, by přiměla ODS k případné podpoře přijetí eura? Sám jste říkal, že bychom o tom měli případně rozhodnout, až když to bude výhodné. Kdy to tedy podle vás bude výhodné?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert a poslanec /ODS/:
Já si myslím, že eurozóna není postavena na dobrých základech, že eurozónu tvoří země, které nemohou tvořit optimální měnovou zónu, pro které je optimální jedna měnová politika. Já si myslím, že do takto strukturálně nemocné, strukturálně opravdu špatné eurozóny je chyba vstupovat. Já si myslím, že česká koruna nám žádným způsobem neškodí, že i v té krizi pomohl, pomohlo oslabení kurzu našemu exportu a že není žádný důvod vstupovat do eurozóny, kde je na jedné straně Německo a na druhé straně Řecko. Čili dokud si eurozóna nevyřeší své vlastní problémy, tak si myslím, že je ta otázka bezpředmětná. My potřebujeme svojí vlastní autonomní měnovou politiku, o kterou bychom v případě toho, že bychom vstoupili do eurozóny, přišli, a to si myslím, že by byla strašná škoda. Ty výnosy, které euro přináší, jako jsou nižší transakční náklady, jako je výhoda stabilního kurzu pro exportéry, jsou to sice výhody, ale ty náklady, které bychom za to zaplatili, jsou opravdu vysoké.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane poslanče Skopečku, děkuju vám za vaše odpovědi. Díky a na shledanou.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert a poslanec /ODS/:
Také děkuju, hezký večer.

Jan Skopeček

poslanec PČR
ekonomický expert ODS