6. července 2017

Ambici na to být ministryní obrany nemám

(FORUM 24) Jana Černochová je starostkou Prahy 2 a současně poslankyní. Mezi její největší zájmy patří bezpečnost a obrana, což z ní často dělá největšího kritika současného ministra Stropnického a jeho způsobu řízení armády. Díky svému koníčku a jedné fotografii se zbraní se jednička na kandidátce pražské ODS stala terčem kritiky. Proč vlastně snímek vznikl, kde se v ženě najde obliba ve zbraních nebo jaké má ambice po volbách, prozradila Jana Černochová v rozhovoru na Barovce pro FORUM 24.

 
Jako starostka druhé pražské městské části má Černochová na starost oblast školství. Tu v ODS zastupuje Václav Klaus mladší, rozporuplná postava pro mnohé voliče občanských demokratů. Jana Černochová s ním však problém nemá. „Kvůli jeho otci jsem v roce 1997 vstupovala do ODS. Václava Klause mladšího jsem poznala až v primárních volbách,“ říká poslankyně. „A těch několik desítek mítinků, co jsme spolu objeli, mě přesvědčily, že on to v hlavě srovnané má. Některé nálepky, které mu někdo v minulosti přiřknul, pravdivé nejsou. Můžu říct, že se mi s ním spolupracuje dobře,“ hodnotí Černochová.
 
Svou oblibu v obraně a bezpečnosti prezentuje poslankyně ODS často i v Poslanecké sněmovně, kde často upozorňuje na chyby ministra obrany Stropnického. Na jeho místo si však prý zálusk nedělá. „Mám pouze ambici být i nadále členkou Poslanecké sněmovny s možností do této problematiky promlouvat. Tam je hodně důležité, jak volby dopadnou a kdo s kým bude dělat koalice. Je jasné, že ODS třeba s hnutím ANO žádnou koalici dělat nebude,“ upozorňuje striktně Černochová.
 
Poslední dobou se v souvislosti s pražskou jedničkou ODS často mluví v souvislosti s fotografií, na které se ukazuje s puškou v ruce. „Tu fotku jsem nedělala s ambicí na někoho střílet. Vždyť je i vidět, že ta zbraň nemá zásobník. Vznikla na podporu kalendáře žen ze střelecké komunity pro jednu facebookovou komunitu,“ vysvětluje poslankyně. „Z toho mého komentáře, který jsem dávala na svou soukromou facebookovou stránku, tak každému bylo jasné, o co jde. To, že někdo zneužil tu fotografii, vytáhnul ji z toho kontextu, nedal tam ten můj komentář a poslal ji dál do světa, je něco, co podle mého do slušné společnosti nepatří,“ konstatuje starostka Prahy 2 a poslankyně za ODS Jana Černochová.
 
Ve videu se dále dozvíte:
Jaký má názor na současné školství, které má na radnici Prahy 2 na starost?
Jak by šlo dobře a úspěšné vést českou armádu?
Co si starostka myslí o protikuřáckém zákoně?
 
 
(Autor: Vilém Besser, Pavel Hofman)
Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
expertka pro obranu
členka sněmovních výborů pro bezpečnost a obranu
starostka