6. června 2017

ANO má závažné limity, jeho voliči střízlivějí a vracejí se k nám

(INFO.cz) O víkendu zveřejněný průzkum Kantar TNS připisuje ODS před podzimními volbami druhé místo za hnutím ANO. Podle místopředsedy občanských demokratů Martina Kupky je za tím prozření voličů, kteří dříve utekli k ANO. „Mnoho lidí, kteří viděli po pádu ODS v hnutí ANO určité východisko, tak střízlivějí. Ukazuje se, že hnutí ANO Andreje Babiše má prostě závažné limity spočívající především v předsedovi a jeho dramatickém střetu zájmů a politické kultuře. To si troufnu tvrdit, že je významný faktor pro rozhodnutí celé řady pravicových voličů, kteří na čas odešli k ANO, pro návrat k ODS,“ říká Kupka v rozhovoru pro INFO.CZ. Strana se intenzivně zabývá i tématem prezidentské volby. „Nemůžu nyní říct konkrétní čas, ale nevylučujeme, že jméno – ať už kandidáta, kterého bychom podporovali, nebo našeho vlastního – ještě před (sněmovními – pozn. redakce) volbami zveřejníme,“ tvrdí Kupka. Šla by ODS do koalice s hnutím ANO? Nebo si umí představit další roky v opozici? I o tom Kupka v rozhovoru mluvil.

 
Co říkáte na výsledek průzkumu Kantar TNS, který ODS přisuzuje se ziskem 11,5 procenta druhé místo za hnutí ANO?
 
Na jednu stranu je to nepochybně dobrý start pro předvolební kampaň. Ukazuje se, že podpora ODS se vrací. Ale to je pouze jedna část odpovědi. Ta druhá je, že jsme samozřejmě daleko před volbami. Nyní můžeme hovořit a uvažovat samostatně o podpoře ODS, ale ten průzkum jako celek nedává žádné moc dobré zprávy pro to, jak by se případně mohla uspořádat budoucí správa země. Je ale příliš brzy na to takto dlouho před volbami o tom spekulovat. Jsem pevně přesvědčen, že ve výsledku volby dopadnou ještě trochu jinak. A to zejména proto, že do nich zbývá relativně hodně času. Jsme na začátku volební kampaně.
 
Odkud vám přišli voliči? Pomohla vám nedávná vládní krize?
 
Myslím, že je to poměrně jasné. Mnoho lidí, kteří viděli po pádu ODS v hnutí ANO určité východisko, tak střízlivějí. Ukazuje se, že hnutí ANO Andreje Babiše má prostě závažné limity spočívající především v předsedovi a jeho dramatickém střetu zájmů a politické kultuře. To si troufnu tvrdit, že je významný faktor pro rozhodnutí celé řady pravicových voličů, kteří na čas odešli k ANO, pro návrat k ODS. Tam je největší potenciál hlasů.
 
Vidíte u ANO příklon k levicovým voličům?
 
V případě ANO stále nikdo neví, jaký je jeho názor na klíčové otázky České republiky. ANO do určité míry úspěšně oslovilo voliče tím, že dokázalo lákavě říct, že vyřeší všechny problémy. Ukazuje se ale, že to není tak jednoduché a že ANO nemá vlastně jasný konzistentní názor na řadu věcí, kterým Česko čelí. Ať je to hrozba imigrace nebo dalšího nárůstu byrokracie. V tomto směru vláda dramaticky selhala.

Hnutí ANO přesto z průzkumů vychází jako vítěz s více než třiceti procenty. O kolik procent byste chtěli vy ještě povyrůst?
 
Určitě máme ambici k tomu, abychom rostli ještě víc. Nechci říkat konkrétní procento. Pevně doufám, že u současných 11,5 % nezůstane, že se nám podaří oslovit nerozhodnuté voliče i ty, kteří při vyhodnocování volebního programu nakonec budou sledovat, zda pro ně právě třeba hnutí ANO je zárukou, že se bude naplňovat reálný a konzistentní program.
 
Vylučujete možnost, že byste šli do koalice s ANO? Když se současné výsledky volebních modelů přepočítají na poslanecké mandáty, tak by to dávalo smysl.
 
To vylučuji.
 
Nejedná se jen o předvolební boj? Po volbách může být vše jinak.
 
Já už jsem svou odpověď uvedl.
 
Vidíte možnost, že by šly poslanecké mandáty poskládat tak, abyste opravdu byli součástí vlády?
 
Jen si vezměte, s čím byl konfrontován český volič. Nabídl mu někdo kromě ODS reálný program, pro co by se měl rozhodovat ve volbách? Měl možnost se zabývat tím, která z politických stran mu nabízí reálnou odpověď na jeho klíčové otázky, které potřebuje řešit? Zatím jsme měli možnost se jen zmítat v křeči vládní krize, kdy si představitelé vlády vyměňovali nejrůznější vzkazy bez servítků. To v žádném případě nebyl prostor pro politickou debatu. Ta teprve přijde.
 
Jaké tedy bude hlavní téma ODS do voleb?
 
Je to snížení daňové zátěže, a to tak, aby to pocítili opravdu všichni ve společnosti, aby výběr nebyl po segmentu, ale aby každý, kdo pracuje, viděl, že si stát z jeho vydělaných peněz prostě bere méně. Chceme zrušení superhrubé mzdy. Danilo by se z hrubé mzdy. To znamená fakticky sedmiprocentní navýšení mezd pro všechny, kteří v Česku vydělávají peníze. Dalším důležitým bodem je zrušení některých daní, které představují poměrně vysokou administrativní zátěž, ale přínos tomu neodpovídá. Jde třeba o daň z převodu nemovitosti nebo silniční daň pro osobní automobily. To jsou konkrétní kroky, které ve výsledku povedou k tomu, že se každý v daňovém systému lépe zorientuje.
 
Druhou oblastí je odstranění zbytečné byrokracie. V mnoha státech Evropy se podařilo významně zjednodušit komunikaci občanů se státem. Chceme, aby v tom i Česko udělalo výrazně větší kus práce. ODS byla v této oblasti v historii posledních dvaceti let nejsilnější politickou stranou. Spustila CzechPointy, zavedla datové schránky, vytvořily se základní registry. A poté to na dlouhou dobu ustrnulo. Chceme také zjednodušit některé zákony, které po tom opravdu volají. Nyní jsme byli svědky toho, že paragrafy přibývaly a výsledkem je často protichůdná legislativa, kdy si mnoho lidí je může vybírat z toho, který zákon poruší, protože nějaký v zamotané legislativě přestoupit musí.
 
Je pro vás přípustná možnost, že byste zůstali další roky v opozici? Právě třeba pro to, že byste nešli do koalice s hnutím ANO.
 
Smyslem politického působení je přece ovlivňovat věci. Smířit se s tím, že budeme v politice jen proto, abychom v ní byli, to by přece byl projev naprosto neuvěřitelné rezignace a zklamání pro všechny voliče. Samozřejmě, že chceme ovlivňovat v duchu našeho programu to, jak se bude Česká republika vyvíjet. Pokud se to nepodaří – a já pevně věřím, že na to ještě prostor je - tak opozice je možnost. Rozhodně nás nezahubí. Ale smyslem politiky je pokusit se prosadit pro naše voliče lepší řešení než ta, která prosazovala aktuální vláda. Chceme změnit spoustu věcí, které by mohly fungovat lépe. K tomu je důležité dát dohromady dobrou koalici, která by věci mohla uvést do pohybu.
 
Strany zatím vyčkávají s tím, zda nasadí v prezidentské volbě vlastního kandidáta, případně zda nějakého podpoří. Jak se téma vyvíjí v ODS?
 
Věnujeme se mu. Není to tak, že bychom ho podceňovali. Volby jsou k sobě poměrně blízko, takže se lidé určitě i před sněmovními volbami budou zabývat tím, koho by strany případně podpořily v prezidentských volbách. My v tuto chvíli ještě nemáme finální rozhodnutí. Na to je určitě čas.
 
Je tu možnost, že byste vašeho kandidáta představili už před sněmovními volbami?
 
Nemůžu nyní říct konkrétní čas, ale nevylučujeme, že jméno – ať už kandidáta, kterého bychom podporovali, nebo našeho vlastního – ještě před volbami zveřejníme.
 
(Autor: Markéta Žižková)
 
Martin Kupka

místopředseda strany
expert pro veřejnou správu
starosta