31. května 2017

Ať mi nikdo neříká, že kafe je pokrm

(MF DNES) Poslanecký matador a vzděláním právník Marek Benda z ODS patřil během několik let projednávání protikuřáckého zákona k jeho nejvýraznějším kritikům. V rozhovoru pro MF DNES popisuje, kde může zákaz kvůli sporným výkladům narazit.


Je tady protikuřácký zákon. Ve středu se přestavá kouřit ve všech hospodách a barech.

Zákon a jeho interpretace ministerstvem zdravotnictví to tak říká, já si myslím, že to tak přesně nebude. Rozhodně budou kuřácké zahrádky. A já tvrdím, že férový výklad zákona vůči provozovatelům restaurací a dalších zařízení je, že kouřit se nesmí tam, kde se vydává jídlo.

Ministerstvo zdravotnictví už reagovalo: i nápoje jsou pokrmy.

Ten výklad pokládám za úplně absurdní. Představa, že vezmu z jiného zákona do definice pojmů, že pro účely něčeho jsou pokrmem i nápoje, je pro mě zcela nepřijatelná. To můžu za chvíli jako pokrm definovat i dýchání. Ať mi nikdo neříká, že kafe nebo pivo jsou pokrm.

Je to slabý bod v zákoně, kvůli kterému se provozovatelé klubů mohou úspěšně soudit?

S kluby je vůbec otázka, jestli se na ně zákon vztahuje, nebo ne. Když si udělám doma v garáži sezení, kam budu zvát své přátele, kde je ta mez? Že to není veřejně přístupné a je to jen na klubové karty? Řekl bych, že se na takové místo zákon nevztahuje, protože to není veřejný prostor, ale bude muset padnout několik pokut ze strany správních úřadů, které budou muset soudy ještě vyložit.

Kde dál v zákoně vidíte sporné body?

Co pokládám za skutečně slabé a problematické místo zákona, je pokus říct, že hospodský zodpovídá za to, jestli nalije někomu, kdo posléze bude vykonávat činnost, při které nesmí být pod vlivem alkoholu. Stejně problematické jsou pokusy definovat, komu se ještě nalít může a komu už ne. Asi žádný hospodský nenalije místnímu, o kterém ví, že jezdí autem nalitej. Na druhou stranu, ve městě, jako je Praha, kde se pořádně neznáte a navíc je tu snadné objednat si modrého anděla, aby vás i s autem odvezl… Jak to ten chudák hospodský má vědět? A to už nemluvím o možnostech, kdy se někdo napije, pak si vezme motorovou pilu a spadne na něho strom. Za to by měl hospodský taky zodpovídat? Jsou tam fakt slabá místa, u kterých doufám, že Ústavní soud uzná, že ukládat lze jen povinnosti, které jsem schopen smysluplně kontrolovat.

ODS už řekla, že pokud bude vládnout, zákon se pokusí zrušit. Jak toho chcete dosáhnout?

Zrušit je možná silné slovo. Jako jeden ze 190 bodů programu jsme řekli, že pokud je nezakázaná činnost povolena, nemá být předepisována soukromým subjektům, zda u nich může být, nebo ne. My bychom chtěli jít cestou: můžete se, milí provozovatelé, rozhodnout, je-li to kuřácký, nebo nekuřácký podnik.

To by ale de facto znamenalo zrušení protikuřáckého zákona.

Určitě ne. Jsou tam desítky dalších omezení, i v oblasti kouření. Veřejné prostory, divadla, kina, pokládám za velký nesmysl, že tam nesmí být ani kuřárna.

Kde byste na takové změny chtěli vzít hlasy? ČSSD, hnutí ANO, KDU-ČSL… Ve většině stran převažují příznivci zákazu kouření v restauracích.

Strany jsou zrovna v názoru na protikuřácký zákon velmi rozdělené, už jsem zaznamenal někde výroky Andreje Babiše, že zákaz kouření všude byla chyba a že se ve venkovských restauracích mělo kouření ponechat. Je to věc, o které se po volbách bude mluvit.

Nicméně většina lidí nekouří a trendem v Evropě je zdraví nekouřících lidí chránit. Proč bychom se měli zase vracet zpět?

Podle studií, které jsme měli, je úplný zákaz kouření v restauracích v menšině evropských zemí. Rozhoduje třeba podlahová plocha, do 50 nebo 100 metrů, malé hospůdky se mohou rozhodnout. Nebo jsou povoleny kuřárny.

Sám jste kuřák. Jak na tento zákon zareagujete?

Už jsem přešel na elektronické cigarety, tak je mi to z osobního hlediska jedno. Předpokládám, že elektronické cigarety, které regulovány jsou, ale naštěstí ne v restauračních zařízeních, dál povoleny budou. Této míry volnosti si budu užívat, což ale neznamená, že bych nebojoval za práva ostatních kuřáků.
 

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR