24. května 2017

ODS: Platy pracovníků v sociálních službách jsou ostudné

(www.ods.cz) Ministerstvu práce a sociálních věcí se dlouhodobě nedaří zajistit odpovídající platy pracovníků v sociálních službách. Vede to k masivnímu odchodu zaměstnanců v tomto oboru, kde už teď je kritický nedostatek personálu.

 
„Paní ministryně slibovala a stále slibuje, že od července tohoto roku navýší platy sociálním pracovníkům. Zatím ale pořád neví, kde na to vezme, na rezervy v rozpočtu MPSV sáhnout nechce. Hazarduje tak zcela neodpovědně s celým systémem péče o naše spoluobčany a svým přístupem demotivuje všechny pracovníky v sociálních službách, aby tuto velmi nelehkou práci dál dělali. Jako ředitelka domova pro osoby se zdravotním postižením vím, o čem mluvím. Na pokladně v supermarketu si v současné chvíli lze vydělat víc, než v našem domově, kde se zaměstnanci starají o těžce postižené lidi,“ říká Lenka Kohoutová, expertka ODS pro sociální věci a ředitelka Domova pro osoby se zdravotním postižením Sulická.
 
„Platy pracovníků v sociálních službách jsou skutečně ostudné. Návrhy na navýšení o 1 000 korun situaci nevyřeší, navyšování tarifní části o 2 % je směšné. Jsme přesvědčeni, že platy pracovníků v sociálních službách by měly odpovídat platům zdravotníků a měly by se pohybovat minimálně na úrovni 25 000–30 000 korun. Rozhodně jsou to peníze, které si tito lidé zaslouží. Paní ministryně v tomto ohledu selhala, když nebyla za 4 roky schopná předložit návrh na financování sociálních služeb. Snažit se to nějak zalepit na poslední chvíli těsně před koncem volebního období je vůči všem, kteří se starají o naše spoluobčany, hodně nespravedlivé,“ dodává předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.