18. května 2017

Dávky musí být podmíněny prací

(ECHO24.cz) Cílem nového zákona o sociálním bydlení by mělo být zajistit důstojné bydlení všem a zároveň zabránit zneužívání sociálních dávek. Návrh ministryně Marksové jde ale opačným směrem. Přispěje ke vzniku vyloučených lokalit, protože přesune část zodpovědnosti na obce a další úřad, který bude mít povinnost byt zajistit. Lze předpokládat, že byty budou zajišťovány v jedné lokalitě, kde budou na vzestupu nepříznivé jevy.

 
Není pochyb o tom, že dávky na bydlení jsou zneužívány. Zneužívání sociálního systému ale nebude konec do chvíle, kdy tato podpora nebude podmíněná. Například prací. Je přeci normální, že ti, kteří příspěvek pobírají, mají také společnosti něco vrátit.
 
Většina příjemců dávky ale tuto podporu nezneužívá. Jedná se o zarážející situaci, kdy lidé normálně chodí do práce, ale vzhledem ke svému nízkému příjmu mají zároveň nárok na tuto podporu. To musíme změnit. Zaměstnavatelé by zaměstnancům měli platit dost na to, aby si bydlení zaplatili sami. Zároveň by si lidé měli hledat adekvátní bydlení ke svému příjmu, nežít nad poměry a spoléhat na to, že rozdíl doplatí stát. ODS bude prosazovat zdanění hrubé, nikoliv superhrubé mzdy. Díky tomuto opatření by platy okamžitě vzrostly. Výše platů neodpovídá výkonu naší ekonomiky a je třeba, aby platy rostly rychleji.
 
Dalším problémem jsou vysoké ceny energií, i kvůli různým dotacím, například na solární elektrárny. Není výjimkou, že pětičlenná rodina platí jen na poplatcích za běžný panelákový byt 5000 korun. To jsou skutečné náklady. Nájemné přitom v některých mimopražských lokalitách za byt 2+1 činí přijatelných 3000 korun. Největší položkou spojenou s bydlením jsou často energie. Není to tedy tak, že by se na nájmech nepřiměřeně obohacovali vlastníci bytů a stát to platil. Ačkoliv takové jednotlivé případy jistě existují, už nyní se úřady mohou orientovat podle cenových map a určit, zda je cena přiměřená.
 
Stát by se měl zaměřit především na osvětu. Řada lidí totiž vůbec neví, jak byt užívat a obhospodařovat. Neví, jak si přihlásit elektřinu, nikde se nenaučili, jak hospodařit s penězi. Měl by spíš existovat systém, ve kterém by lidé měli šanci získat tyto návyky a z ubytoven se přesunout do nájemního bydlení a z nájemního třeba časem do vlastního.
 
Tyto změny bohužel nový zákon nepřinese.
 
Simeon Karamazov

poslanec PČR