25. dubna 2017

Česko by mohlo být silnější. Současná vláda neumí využít potenciál naší země a její kroky jsou škodlivé

(EuroZprávy.cz) Podle předsedy ODS Petra Fialy Česká republika sice není slabá, ale mohla by být ještě silnější. Současná vláda prý neumí využít potenciál naší země a její kroky jsou škodlivé, ne-li destruktivní. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz se vyjádřil i k osobě prezidenta Miloše Zemana. Minulý týden představila Občanská demokratické strana (ODS) v čele s předsedou Petrem Fialou volební program pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny. Silný program pro silné Česko tak obsahuje několik desítek priorit, mezi nimiž je zrušení Elektronické evidence tržeb (EET), posílení obranného rozpočtu či omezení protikuřáckého zákona. Na program kriticky reagovaly dvě největší vládní strany, hnutí ANO a ČSSD.

ODS představila program do voleb: Silný program pro silné Česko. Jak vznikl tento název? Je Česko v současnosti „silné“ a využívá toho? A bylo by pod vládou ODS silnější?

Přemýšleli jsme, jak náš program označit, a pak zazněla otázka: Jaký ten program vlastně je? Odpověď nás napadla spontánně - je silný... A co se týká Česka, není sice slabé, ale mohlo by být ještě silnější. Současná vláda totiž neumí využít potenciál naší země. Podívejte se například na ekonomický růst - téměř se neinvestuje, daně zůstávají pořád vysoké, mzdy nízké... Jsme přesvědčeni, že se to dá dělat lépe a 190 kroků obsažených v našem programu je toho jasným důkazem.

Co říkáte na reakci premiéra Bohuslava Sobotky, který po představení vizí ODS na svůj twitter napsal, že „Po destrukci vládou ODS jsme naštěstí naši zemi dali dohromady...“?

Pan premiér nedokázal najít relevantní argumenty na naši kritiku a hlavně na naše návrhy, tak se pokusil odvést pozornost - i za pomoci této lži. Já naopak za škodlivé - pokud nemám říkat rovnou destruktivní - považuji to, co udělala tato vláda: od růstu byrokracie, přes šikanování zvláště menších podnikatelů až po různé nedomyšlené experimenty ve školství. A to nemluvím o slabých investicích nebo o zahraniční politice. My nabízíme konkrétní řešení, Sobotkova vláda růst projedla a prospala.

Jak se vy osobně vyrovnáváte s kritikou, která často míří na dřívější působení ODS v jednotlivých vládách. Příkladem může být zvýšení mezd učitelům nebo navýšení rozpočtu na armádu na 2 %. Oponenti by mohli říct, že ODS pro to v minulosti nic neudělala.

Je bohužel pravda, že se nám v minulosti nepodařilo prosadit vše, co jsme chtěli. A nechci se teď vymlouvat na koaliční partnery a rozvádět různé vnější okolnosti, které nešlo ovlivnit, jako byla například ekonomická krize. Každopádně jsme se i z tohoto poučili. Jak říkám, jsme poučeni z minulosti a proto jsme připraveni na budoucnost. Co lidem v programu nabízíme, to splníme.

V programu máte odmítnutí systému povinných kvót na přijetí imigrantů. Jaké řešení má ODS pro zvládnutí migrační vlny valící se do Evropy?

Kvóty jsou špatným řešením - byrokratickým, nefunkčním, nehumánním, ono to vlastně žádné řešení není. ODS první přišla s konkrétními kroky, co dělat, jak chránit vnější hranice, jak zlepšit návratovou politiku, co udělat pro naši bezpečnost. Především uprchlíkům pocházejícím z válečných oblastí by se mělo pomáhat, ale spíše v regionu, odkud přicházejí.

Často se vymezujete vůči tzv. levicově-populistické vládě hnutí ANO a ČSSD s KDU-ČSL. S kým byste však mohli po volbách vytvořit koalici? Podle průzkumů se ukazuje, že volby vyhraje hnutí ANO, následované ČSSD a vámi zcela nepřijatelnými komunisty. Je vůbec z početního hlediska možné přemýšlet nad účastí ve vládě?

Především - do voleb zbývá ještě půl roku. Nic není rozhodnuté a kdo tvrdí opak, tak obchází - nebo přímo uráží - voliče. Máme samozřejmě vládní ambici, jak jinak bychom také náš program chtěli prosadit. Půjdeme ale jedině do takové vlády, kde budeme moci podstatné kroky z programu prosadit. A čím silnější mandát ve volbách dostaneme, tím větší šanci na prosazení našeho programu budeme mít.

Nemyslíte si, že priorita zrušení elektronické evidence tržeb či úprava protikuřáckého zákona na voliče nezapůsobí? Když už to provozovatelé restauračních zařízení jednou zavedou, rušení pro ně bude akorát další komplikací.

Na rušení či úpravu špatných, škodlivých nařízení není nikdy pozdě. Je potřeba obnovit podmínky pro podnikání, vrátit život do malých obcí, pomoci lidem - a to i od nesmyslných restriktivních opatření. EET k nim patří.

Vaše strana nemá prezidentského kandidáta a deklaruje, že cílem je především dosáhnout toho, aby na Hradě neseděl současný prezident Zeman. Jsou nějaké otázky, na kterých se současným prezidentem panuje shoda?

Strategii pro prezidentské volby máme - mít v příštím období lepšího prezidenta než je Miloš Zeman. Prezidenta, který by nerozděloval společnost, respektoval ústavní tradici, nezpochybňoval euroatlantickou vazbu ČR. V blízké době se rozhodneme, zda nabídneme vlastního kandidáta, či podpoříme nějakou nezávislou osobnost. A co se Miloš Zemana týká, abych nebyl jen kritický: je to silný politik uvažující strategicky, který se nebojí pojmenovávat některá nepříjemná témata otevřeně. To je cenné a není to úplně obvyklé. Nicméně s řadou jeho postojů a kroků nesouhlasíme a nemyslíme si, že funkci hlavy státu má vykonávat i v dalším období.

Petr Fiala

předseda strany