27. března 2017

Pátá a šestá vlna EET

(Novinky.cz) Absolvoval jsem ve čtvrtek besedu na Vysoké škole ekonomické, na závěr se hlasovalo a k mému zděšení tam sedm studentů z osmdesáti podporovalo EET. Studenti ekonomie. U zbytku populace je poměr jistě mnohem, mnohem horší, a tak tomu dnes věnuji komentář.

Někteří se radují, že „zloději“ na vesnicích zavřeli krám a „narovnalo se podnikatelské prostředí“. Někteří vidí v každém živnostníkovi zloděje automaticky, takže vítají automaticky cokoli. Jiní se radují, že stát vybere víc na daních.

Já patřím k těm, kteří jsou radši, když mají peníze lidi než stát, a tak mne větší výběr nikterak nedojímá, ale pro ty „narovnávače prostředí“ a „honiče zlodějů“ jsem si připravil malé podobenství.

Pátá vlna EET se bude týkat vás – zaměstnanců. Stejná logika. Podívejte se, když někdo málo pracuje, nebo dokonce něco ukradne v práci – tak má kapitalista menší zisk a zaplatí menší daně. To je zlodějina, jak víme. No tak si každý zaměstnanec pořídí na své náklady elektronické sledovací zařízení, které bude snímat tep a zorný úhel pracovníka, a povinně do něj zaznamená každý pracovní úkon, což se hned odešle přes internet. Bude to stát asi jen osm tisíc – to nic není, to má přece každej, to je míň než minimální mzda, a pak ještě tak tři tisíce měsíčně – ta správa dat a všeho.

Václav Klaus ml.

expert ODS pro oblast školství