17. března 2017

Lidé mají dost politických experimentů

(Karlovarský deník) Karlovy Vary – Že se volby do Parlamentu České republiky blíží, volit budeme na podzim, to dokazuje návštěva nejvyšších představitelů politických stran v regionech. Do karlovarského regionu zavítal nedávno i předseda ODS Petr Fiala a my jsme se ho zeptali.


S čím především chce ODS oslovit voliče v blížících se volbách do Parlamentu ČR?

Se silným programem, vůlí po úspěchu a slibem odpovědného vládnutí. A pokud se ptáte konkrétně – zaměříme se na čtyři oblasti: na ekonomiku, podporu vzdělávání, zajištění bezpečnosti a zvláště pak na omezení byrokracie. Program teď vytváříme mimo jiné i na základě podnětů z různých setkání s veřejností, jako bylo například to ve čtvrtek v Karlových Varech.

ODS po několik měsíců stoupají preference. Myslíte si, že se konečně strana odrazila ode dna a voliči se jí vracejí? Nebo jak si byť i částečný úspěch vysvětlujete?

Myslím, že lidé už mají dost různých politických experimentů a prázdných frází, jak všechno bude lepší, nejlépe hned. Nechci preference přeceňovat, rozhodující bude výsledek ve volbách. Nicméně vnímáme, že ODS je opět na vzestupu. Projevuje se to mimo jiné i tím, že přibývá útoků proti nám.

Pravice se v České republice dlouhodobě trápí. Máte recept na to, aby se konečně probrala z letargie a postavila se na roveň levicovým stranám a třeba i hnutí ANO?

Recept je jednoduchý: Musíme politice vrátit opět její smysl. Nabídnout dobrý program, kvalitní kandidáty, získat podporu a program uskutečnit. Aby voliči věděli, co mohou od zvolených politiků čekat, jaké postoje mají, jaké hodnoty zastávají. A aby voliči nemuseli jen sledovat, jak politici mění názory podle toho, co je či není zrovna populární.

Na co na besedách nejčastěji odpovídáte? Je to EET?

Často se otázky týkají právě přebujelé byrokracie a nepřiměřených zásahů státu. A EET je typickým příkladem. Vyslechl jsem několik smutných příběhů, jak se na vesnicích a malých městech kvůli zavádění EET zavírají obchody, restaurace. A u těch debat si vždycky říkám: stálo to vládě za to?

Jakého kandidáta podpoří ODS na prezidenta? Miloše Zemana, pokud ohlásí kandidaturu, nebo byste preferoval, aby pravice postavila vlastního kandidáta?

Myslíme si, že by Česká republika měla mít po volbách jiného prezidenta než Miloše Zemana. Takového, který nerozděluje společnost, nezpochybňuje naše zahraničně-politické směřování a ctí ústavní tradice. A s takovým kandidátem, který bude mít šanci vyhrát, chceme jít do voleb.

(Autor: Ivana Kalinová)

Petr Fiala

předseda strany