16. března 2017

Správným konceptem je rovná, co nejjednodušší daň s co nejméně výjimkami

(Radiožurnál) Poslanecká sněmovna vyzvala Andreje Babiše, aby vyvrátil podezření, že se účelovými transakcemi vyhýbal placení daní. Ministr financí na jednání poslanců nepřišel s tím, že bylo svoláno narychlo. Problémy ministra znamenají šanci pro opozici. Co na to říká ekonomický expert a poslanec za ODS Jan Skopeček?

 
 
Jan Skopeček nesouhlasí se systémem progresivního zdanění. Připadá mu jako trestání lidí za to, že jsou úspěšnější

 
„Chce-li ODS porazit vládu a Andreje Babiše, tak to nedokáže tím, že bude ještě dramatičtěji vystupovat proti jeho problémům,“ říká Jan Skopeček v rozhovoru s moderátorem Janem Moláčkem.
 
Pravice má podle něj šanci uspět pouze na politických tématech, jako například, co dělá vláda s českou ekonomikou a co dělá nebo nedělá pro občany. „Tím neříkám, že by se o tom nemělo mluvit a že by snad Andrej Babiš neměl vysvětlit problémy, kterým čelí,“ dodává.

Zajímavé také podle něj je, jak se k problémům ministra financí postaví Bohuslav Sobotka, který se v poslední době snaží být tvrdým premiérem se silnými prohlášeními. „Zajímavé je ptát se spíše premiéra Sobotky, co s tímto problémem chce udělat. On je premiérem současné vlády a nese největší politickou zodpovědnost,“ říká.
 
Doufá také, že nadcházející podzimní volby nebudou jenom o kauzách a osobních útocích předsedů politických stran, ale i o debatě o věcných tématech, o tom, jakou chceme mít v budoucnu Českou republiku, jak má vypadat a jak se v ní má žít.
 
„Správným konceptem je rovná, co nejjednodušší daň s co nejméně výjimkami," řekl Jan Skopeček.
 
K tomu patří například otázka, jaké daně budeme platit. Skopeček nesouhlasí především se systémem progresivního zdanění. „Trestat lidi za to, že jsou vzdělanější, aktivnější, úspěšnější a vydělávají více peněz a zatížit je ještě větší sazbou je podle mého názoru demotivace lidí,“ namítá.
 
A jaké plány v daňové oblasti nabízí před volbami ODS? Především pravý opak toho, co nabízí sociální demokracie. „Rozhodně budeme proti všem typům sektorových daní, protože si myslíme, že ve finále je zaplatí stejně spotřebitelé.“
 
Přepis celého rozhovoru:
 
Jan MOLÁČEK, moderátor:
Andrej Babiš je pod tlakem. Poslanecká sněmovna ho vyzvala, aby do konce dubna vyvrátil podezření, že se účelovými transakcemi vyhýbal placení daní. Ministr financí na jednání sněmovny nepřišel s tím, že bylo svoláno narychlo a on měl už naplánovaný program v Jihočeském kraji. Následně ale poslancům vzkázal, že veškeré nejasnosti pokládá za objasněné. Ve studiu Dvacítky Radiožurnálu už je připraven Jan Skopeček, ekonomický expert ODS a od předvčerejška také poslanec za tuto stranu. Vítejte.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a poslanec /ODS/:
Dobré odpoledne vám i posluchačům.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Říkám to dobře? Je to od předvčerejška?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a poslanec /ODS/:
Je to od předvčerejška. Ano. Máte pravdu.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Já možná jen v krátkosti připomenu, že jste se do sněmovny dostal z pozice náhradníka poté, co jeden z poslanců ODS, pan Beznoska, odešel, protože přijal funkci v Nejvyšším kontrolním úřadu.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a poslanec /ODS/:
Ano. Je to tak.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Pojďme hned k našemu tématu, které jsem už naznačil v tom úvodním slově, a sice transakce Andreje Babiše. Vy jste hned na své první schůzi vlastně se dostal k tomuto tématu nebo jste se zúčastnil schůze, která začala takovou tou velmi vyhrocenou parlamentní debatou na toto téma. Nebyl to šok? Neztratil jste iluze o parlamentní debatě?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a poslanec /ODS/:
Já jsem tam nepřicházel jako úplná politická naivka, nicméně překvapila mě řada věcí. Překvapil mě ten neuvěřitelný ruch, který ve sněmovně je, přestože někdo hovoří od řečnického pultíku. Já to spíš považuju za takovou lidskou neslušnost, která se ve sněmovně děje. Ale na tuto věc jsem byl připraven. Člověk vidí, že někdy v té sněmovně je ta debata vypjatá. Bohužel, tak jak samozřejmě média mají ráda ty vypjaté debaty, tak o to méně ale občané České republiky tuší, že poslanci tráví čas i standardnějšími, méně vyhrocenými a věcnými tématy, která tak často v médiích nejsou a možná proto je ten obraz sněmovny i tak pokřivený a špatný, jak ho celá řada občanů v České republice vnímá.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Čistě teoreticky, problémy ministra by se měly rovnat šance pro opozici. Cítíte i šanci pro ODS tady v této situaci?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a poslanec /ODS/:
Víte, já si myslím jako politik ODS, že Andreje Babiše nelze porazit tím, že budeme upozorňovat na jeho problémy. To se samozřejmě dít musí, a pokud ministr financí takové problémy má, tak musí čelit kritice a musí to vysvětlit. Tím to vůbec nezpochybňuju. Ale já si myslím, že chce-li pravice, ODS, porazit tuto vládu a Andreje Babiše, tak to nedokáže tím, že bude ještě dramatičtěji vystupovat proti problémům Andreje Babiše, ale myslím si, že má šanci uspět, pouze pokud ho porazí politicky, na tématech, která tato vláda otevřela, na tom, co dělá s českou ekonomikou, co dělá nebo nedělá pro občany. To si myslím, že ve finále volby rozhodne. V tomto si nemyslím, že když bude opozice ještě více křičet, že to přinese politické body. Tím ale znovu upozorňuju a chci zdůraznit to, že tím neříkám, že by snad se o tom nemělo mluvit, že by snad Andrej Babiš neměl vysvětlit ty problémy, kterým čelí.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
A ty problémy jsou dva v tuto chvíli, respektive jsou to dvě transakce. Když velice stručně připomenu, že v prvním případě jde o to, že Andrej Babiš prodal Agrofertu akcie firem za cenu, kterou mnozí považují z dobrých důvodů za přemrštěnou, tímto způsobem Agrofert poškodil a vytáhl z něj peníze pro sebe, které nezdanil. Okomentujme nejprve tohle. Vy jste ekonom, vy samozřejmě těmto věcem rozumíte. Váš pohled na tuto věc?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a poslanec /ODS/:
Já tu informaci mám opravdu ze dneška, chvilku, neznám detaily té transakce. Samozřejmě tak, jak to říkáte, to vyznívá velmi podivně a vypadá to, že to skutečně bylo účelová manipulace s cenou. Nicméně akcie na trhu se pohybují velmi rychle. Nevíme, která firma nebo co se s ní v průběhu toho času stalo a nechť to Andrej Babiš vyřeší, ale nechci říkat nějaké dramatické soudy dopředu, protože prostě akcie mají různou cenu v různém okamžiku a tuto... Samozřejmě, jak to říkáte vy, tak to vypadá podivně. Ale to je asi otázka spíš na pana ministra Babiše, aby vysvětlil, proč tak diametrální rozdíl v těch cenách akcií byl.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Ve druhém případě jde o kauzu známou už delší dobu, je to kauza nákupu dluhopisů, který podle mnoha známek nebyl finanční injekcí pro firmu, což je smysl dluhopisů, ale byl spíš možná naopak finanční injekcí pro Andreje Babiše, který opět tyto peníze nemusel zdanit. On říká, že pouze využil možnosti, kterou vyžila řada jiných subjektů. Souhlasíte s tím?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a poslanec /ODS/:
Já si myslím, že využil možnosti, která v tom zákoně byla, ale problém je někde jinde. Andrej Babiš založil svoji politickou kariéru a úspěch hnutí ANO na jednoduché tezi, že všichni kradou, všichni v České republice kradou kromě Andreje Babiše, založil svoji politiku na velmi přísném postihování neplatičů daní, a to těch čistě nejmenších, ke kterým se dneska finanční správa chová poměrně drakonicky a penalizuje je velmi tvrdými a vysokými pokutami. A pokud Andrej Babiš tolik investuje do politického kapitálu takovýchto témat, tak se na druhou stranu nemůže divit, že pokud se objeví problém tohoto charakteru, o to více mu to jeho političtí konkurenti vracejí.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Je to otázka, kterou by se podle vás měly zabývat nějaké oficiální instituce, ať už finanční správa, daňové instituce, případně dejme tomu dokonce policie? Nebo si myslíte, že je to věc, kterou by měli v uvozovkách soudit voliči a svým hlasem nebo případně nehlasováním pro hnutí ANO dát najevo, zda takové jednání schvalují nebo ne?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a poslanec /ODS/:
V té politické rovině jsou to samozřejmě voliči, jestli důvěřují Andrejovi Babišovi, že to skutečně je fér, když se snaží získávat daně a považuje všechny podnikatele za potenciální podvodníky a proto musí být kvůli němu 24 hodin on-line připojeni prostřednictvím elektronické evidence tržeb, ačkoliv třeba drtivá většina těch podnikatelů nikdy žádný daňový delikt neměla. A na druhé straně čelí takovým potížím. To nechť posoudí samozřejmě voliči. V té věcné rovině samozřejmě by asi měla konat finanční správa. Tady se ale dostáváme znovu do toho, co bylo tématem, když vznikala současná vládní koalice a debatovalo se o střetu zájmů Andreje Babiše. Asi si dovedeme představit, jakou míru odvahy mohou mít úředníci finanční správy v okamžiku, kdy mají zkoumat daňové záležitosti vlastně svého nadřízeného, svého šéfa, ministra financí.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Vy, poslanci, jste vyzvali premiéra Sobotku, aby pokud jeho ministr financí ty transakce do konce dubna neobjasní, tak aby z toho vyvodil důsledky. Co může ze strany ministra financí zaznít? Ty transakce jsou zdokumentované, věcně asi není spor o to, co se stalo, ani sám pan Babiš netvrdí, že by ty akcie neprodal nebo dluhopisy nenakoupil. Jde spíš o to, zda to někdo vnímá jako problém nebo ne, tak čekáte vy nějaké převratné vysvětlení od ministra financí?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a poslanec /ODS/:
Přiznám se, že nečekám převratné...

Jan MOLÁČEK, moderátor:
On koneckonců, pardon, že vás přerušuji, sám už řekl, že nic vysvětlovat nebude.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a poslanec /ODS/:
Sám se k tomu jistým způsobem postavil. Ale mě spíše zajímá, jak se k tomu postaví premiér Sobotka, protože ten v poslední době se snaží být tím tvrdým premiérem, má velmi silná prohlášení a já chci vědět, jestli zůstane jenom u těch silných prohlášeních pro média, pro voliče nebo jestli skutečně něco udělá. Podle mého názoru ten problém, nechci říct, že přestává být problémem Andreje Babiše, ale podle mě je teď zajímavé ptát se spíše premiéra Sobotky, co s tímto problémem chce udělat. On je premiérem současné vlády, on nese tu největší politickou zodpovědnost za to, jak tato vláda vypadá, jak se chová a z koho je složena. A nemůže zavírat oči před tím, že jako premiér bude respektovat něco, co bude v novinách a před voliči kritizovat, ale jako premiér této země to bude tolerovat. To prostě není možné akceptovat rozpor mezi rétorikou a rozpor mezi vlastním konáním a řízením této země z pozice premiéra České republiky.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
A co byste vy dělal na pozici premiéra České republiky v tuhle chvíli?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a poslanec /ODS/:
Já bych opravdu nechtěl přemýšlet o tom, jak bych se choval v kůži premiéra Sobotky. To opravdu ode mě chtít nemůžete. To je jeho zodpovědnost.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Když tak říkáte, když tak říkáte, že teď je míč na jeho straně, tak co by měl dělat?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a poslanec /ODS/:
Je míč na jeho straně, protože podle mého názoru ta kauza má potenciál tuto vládu rozbít, tu koalici rozbít a bezesporu pro žádnou zemi není dobré mít rozvrácený politický systém, mít destabilizovanou vládu, ať už je jakákoliv, ať s ní v leckterých tématech dramaticky nesouhlasím, ale tady se klube velmi vážný koaliční problém, velmi vážný vládní problém s potenciálem pádu vlády, s potenciálem takového zemětřesení. Já myslím, že Bohuslav Sobotka by měl vylézt z té ulity a vedle těch odvážných prohlášení říct, co teda bude tím krokem druhým, třetím, čtvrtým a pátým, protože nechceme přece kvůli souboji těchto dvou lidí, kteří v klidu 3 roky vládli, v klidu na tuto zemi uvalovali nové daně, regulace a teď si najednou začali hrát na strašné oponenty, tak aby před voliči dělali divadlo, že jsou hrozně rozdílné strany, tak jim toto divadlo přece nenecháme hrát, ale chceme vidět od nich, jak ten problém řeší.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu a odpovědi Jana Skopečka, poslance a ekonomického experta ODS. Pane poslanče, ať už vláda dovládne v jakémkoliv složení, tak nejpozději na podzim nás čekají volby. Nějakou dobu se zdálo, že by jejich hlavním tématem mohly být věci typu bezpečnost, migrace a podobně. Teď jakoby se pozornost vracela k těm klasickým tématům, ekonomickým, daně, výše mezd a podobně. Máte z toho jako ekonom radost?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a poslanec /ODS/:
Já mám radost z jedné věci a sice, že po sjezdu sociální demokracie, na kterém představila pro mě hrůzostrašný dlouhodobý program pro Českou republiku a přišla s agendou, že v České republice jsou nízké daně, což samozřejmě považuju za nesmysl, tak vrátila do politického prostoru klasické pravolevé téma. Já si samozřejmě myslím pravý opak. Já si myslím, že daně jsou v České republice vysoké a hlavně složité a že ten daňový systém potřebujeme zjednodušovat a daňovou kvótu a daňové břemeno snižovat. Takže já jsem rád, že se místo kauz snad tedy, vyjmu-li aktuální téma dluhopisů, že ty volby nebudou jenom o kauzách, o osobních útocích jednotlivých předsedů politických stran, ale že, chce se mi doufat, že alespoň část té debaty bude i o věcných tématech a o tom, jakou chceme mít v budoucnu Českou republiku, jak má vypadat, jak se v ní má žít a otázka toho, jaké daně, jak složité a vysoké daně platit budeme, to bezesporu rozhoduje o tom, jak úspěšní v budoucnu budeme a jaký život u nás bude. Takže já z toho mám radost, že se do té politické arény vrací i ta klasická pravolevá témata.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Buďme féroví, ČSSD neříká, že chce vyšší daně, ona říká, že chce, aby 90 % lidí mělo nižší daně. Ale to už je další věc, to nechme být. Já bych se spíš zeptal vás, ČSSD samozřejmě přichází s daňovou progresí, ODS je zastánkyní rovné daně, která několik let tedy funguje. Co vy říkáte na tu argumentaci sociálních demokratů, že progresivní daně fungují v těch nejúspěšnějších zemích ve většině vyspělého světa, v těch řekněme ekonomicky nejrozvinutějších zemích třeba v Evropské unii?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a poslanec /ODS/:
Já vás opravím. Skutečně v tom dlouhodobém programu ČSSD říká, že schodky veřejných financí jsou kvůli tomu, že máme nízké daně, že je potřeba je zvýšit. To tam opravdu je. Čili to je potřeba říci. Já se systémem progresivního zdanění nesouhlasím. Já ho nepovažuju za spravedlivý. Myslím si, že trestat lidi za to, že jsou vzdělanější, aktivnější, úspěšnější a vydělávají více peněz, tak je zatížit ještě větší sazbou, je podle mého názoru demotivace těch lidí něco pozitivního, aktivního dělat. Přece stačí, já nevím, v jaké třídě základní školy se učí procenta, přeci je jasné, že když máme rovnou sazbu třeba 15 %, ta člověk, který vydělává 20 tisíc, platí menší daně než člověk, co vydělává 100 tisíc. Takže si myslím, že ta solidarita bohatých s chudými funguje i v rámci rovné daně a není třeba progresivním zdaněním skutečně demotivovat lidi od toho, aby si zvyšovali kvalifikaci, aby se snažili o lepší zaměstnání a dosahovali vyšších výdělků. Uvědomte si, že máte člověka, před kterým stojí rozhodnutí, jestli si zvýšit kvalifikaci a začít vydělávat třeba o tři čtyři tisíce víc a uvědomte si, že je před nějakou tou hranicí, za kterou už platí vyšší sazba, no tak ten člověk bude přemýšlet: stojí mi to vůbec za to si tu kvalifikaci doplnit, snažit se o to být kvalifikovanější zaměstnanec, pracovat víc a já skočím do toho dalšího pásma a stejně mně ten výdělek navíc ten stát vezme vyšší sazbou. Čili já si myslím, že skutečně chceme-li Českou republiku posouvat pozitivním směrem a chceme-li lidi motivovat k tomu, aby pracovali, abychom měli kvalifikované zaměstnance, abychom měli ekonomiku s vyšší přidanou hodnotou, což je téma, které zmiňuje snad dneska každý, tak ta cesta není ty lidi více obírat ale dát jim spíše ten prostor pro tu aktivitu a nezatěžovat je vysokými daněmi.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
A jak plány v daňové oblasti tedy nabídne před volbami ODS?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a poslanec /ODS/:
Bude to, jak jsem říkal, pravý opak toho, co nabídla sociální demokracie. My rozhodně budeme, budeme proti všem typům sektorových daní, protože si myslíme, že ve finále je zaplatí stejně spotřebitelé.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Tím máte na mysli tu bankovní daň.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a poslanec /ODS/:
Bankovní daň. Ale v minulosti sociální demokracie mluvila i o tom, že si dovede představit sektorové daně pro energetické společnosti, vodárny a tak dál. A tam ten přesun do ceny pro spotřebitele je okamžitý. Mezi těmi bankami existuje větší konkurence, nicméně i tam by se to podle mého názoru promítlo buď do vyšších poplatků nebo menší dostupnosti některých typů úvěrů. Zkrátka ty banky by si na tu ziskovost sáhly prostřednictvím jiných cest nebo by si chtěly zachovat prostřednictvím jiných cest, například prostřednictvím vyšších úroků, takže to určitě není cesta pro Českou republiku. Já si myslím, že správným konceptem je rovná, co nejjednodušší daň s co nejméně výjimkami. My s něčím takovým plánujeme přijít. My ladíme program v daňové oblasti. Já můžu posluchačům slíbit, že v dubnu ODS čeká programová konference, kde s tím programem přijdeme. Nebudu prozrazovat detaily, ale řeknu, že ten program bude znamenat snížení daňové zátěže pro občany České republiky. A v tom programu se neobjeví nic, co by zvýšilo komplikovanost už tak složitého daňového systému, který generuje svou složitostí náklady pro daňové poplatníky už dnes.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
To znamená, když říkáte, že ten váš návrh bude znamenat snížení daní pro občany České republiky, tak tím máte na mysli všechny občany České republiky?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a poslanec /ODS/:
Já bych počkal na ten program samotný.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
ČSSD to slibuje 90 %, tak jestli...

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a poslanec /ODS/:
Nevím, co slibuje sociální demokracie, já jsem si všimnul toho, že když s tím sociální demokracie přišla, že to vzbudilo zděšení i u řady samotných sociálních demokratů a pak s těmi hranicemi progresivního zdanění začali hýbat.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Nechme sociální demokraty, sociální demokrati, ti tu nejsou, pojďme se bavit o ODS.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a poslanec /ODS/:
Takže těm já bych příliš nevěřil, že po volbách nemůže být ta hranice naopak níže. Takže to bych vůbec nebral za bernou minci. Říkám, my s konkrétními detaily toho volebního daňového programu přijdeme v dubnu. Já skutečně říkám, že program ODS v daňové oblasti bude znamenat zjednodušení daní a snížení daňové zátěže v České republice.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Vy jste volební lídr v regionu, pardon, kde je ODS tradičně silná, tedy ve středních Čechách, od včerejška tedy také nebo od předvčerejška také poslanec, to znamená, že jste symbolicky řečeno přibral na váze v rámci ODS. Jaký proud v ODS posílíte?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a poslanec /ODS/:
Já doufám, že nepřiberu v té Poslanecké sněmovně i na váze fyzické a mám hroznou radost z toho, že už je venku jarní počasí a že budu moct začít zase jezdit na kole a ty přebytečná zimní kila shazovat. Takže to doufám, že v tomto smyslu žádná kila nepřiberu. Nicméně ptáte se na proud v ODS. Já myslím, že ODS se nedělí na proudy, že ODS je poměrně kompaktní politická, politická strana. O mně se to ví, já jsem zaměřením ekonomický liberál, naopak v některých hodnotových otázkách mám konzervativní názory, a to o mně ví už mí spolustraníci a doufám, že i část veřejnosti, dlouhou dobu a to se bezesporu nezmění tím, v jaké roli zrovna figuruju.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
ODS rozděluje pohled na Evropskou unii. Sice oficiálně se strana stále hlásí k našemu členství, ale ty rozdíly tam jsou a jsou znát. V poslední době se to tak trochu, omlouvám se za ten výraz, zastírá tím, že všichni představitelé ODS zdůrazňují to, že se shodnou, že Evropská unie potřebuje reformu. Ovšem někteří vaši kolegové se netají tím, že nevěří, že taková reforma by byla možná. Jaká je vaše pozice, jaký je váš názor? Patříme na západ, jak bylo na plakátech ODS v loňském roce? Anebo bychom měli vystoupit z Evropské unie i za cenu, že o třetinu zchudneme, jak řekl váš kolega Václav Klaus mladší loni?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a poslanec /ODS/:
Já si myslím, že tím, že jsme součástí Severoatlantické aliance, tím, že jsme součástí i Evropské unie, tím, jakým způsobem vypadají naše obchodní vztahy, tak to naznačuje, kam patříme. Nicméně, zase si nedělejme iluzi, že dokážeme v současném světě, kdy ta Evropská unie a její ekonomiky spíše stagnují oproti tomu okolnímu světu, oproti těm jiným ekonomickým světovým centrům, asijským ale i jiným, tak si nedělejme iluze, že na ten ostatní svět můžeme zapomenout.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
To nikdo nenavrhuje v ODS.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a poslanec /ODS/:
A nemusíme ho vnímat. Čili já to neberu tak, jestli patříme tam nebo onam. My se musíme snažit v té ekonomické diplomacii, protože jsme země ekonomicky otevřená, závislá na exportu a do těch evropských zemí je to samozřejmě dneska složitější exportovat více než do těch rychleji se rozvíjejících zemí například v té Asii, tak to si myslím, že bychom takto vnímat měli. Co se týče Evropské unie, já si skutečně myslím, že ve stávajícím stavu, v jakém dneska je, tak existovat nemůže, respektive pokud bude existovat, tak tu ekonomickou výkonnost evropských zemí bude dále stlačovat dolů. Myslím si, že v evropské integraci jsme ušli dále, než bylo přáním občanů v evropských zemích, kteří to dávají najevo nejrůznějšími referendy a volbami v jednotlivých zemích. Bohužel evropská politická elita, která...

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Referendum bylo jedno a volby v jedné evropské zemi včera zrovna dopadly ve prospěch stran, které prosazují evropskou integraci.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a poslanec /ODS/:
Když si uvědomíte, že už Lisabonská smlouva byla odmítnuta v zakládajících zemích Evropské unie a pak se k nám dostala prostřednictvím Lisabonské smlouvy, když si uvědomíte, co se stalo v referendu v Británii a tak dále a tak dále, tak těch signálů ze strany voličů měla v minulosti i dnes evropská politická elita dost. Takže v tomto bych s vámi nesouhlasil. Nicméně je otázkou, jestli tyto signály dokážou evropskou politickou elitu probudit v tom smyslu, že je třeba dobré vrátit některé pravomoci, které se zbytečně převedly na Brusel, tak je vrátit těm národním státům, protože je prostě v těch národních státech dělají politické reprezentace lépe a blíže občanům.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
To byla poslední odpověď poslance a ekonomického experta ODS Jana Skopečka. Díky a hezký večer.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany a poslanec /ODS/:
Děkuju za pozvání. Hezký večer.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
A hezký večer také všem, kdo nás poslouchali, přeje Jan Moláček.
 
Jan Skopeček

poslanec PČR
expert pro ekonomiku a finance