19. února 2017

Otázky Václava Moravce

(ČT 24) Silné nebo slabé školství? Duel předsedy ODS Petra Fialy a ministryně školství Kateřiny Valachové z ČSSD v Otázkách Václava Moravce.

Celý rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou můžete zhlédnout na webu České televize.

Václav MORAVEC, moderátor:
Velmi křehké vztahy ve vládní koalici. Nic nového a nic zvláštního. Rozdíl je jen v tom, že díky či kvůli sociálním sítím dnes probíhají partnerské hádky v přímém přenosu. Před očima celého národa. Jaké jsou zápory, ale jaké jsou i klady hromadného vládnutí? Jak se pozná, že svazek spěje k rozvodu a kdy je rozchod nejlepší řešení? Učíme se pro život, ne pro školu, říká klasik. Učí dnes škola pro život? Kdo, jak a za kolik ve školství pracuje? Pomůže na cestě ke vzdělanosti kariérní řád a státní maturita nebo spíš pořádná porce peněz? Duel ministryně školství Kateřiny Valachové z ČSSD a exministra, předsedy občanských demokratů Petra Fialy. Udržet divokou korunu na uzdě je čím dál tím těžší. Jen za prvních 6 týdnů letošního roku utratila centrální banka při devizových intervencích podle odhadů 500 miliard korun českých. Víc než za celý loňský rok dohromady. Téma pro ředitele sekce měnové České národní banky Tomáše Holuba, hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera a ekonoma z univerzity v Salcburku Zdeňka Kudrny. I to jsou témat, o kterých se po dnešních Otázkách začne mluvit. S nadhledem a v souvislostech. Hezké nedělní poledne vám všem z observatoře Žižkovské vysílací věže. Tedy divákům jedničky i zpravodajské čtyřiadvacítky. Rozrušené koaliční vztahy, čím blíže k volbám, tím jsou vztahy ve vládních koalicích křehčí a křehčí. Jak se vládne, když premiér o svém ministru financí říká, že obral stát na daních o víc než 52 milionů korun? A když vicepremiér a ministr financí pro změnu mluví o svém premiérovi jako o, cituji, dinosaurovi, který neříká pravdu? Tradiční nebo nové strany, politické triky, jak umravnit koaličního partnera, používají všichni.

Andrej BABIŠ, vicepremiér; předseda hnutí; 13. 2. 2017 /ANO/:
Nechápu, proč pan premiér neustále na mě jako útočí. Nechápu, jak za takovéhle atmosféry můžeme dovládnout. Takže já jsem nic nepřiznal, já jsem nic neudělal.

Václav MORAVEC, moderátor:
Naposledy v sobotu pro deník Právo vicepremiér a lídr hnutí ANO Andrej Babiš prohlásil, že si další vládu s Bohuslavem Sobotkou dovede jen stěží představit. Premiér Sobotka pro změnu říká, že se Babiš chystá vládnout v pravicové koalici s občanskými demokraty a tomu musí levice zabránit. Prvními hosty dnešních Otázek jsou, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová z ČSSD. Vítejte. Hezký dobrý den.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Dobré poledne divákům.

Václav MORAVEC, moderátor:
A dobré poledne přeji i exministru školství, předsedovi občanských demokratů Petru Fialovi. Hezký dobrý den.

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
Paní ministryně, jak dělná ještě může být vláda, když si premiér s vicepremiérem vyměňují dopisy, kdo víc obral stát?

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Každé zasedání vlády ukazuje, že vláda dělná je, pracujeme, plníme programové prohlášení vlády a v tomto si myslím, že vláda dělá na 1 000 % to, co voličům slíbila.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jinými slovy to, co se odehrává vně a to, co vidíme my jako pozorovatelé politické scény, je jiné, než jak jednáte na vládě?

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
To mohu rozhodně potvrdit, že jednání vlády je věcné a konstruktivní.

Václav MORAVEC, moderátor:
Je to tedy tak, že se vzájemně Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka pošťuchují jen proto, že je před vašimi stranickými sjezdy? Vy jako sociální demokraté máte v březnu sjezd, stejně jako hnutí ANO.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Takhle bych to zase nebagatelizovala. Myslím si, že je potřeba oddělit to, co vláda dělá, tu svou věcnou agendu. Tam si myslím, že plníme bezezbytku, co jsme lidem slíbili. A vláda Bohuslava Sobotky podle mého soudu je po dlouhé době vláda stabilní a pracovitá a dělná. Druhá věc je řada kauz, které se vynořují směrem k různým členům vlády a tam je jasné, že si to žádá reakci i předsedy vlády a předsedy strany Bohuslava Sobotky.

Václav MORAVEC, moderátor:
O kterých kauzách teď mluvíte? Teď mluvíte třeba o kauze Jana Mládka o zdražování...

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Narážím na všechny možné příběhy, které samozřejmě jsou představeny veřejnosti s velkou emocí, ať se jedná například o kauzu tarifů nebo kauzu dluhopisů zase směrem k panu ministrovi financí.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste byl profesorem politologie na Masarykově univerzitě. To šťouchání a pošťuchování souvisí s těmi stranickými sjezdy nebo s blížícími se volbami?

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Nejen byl, ale stále jsem. Ale samozřejmě, že s blížícími se volbami vždycky narůstá politická nervozita. Ale to, co předvádí Sobotkova vláda, to už není obvyklé. Aby se dvě hlavní strany koalice tímto způsobem napadaly na veřejnosti, to snižuje...

Václav MORAVEC, moderátor:
Podívejte se na Nečasovu vládu.

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Ne. Tam nikdy to nešlo do těchto rozměrů. A to, co se teď odehrává, opravdu škodí politické kultuře. Ale, a to je to podstatné ale, paní ministryně nám tady vlastně jinými slovy řekla, ona je to taková marketingová hra. My v té vládě se vlastně na všem domluvíme a před veřejností tady hrajeme tyto hrátky. Já si nicméně myslím, že vláda má vážný problém. A je to problém celé vlády a je to problém premiéra. A to jsou nejasnosti ve financování, soukromém financování Andreje Babiše. A po premiérovi veřejnost nemůže chtít, aby komentoval politiku, posílal dopisy, po premiérovi je potřeba chtít jasné slovo, jasné stanovisko, jasný termín, dokdy má jeho ministr financí ty nejasnosti vysvětlit. To, co se tady odehrává, to už není žádná legrace, to je opravdu vážná věc a je to vážný problém vlády premiéra Sobotky, kterému se musí pan premiér postavit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, ale premiér na to reagoval. Ve vztahu k Andreji Babišovi, napsal mu dopis. Chce vysvětlení a po finanční správě chce, aby řekla zda Andrej Babiš se dopustil daňového úniku, a nejen Andrej Babiš ale i další firmy krom Agrofertu, které vydaly...

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Buďme spravedliví, pan premiér na to reagoval na základě mých výzev, poměrně pozdě. Ale mně stále chybí to jasné slovo, dokdy má pan ministr financí vysvětlit ty nejasnosti, co pan premiér udělá, když nebude spokojen. Prostě jasné slovo. A já bych od premiéra očekával...

Václav MORAVEC, moderátor:
A vám nestačí, že Andrej Babiš řekl, že do konce března předloží audit svých osobních financí, tedy oddělme ty roviny příběhu nejdřív, zda měl peníze na to, aby kupoval dluhopisy Agrofertu a pak, zda nešlo o dvojí daňovou optimalizaci, Agrofertu i fyzické osoby Andreje Babiše. To vám nestačí, že na konci března bude audit?

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Mě by třeba zajímalo, jak to bude prověřovat finanční správa, co udělá předseda vlády. Znovu opakuji, tohle není hra na schovávanou a žádná zdržovací taktika tady neplatí. Tohle je vážný problém. Ministr financí musí mít v pořádku svoje finance, nemohou vznikat pochybnosti. Já nevím, jak to je, ale vím, že to musí ministr financí vysvětlit a ten, kdo to po něm musí chtít, je přece předseda vlády.

Václav MORAVEC, moderátor:
A audit vám přijde jako dostatečné řešení, pane předsedo?

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Audit není podle mě dostatečné řešení. Ale já očekávám to, že premiér Sobotka k tomu řekne jasné slovo. Já se třeba divím, když pan premiér řekne: no my jsme se spolu o tom s Andrejem Babišem nebavili. Já jsem poslal dopis. To mně připadá skutečně zvláštní.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Já samozřejmě musím reagovat ostře na pana profesora, protože tahle vláda rozhodně nehraje s lidmi žádné divadlo. Tady jde jenom o to oddělit, jak máme pracovat a jaké problémy lidí máme řešit a já tvrdím, že řešíme to, co lidé po nás chtěli. A druhá věc, další problémy si řešíme v koalici sami. Problémy občanské demokratické strany museli řešit státní zástupci na Úřadu vlády. To si všichni pamatují. Takže měli bychom vzpomenout samozřejmě, jaké kauzy řešila Občanská demokratická strana. A slovo premiéra bylo jasné, zákon o střetu zájmů. Koalice prosadila zákon o střetu zájmů, který reaguje na situaci pana Babiše, ale také reaguje a zpřísňuje laťku pro všechny politiky do budoucna. Udělala to tahle vláda, Občanská demokratická strana nic takového nepředložila.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale ona podpořila zákon o střetu zájmů. Vy byste měla opozici poděkovat.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Ano. Ale je to náš návrh. Je to náš návrh této vlády. Já jenom musím reagovat ostře na to, že předseda vlády potřebuje rady pana profesora. To si myslím, že nepotřebuje, jedná sám.

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Nejedná sám, potřeboval ty rady. Nejednal sám v žádné téměř věci, které jsou podstatné. Ale to není důležité. Já nepovažuju za úplně férový ten argument, paní ministryně, který jste tady použila. My se tady nezabýváme nějakou minulostí, já vám taky nebudu připomínat Davida Ratha a další věci. To není důležité. Já se zabývám problémy, které má vaše vláda a ty problémy těžko spláchnete se stolu, že budete poukazovat na to, že se tady v minulosti cosi odehrálo. To vůbec nikoho nezajímá. V tuto chvíli má vážný problém vaše vláda, má ho pan premiér Sobotka, všichni to víme a veřejnost oprávněně očekává, že to bude nějaké řešení. A nezlobte se, já přece jenom tu politiku nějakým způsobem vnímám a vnímám ji jako občan. A když tady vidím dva klíčové představitele české vlády, jak si nadávají, jak na sebe říkají ty nejhorší věci a vy mně pak řeknete, no ale jednání vlády je věcné a my tam se domlouváme na tom a všechno prosazujeme, no tak co to je jiného než marketingová hra, divadlo na voliče. A to je politika, kterou já nechci dělat a nebudu dělat a nebudu ji schvalovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdybych vám ale namítl, že nás minulost zajímá a vzpomeneme-li si na to, co se dělo v roce 2013, kdy padla Nečasova vláda kvůli problémům na Úřadu vlády, ještě předtím se štěpily Věci veřejné jako nejmenší koaliční partner a psal se srpen roku 2013, kdy nejmenší koaliční partner, strana LIDEM, občanští demokraté a TOP 09 měli prokázat, zda mají v Poslanecké sněmovně 101. hlas, protože by tím mohli vládnout a zda nemusí vládnout Rusnokova vláda. Vraťme se tehdy do té doby.

Karolína PEAKE, tehdejší poslankyně; předsedkyně strany; 7. 8. 2013 /LIDEM/:
Tady minimálně 3 poslanci za ODS nepodpoří 101, nepodpoří svoji předsedkyni Miroslavu Němcovou a tak jako v minulosti podtrhnou svého lídra ODS a budou hlasovat jinak, než byla původní dohoda. Pak padá ta dohoda celá. Nemá cenu neexistující jednička.

Miroslav KALOUSEK, tehdejší poslanec; místopředseda strany /TOP 09/ /7. 8. 2013/:
Žádná koalice neexistuje. V okamžiku, kdy oba dva koaliční partneři poruší své závazky, tak neexistuje žádná koalice.

Václav MORAVEC, moderátor:
To jsme si připomněli dobu, ve které vy jste byl ministrem školství. Když srovnáte nejasnosti kolem peněz Andreje Babiše a možné daňové úniky s tím, co se dělo na Úřadu vlády za Petra Nečase, je to srovnatelné, měla by padnout tato vláda kvůli tomu?

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Já doufám, že jste nepřistoupil na tu hru, kterou tady s námi hraje pan premiér a Andrej Babiš už 3 roky, to znamená, cokoliv tato vláda dělá, tak za to může nějaká pomyslná pravice v minulosti a pořád se bavíme jenom o minulosti a nebavíme se o problémech této vlády.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne. Je to srovnatelné, když si vezmete...

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
V politice je máloco srovnatelné a těžko se dají srovnávat vlády, z nichž jedna měla 101 hlasů a druhá se těší pohodlné většině a dokonce větší většině, než kolik je poslanců koaličních stran. Ale samozřejmě, že prosím vás, proč se bavíme o věci, která je úplně samozřejmá. Jestliže ministr financí, a pokud by se to ukázalo, nemá v pořádku svoje soukromé finance, tak nemůže být ministrem financí a takováto vláda má samozřejmě vážný problém. Ona ho má už teď, protože i ty nejasnosti jsou problém. Tak to přece v politice vždycky bylo, je a bude a tuto debatu by v mnoha zemích vůbec nepochopili. Tak je tu podezření, které není přesvědčivě vyvráceno, je na premiérovi, aby si zjednal pořádek ve své vládě, jinak ta vláda je celá nedůvěryhodná. Tak jednoduché to je a žádnými kličkami a marketingovými triky a divadlem na voliče se to nezmění. Prostě ten problém ta vláda má a musí ho vyřešit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když se nevyřeší ten problém například auditem Andreje Babiše či uspokojivou odpovědí, vy patříte ke spojencům premiéra Bohuslava Sobotky v rámci České strany sociálně demokratické, myslíte si, že premiér najde odvahu, aby odvolala půl, tři čtvrtě roku před volbami Andreje Babiše?

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Já chci říct především dvě věci. První věc, a k tomu se opravdu musím vrátit, ten rozdíl stávající vlády proti těm předchozím je ten, že ačkoli existují podobné kauzy, vláda je schopna pracovat. Dříve bylo 1 500 podobných kauz a ještě navíc ta vláda nepracovala a škodila téhle zemi. To je ten rozdíl. A co se týká té situace, ve které je nyní předseda vlády.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jestli by premiér našel odvahu odvolat Andreje Babiše.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Myslím si, že dal jasnou pozici směrem k ministru financí, ministr financí odpověděl z hlediska daného auditu a jsem si 100% jistá, že pokud by ty závěry předsedu vlády nepřesvědčily, bude jednat a bude jednat tvrdě. Rozhodně ukázal v minulých měsících jednat tvrději, než kdy ukázal dřívější předseda vlády a pan profesor bezpochyby ví, že předseda vlády v našem ústavním systému nemá vůbec jednoduché postavení a jeho možnosti jsou, že je to první mezi rovnými. Prvními mezi rovnými.

Václav MORAVEC, moderátor:
Paní ministryně, počkejte, vy myslíte, že by našel Bohuslav Sobotka odvahu půl, tři čtvrtě roku před volbami odvolat Andreje Babiše kvůli jeho nejasným financím?

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Ale já si myslím, že odvolávání ministra financí není na pořadu dne.

Václav MORAVEC, moderátor:
No tak co to je to radikální řešení, když říkáte, že nebude-li premiér...

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Předseda vlády vyzval ministra financí, aby doložil tedy, co se stalo, nestalo. On tedy takto učiní, oznámil termín. A já jenom chci říct, že nepochybuji o tom, že kdyby se zjistilo, že došlo k tomu danému skutku, protože ten je neustále rozporován, neustále rozporován, tak že bude konat. A nebudu vylučovat žádné řešení a rozhodně nebudu rozhodovat za předsedu vlády. U nás totiž rozhoduje předseda strany a předseda vlády. Ne ministryně školství.

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Já jenom musím konstatovat, že samozřejmě premiér má i v ústavě odpovědnosti, které mu ústava dává z hlediska fungování vlády. On v něčem je první mezi rovnými, ale ve spoustě věcí samozřejmě ne a této odpovědnosti se Bohuslav Sobotka nezbaví. Já chci být zdvořilý, tak jenom tak jako s úsměvem musím reagovat na to srovnávání Bohuslava Sobotky s předcházejícími premiéry. Já si nemyslím, že Bohuslav Sobotka předvádí nějakou silnou roli nebo hraje silnou roli premiéra. Nemyslím si, že vůbec zvládá Andreje Babiše a myslím, že si to se mnou nemyslí naprostá většina lidí. Ale to není důležité. Já bych se zastavil u jedné věci, kterou jste, paní ministryně, řekla. Je věc názoru, která vláda škodí této zemi. Já jsem přesvědčen, že pravicová to nebyla, ale že vaše vláda této zemi škodí a škodí jí čím dál víc a my uděláme ve volbách všechno pro to, abyste v tom nemohli pokračovat a aby levicově-populistická vláda tady nemohla dál vládnout.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže přijde pravicově-populistická vláda?

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Ne. Nepřijde pravicově populistická vláda. A já odmítám i tyto spekulace 8 měsíců před volbami, kdo s kým bude vládnout. My v tuto chvíli děláme všechno pro to, abychom předložili veřejnosti co nejlepší program do voleb. Já jezdím po celé zemi, stýkám se s lidmi a my jsme si jisti, že získáme, že získáme odpovídající většinu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, jestliže vám vadí, jestliže vám vadí chování Andreje Babiše a jestli vám vadí to, čeho se dopustil v souvislosti s korunovými dluhopisy, které vydal Agrofert, tak přece musíte voličům říct, jestli vy byste s takovým mužem seděl ve vládě.

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Já zatím musím voličům říct, co my chceme udělat a co budeme prosazovat a pro to získat naprostou většinou hlasů.

Václav MORAVEC, moderátor:
A to B jim tedy zamlčíte. To znamená, že pak voliči si budou vzpomínat na vaše slova, jak jste tady odsuzoval a kádroval sociální demokraty a sednete si do vlády s Andrejem Babišem.

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Ne. Já jenom nebudu 8 měsíců před volbami říkat voličům, že nepůjdu se sociální demokracií v žádném případě, protože tam vládne neomarxistické křídlo a pan Sobotka je slabý, že nepůjdu do koalice s Andrejem Babišem. Proč bych to teď dělal?

Václav MORAVEC, moderátor:
Abyste hrál s voliči rovnou hru, pane předsedo.

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
S voliči hraji rovnou hru a ta je následující a rovná hra není voličům říct, tak jak to tady vidím často v médiích a jak to vidím u svých politických konkurentů, 8 měsíců před volbami je rozhodnuto, tady už jsou jasné podle preferencí nějaké hlasy a teď se pojďme domlouvat na koalicích. Ne. Vůbec nic rozhodnuto není, voliči nejsou stádo ovcí, voliči jsou lidé, kteří teď budou rozhodovat na základě toho, co jim nabídneme, co jim předložíme. A já jim chci nabídnout co nejlepší program a chci dosáhnout co nejlepšího výsledku. A pak se budu bavit o koalici. Spekulovat o koalicích teď, já považuju za úsměvné. A pan předseda...

Václav MORAVEC, moderátor:
I když v čele politické strany je někdo, koho označujete za populistu a kterého kritizujete kvůli financím?

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Pan předseda Sobotka nás tady obviňuje, že vedeme jakási jednání s Andrejem Babišem a že už se domlouváme na koalici. To jsou lži, které mají jediný cíl, odvést pozornost od vlastních problémů sociální demokracie. Od koalice s komunisty a tak dál. Mně to připadá taky celé úsměvné, ale nehrajme tuto hru s voliči.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Já se musím smát. Tak dost. Ne. Já vám řeknu konkrétní příklad toho, jak si to asi představujete vy. Střední Čechy, které, Středočeský kraj, v okamžiku, kdy jsem já jako ministryně školství vybojovala pro Středočeský kraj miliardu a půl pro mateřské a základní školy, aby konečně tam lidé měli dostatečnou kapacitu v mateřských a v základních školách, tentýž den vaše nová koalice s ANO zrušila žákovské jízdné. Takže takhle vy si to představujete. A já vás ubezpečuju, že Bohuslav Sobotka tohle rozhodně nedovolí.

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Jenom přece jenom poznámka. Podívejme se na to, jaké máme koalice. Můžeme se třeba podívat na Plzeňský kraj nebo Královéhradecký, to je potom odpověď na tady ten podle mě neférový příklad, který jste tady uvedla. Ale dobře. Bavme se radši o tom, jestli vy skutečně jste připravena sedět ve vládě, kde budete spolu s komunisty. Ministryně školství po tom všem, co se tady stalo, budeme se... No ne, tak jestli vedeme debatu o jakýchsi hypotetických koalicích, tak na obě strany.

Václav MORAVEC, moderátor:
Podívejte se, no ale vy jste zatím nic neřekl. Vy jste to odbyl tím, že se nechcete o koalicích bavit, protože chcete udělat volební výsledek a teprve pak se budete bavit o koalicích.

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Přesně tak. To je seriózní.

Václav MORAVEC, moderátor:
A tady říkáte paní ministryni, pojďme se bavit o koalicích. Ale když už je řeč o možných budoucích koalicích, tak zdá se, že staré koalice jsou mrtvé, plánují se koalice nové. Do sněmovních voleb zbývá necelých 8 měsíců a politici právě začínají mluvit o možných koaličních partnerech. Andrej Babiš by se nebránil případné podpoře komunistů a Bohuslav Sobotka říká, že nevidí problém vládnout s komunisty.

Bohuslav SOBOTKA, premiér; předseda strany; 17. 2. 2017 /ČSSD/:
Dochází k nějakému vývoji na politické scéně. Třeba hnutí ANO se definuje stále více pravicověji, uvažuje o spolupráci s ODS po příštích volbách a já se domnívám, že není nic špatného na tom, pokud levicové strany uvažují o tom, že by společně mohly spolupracovat. Koneckonců sociální demokracie dlouhodobě spolupracovala s KSČM ve vedení celé řady krajů. Takže nemyslím si, že je potřeba, abychom se vraceli k Bohumínskému usnesení.

Václav MORAVEC, moderátor:
Paní ministryně, vy byste neměla problém tedy sedět ve vládě s KSČM, když to říká váš předseda?

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
To pan předseda neřekl. Já jsem ho dobře poslouchala.

Václav MORAVEC, moderátor:
On řekl, že sociální demokracie dlouhodobě spolupracovala s KSČM ve vedení celé řady krajů, takže je možné, abyste spolupracovali s KSČM i na vládní úrovni. A vytvořili koalici.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Řekl, že Bohumínské usnesení není na pořadu dne. Z mého pohledu je platné a jediný, kdo se může vyjádřit, je sjezd. Nic víc nebylo řečeno.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže pro vás je platné.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Já si myslím, že je bezpochyby platné i pro pana předsedu, protože to je usnesení sjezdu.

Václav MORAVEC, moderátor:
On říká, že je vyhaslé.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Vyhaslé je proto, protože zkrátka lidé dnes řeší úplně jiné problémy. Ale to neznamená, že zítra se vezmeme za ruku s Martou Semelovou, jak se snaží asi tady si představovat ve své fantazii předvolební a povolební pan profesor Fiala.

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Vždyť já poslouchám vašeho předsedu.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
A půjdeme spolu za ruce na Strakovku, prosím vás. Pan předseda řekl jenom jednoduchou věc: Bohumínské usnesení platí, není na pořadu dne, a co se týká spolupráce z hlediska například sociálních práv, to já věřím, že by ODS byla ráda, kdybychom nespolupracovali nikde a nijak, tak ta spolupráce třeba v tuto chvíli v Poslanecké sněmovně bezpochyby probíhá.

Václav MORAVEC, moderátor:
A paní ministryně, chápu správně, že z vašeho pohledu se o tom Bohumínském usnesení bude hlasovat teď na březnovém sjezdu?

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Nemyslím si, že by to bylo na pořadu sjezdu. Nicméně je pravdou, že před každým sjezdem sociální demokracie se toto téma objeví.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy myslíte, teď ho vytáhl premiér Bohuslav Sobotka, vy myslíte, že se bude sjezd sociální demokracie scházet po volbách, pokud by volební výsledky dostaly sociální demokraty do takové situace, že byste byli rozhodnuti sestavovat vládu s komunisty? To by se sešel sjezd?

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Já si myslím, že smysl sdělení pana předsedy strany byl jednoduchý. Jsme levicová strana. Ale jak říkám, to neznamená, že zasedneme zítra ve Strakovce s komunisty ve vládě.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale to byste museli zrušit Bohumínské usnesení, když platí, ale je vyhaslé.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Bezpochyby. Protože sjezd usnesení přijal a jenom sjezd ho může změnit. To je jasné pravidlo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Proto se ptám. To znamená, že se tomu nebudete teď věnovat v březnu a že případně bude mimořádný sjezd po volbách.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
To mně, Václave, trochu vkládáte do úst.

Václav MORAVEC, moderátor:
No ne, tak z toho řešení, že říkáte, že neočekáváte, že by se Bohumínské usnesení rušilo teď v březnu.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Nepředpokládám a nemám informace o tom jako ministryně školství za sociální demokracii, že by bylo na programu sjezdu teď v březnu Bohumínské usnesení. Osobně si myslím, že hlavními tématy samozřejmě budou volby a také dlouhodobý program sociální demokracie.

Václav MORAVEC, moderátor:
A ještě poslední otázka, ta se týká toho, že po sněmovních volbách nás čekají prezidentské volby. Vy jste, pane předsedo Fialo, řekl, když vás budu parafrázovat, že jste ochotni se jako občanští demokraté vzdát svého vlastního kandidáta na prezidenta, protože cílem je porazit Miloše Zemana. To jste naznačil, že jste ochotni se vzdát v rozhovoru pro Českou tiskovou kancelář před zhruba třemi týdny.

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Uvedu na pravou míru. Prosím, položte otázku.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když chcete něco uvádět na pravou míru a kroutíte tak vehementně hlavou, to neplatí, že jste ochotni se vzdát vlastního kandidáta?

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Mně se nelíbí to slovo „se vzdát. Já jsem řekl, a to pořád platí, že zvažujeme dvě strategie, které jsou pro nás v tuto chvíli rovnocenné. Jedna strategie je postavit vlastního kandidáta a druhá strategie je postavit se za nějakou osobnost, která bude kandidovat proti Miloši Zemanovi a bude mít šanci Miloše Zemana porazit. Já bych o vzdávání se nemluvil a my v tuto chvíli nejsme tak daleko, abychom to rozhodnutí udělali. Já se setkávám s různými osobnostmi, o kterých si myslím, že by mohly uvažovat o kandidatuře a budeme uvnitř strany zvažovat, která ta cesta je dobrá. My chceme, aby tato země měla jiného prezidenta, prezidenta, který nerozděluje společnost, prezidenta, který nezpochybňuje naši euroatlantickou vazbu. A pro to uděláme všechno. Ale slovo vzdát se mně nelíbí proto, že my jsme strana, která má ty nejvyšší ambice. My se ničeho vzdávat nebudeme. My to uděláme tak, aby kandidát, kterého my budeme podporovat, ať už bude z našich řad nebo to bude nestraník, aby měl co největší šanci ty volby vyhrát. A jenom...

Václav MORAVEC, moderátor:
Tady není to tak, že Miloš Zeman je svým způsobem neporazitelný, protože je zřejmé, že 9. respektive 10. března oznámí kandidaturu, týden poté mu začne pravidelný týdenní pořad v televizi Barrandov, spoluvlastněný čínskou společností. Miloš Zeman bude mít tedy zásadní mediální pokrytí.

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Já se nestačím divit. Ale to nemyslím na vás. Jak pořád poslouchám, slyším v médiích, že vlastně už je všechno rozhodnuto. Miloš Zeman je neporazitelný, Andrej Babiš bude nejsilnější, takhle to bude, vy nebudete mít víc. To přece není pravda. A podívejme se, aspoň když už nevěříme politologům a historické zkušenosti, podívejme se do zahraničí. Kolik bylo těch prezidentských kandidátů, kteří 100 % ty volby vyhrají a jak je nevyhráli a porazili je úplně neznámí lidé. Můžeme se podívat od Slovenska po Polsko, takže nebuďme takto fatalističtí. Samozřejmě každý je porazitelný, volby může vyhrát Občanská demokratická strana, prezidentem může být někdo jiný než Miloš Zeman. A dělejme pro to všechno. Já pro to dělám hodně věc.

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte. A z těch jmen, která, pan předseda Drahoš, šéf Akademie věd, Igor Sládek, podnikatel, lékař, aktivista Marek Hilšer, podnikatel, textař Michal Horáček, hnutí ANO asi postaví do prvního kola svého vlastního kandidáta. Kandidovat zájem má ministr obrany Martin Stropnický. Z těchto jme byste si vybral?

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Dokud se nerozhodneme pro tu strategii a nevyhodnotíme všechno, tak já tady nebudu...

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdy ji budete vědět?

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Já jsem přesvědčen, že to je otázka týdnů, maximálně několika měsíců.

Václav MORAVEC, moderátor:
Do konce března bude jasno?

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Já se nechci vázat do konce března, třeba do konce dubna. Důležité přece není, do kterého data to bude, ale aby to byla strategie, která povede k vítězství. O to mně tady jde. Ale nezlobte se jedna věta. Ještě jedna věta. Já totiž na rozdíl, asi dělám chybu, já pana předsedu Sobotku prostě poslouchám, rozumím tomu, co říká a asi ho poslouchám víc než jeho spolustraníci. Mně to o té koalici s KSČM znělo úplně jasně. Bohumínské usnesení je vyhaslé, neplatí to, funguje nám to na krajích nebo fungovalo, naštěstí už nefunguje, tomu jsme zabránili, pojďme se bavit o tom, že to bude na celostátní úrovni. To přece říká: já udělám koalici s komunisty nebo je to pro mě jasná volba. Vy tady říkáte, no to tak úplně není, to neberme vážně a Bohumínské usnesení a já nevím co. Mně to znělo úplně jasně a já jsem se vyděsil, protože nechci mít vládu za účasti komunistů v České republice.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
A já zase slyším úplně jasně, pane profesore, že pro vás je Andrej Babiš lucifer, ale vaši spolustraníci vyjednávají čile různá koaliční uspořádání, včetně spekulací o vládní spolupráci.

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Počkejte, kde vyjednávají moji spolupracovníci? To jsou tvrzení, která je potřeba doložit. Tak nic takového neexistuje.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
V médiích se to objevuje.

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Nic takového, paní ministryně, neexistuje. Žádné vyjednávání o koalici neběží, protože platí, co říkám já. A já říkám, že my v tuto chvíli nespekulujeme o koalicích, nevedeme žádná vyjednávání. Bylo by to absurdní. Jediné, co my děláme, je, že se snažíme přesvědčit voliče, aby nám dali co nejsilnější mandát, abychom mohli vládnout a změnili situaci v této zemi.

Václav MORAVEC, moderátor:
Poslední otázka na vás, paní ministryně.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
O přesvědčování voličů je samozřejmě i vládnutí této vlády, proto se snažím říct, že lidi hlavně zajímají výsledky. A já tvrdím, že my, to, co jsme slíbili lidem, jsme jim také dali. Na rozdíl od vás.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy máte jako sociální demokraté strategii vnistrostranického referenda, jak s kandidátem na hlavu státu. Kdy budete mít v rámci vnistrostranického referenda jasno, který z kandidátů bude mít vaši podporu a zda budete stavět vlastního kandidáta?

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Musím zcela otevřeně přiznat, že pro nás je klíčový okamžik, podobně jak to definoval pan profesor Fiala, okamžik, kdy vlastně stávající prezident vůbec řekne, co bude dál. A rozhodně souhlasím s panem profesorem v tom, že rozhodují voliči, nic není dopředu rozhodnuto a měli bychom se snažit všechny demokratické...

Václav MORAVEC, moderátor:
Miloš Zeman tedy není neporazitelný.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
To rozhodně ne. A všechny demokratické strany by se měly snažit, aby centrální volby, tak i volby směrem tedy k volbě prezidenta, probíhaly férově, lidé měli nabídku ze seriózních a silných kandidátů a abychom politiku vrátili tam, kde doufám někdy dávno byla a proč si ji lidé vlastně vymysleli.

Václav MORAVEC, moderátor:
Povinná státní maturita z matematiky. Strašák, který podle nejnovějších informací Otázek může skončit i u Ústavního soudu. Už v pondělí se má povinnou státní maturitou znovu zabývat Sobotkův kabinet. Bude rozhodovat o osudu státní maturity z matematiky na středních odborných školách. Zatím platí, že od školního roku 2020 až 2021 budou povinně maturovat z matematiky jen studenti na gymnáziích a lyceích. Na problémy, které toto vládní rozhodnutí přináší, upozorňuje v rozhovoru pro dnešní Otázky ředitelka pražského Gymnázia Budějovická Zdeňka Bednářová.

Zdeňka BEDNÁŘOVÁ, ředitelka Gymnázia Budějovická:
V tomhle školním roce by měli naši studenti také maturovat povinně ze tří předmětů, kdežto studenti všech ostatních středních škol, technických, strojírenských, stavebnických nebudou maturovat z matematiky a budou mít povinné pouze 2 maturitní předměty, no takže to znamená, že jejich výsledky u maturity mohou být samozřejmě lepší než výsledky našich studentů, kteří budou maturovat ze tří předmětů. Nechci říct přímo lepší ale snazší a budou mít menší přípravu právě k té maturitní zkoušce. Z tohoto důvodu po jednání Asociace ředitelů gymnázií jsme se rozhodli, že pan senátor Růžička spolu s předsedkyní asociace podají právě na maturitní zkoušky z matematiky ústavní stížnost.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vysvětluje v rozhovoru pro dnešní Otázky ředitelka pražského Gymnázia Budějovická Zdeňka Bednářová. Paní ministryně, vy víte o tom, že se chystají ředitelé gymnázií přes senátora Růžičku podat ústavní stížnost?

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Ústavní stížnost je pro mě nová informace a je to překvapivý krok. Ale dovolte mně, abych tu naši politickou debatu přeci jenom trochu odlehčila, protože když jsem uviděla paní ředitelku, tak jsem si vzpomněla, že má teď také důvod k radosti, nikoli tedy ke starostem jenom, tak jak popisuje, protože vítězem národní chemické olympiády se stal Ríša Veselý, což je tedy svěřenec a žák této školy, takže velká gratulace. To myslím, že pan profesor se připojí, protože tohle asi jsou úspěchy, které nás spojují v radosti. A teď tedy správně k té ústavní stížnosti.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano, teď čekám tedy tu odpověď.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
To jsem nenápadně získala čas.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano. Abyste si rozmyslela, jak jste zaskočena ústavní stížností. Myslíte si, že mají ředitelé gymnázií a lyceí šanci, protože se cítí diskriminováni, respektive budou diskriminováni jejich žáci, protože na ostatních středních školách bude povinná maturita z matematiky buď později nebo téměř vůbec? Mají šanci s tou ústavní stížností?

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Já se domnívám, že takto formulovaná ústavní stížnost, takhle myslím věcně, jak byla popsána, šanci nemá. Ale je potřeba zároveň přiznat zaprvé, že zítra bude vláda rozhodovat o tom, kdy právě střední odborné školy, ty ostatní od gymnázií, budou mít povinnou matematiku. Já udělám všechno proto, a taková také byla dohoda s Asociací gymnázií, aby to bylo fér, že tato povinnost bude nejpozději o rok později po gymnáziích. To si myslím, že je přiměřené a pokud se tak stane, tak věřím, že gymnázia nebudou mít důvod ústavní stížnost podávat kvůli tomu jednomu roku, protože to, že je rozdíl studium na gymnáziu, včetně tedy obsahu vzdělávání a na středních odborných školách, to asi kolegové nebudou popírat. Na druhou stranu mají pravdu...

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdyby se vám to nepovedlo, tak myslíte, že by ústavní stížnost byla na místě?

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Přesně tak. Chci říct, kdyby to zůstalo tak, že jenom gymnázia, tak se domnívám, že určitou racionalitu, byť to tady slyším poprvé tady, ta ústavní stížnost má, protože se domnívám, že parlament, a pan profesor to může potvrdit z pozice té jedné komory, to znamená Poslanecké sněmovny, jednal o něčem jiném. A ta debata, aby se to týkalo například jen gymnázií, ta tam také probíhala a nebyla odhlasována. Nebyla pro ni většina. Takže já bych vnímala to, že uděláme takový jako manévr jako vláda a necháme to jenom na gymnáziích, tak bych to vnímala jednak jako tady facku parlamentu, myslím si, že by si to nenechal líbit. A také bych to vnímala i jako nenaplnění toho zmocnění, které sněmovna a Senát vládě uložil. Takže myslím si, že určité racio to má. Ale neplašila bych, zítra si myslím, že na vládě prosadím doplnění o střední odborné školy.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže doufáte, že žádná ústavní stížnost nepřijde po pondělním rozhodnutí vlády.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Udělám pro to všechno.

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdyby za vámi pan senátor Růžička, jako senátor, který je nezávislý ale zvolen za TOP 09, přišel, abyste podepsal návrh případné ústavní stížnosti kvůli státním maturitám, podepsal byste takový návrh?

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
To bych ho musel prvně vidět. Ale tady je důležitá jiná věc a to je to, že já jsem přesvědčen, zaprvé řeknu jasně, že jsem pro to, aby byla povinná státní maturita z matematiky, byť si určitě nezískám všechny příznivce a možná ani moje děti se mnou úplně nebudou souhlasit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Máte i rodinný problém v souvislosti s maturitou?

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Děti to nemají moc rádi. Takže budeme oblíbení.

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Ne. Ale jsem přesvědčen, že to je správné a to z toho důvodu, že to, co má škola především dát, i střední, je znalost mateřského jazyka, znalost cizího jazyka a znalost jazyka přírodních věd, a to je matematika. Z tohoto hlediska je to naprosto v pořádku. Chci říct jasně, maturita z matematiky nestačí. Je potřeba především měnit výuku matematiky a přístup lidí k matematice. Není to problém jenom technického vzdělání, je to problém všeobecného vzdělání. Pokud zjišťujeme, a my to víme, že naše děti mají problémy s matematikou, musíme to změnit, otázka všeobecného vzdělání. A teď k vaší otázce. Já jsem přesvědčen...

Václav MORAVEC, moderátor:
Pokud by paní ministryně, jenom promiňte, pane předsedo, a otázka první byla úplně jednoduchá, jestli si myslíte, že tady je důvod pro případnou ústavní stížnost a poškozování gymnázií či lyceí, která budou mít o rok dříve povinnou maturitu z matematiky?

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
A to je to, co jsem chtěl teď říct. Já jsem přesvědčen, že se to nemělo zavádět postupně, že se to mělo zavést naráz a pro všechny. A já jsem i s paní ministryní vedl debatu ne o tom, jestli se má zavádět maturita z matematiky, ale kdy. Protože jsme věděli, a to byla ta překážka technická, že jsou školy, které nemají takzvanou dostatečnou hodinovou dotaci na to, aby mohly už řekněme za 4 roky přejít na maturitu z matematiky, že bude potřeba nejprve ty školy změnit neb změnit rámcové vzdělávací programy, připravit ty školy na to a že to bude trvat třeba 5, 6 let. Já jsem byl pro, ať ta maturita se spustí naráz později a pro všechny a ušetřili bychom si tyto problémy, které teď zjevně máme. Uvědomme si jednu věc. Jestli ta maturita má být organizována a garantována státem, tak má jedině smysl, pokud je celoplošná, jinak to žádný smysl nemá a nechme to radši na školách, které to nakonec nedělají tak špatně.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ono povinná matematika, respektive povinná státní maturita z matematiky, mluvilo se o ní od začátku, už na počátku tisíciletí, kdy byla ministryní školství Petra Buzková a pak přicházeli další ministři školství. Vracíme se v čase.

Josef DOBEŠ, tehdejší ministr školství; 17. 3. 2011 /VV/:
Státní maturita má nyní volitelnou matematiku oproti cizímu jazyku. Já bych rád, až v období dvou tří let si zvykneme na tu podobu státní maturity, aby matematika byla povinným předmětem.

Marcel CHLÁDEK, tehdejší senátor; 2. 7. 2013 /ČSSD/:
Chceme změnit výuku matematiky od první třídy a poté teprve mluvit o tom, jestli bude povinná matematika nebo ne.

Marcel CHLÁDEK, tehdejší ministr školství; 23. 10. 2014 /ČSSD/:
Bereme matematiku jako předmět, který by měl patřit do základu, měly by být 3 povinné předměty, český jazyk, matematika a cizí jazyk. Měla by to být komplexní vybavenost. Takže v roce 2019 je první reálný rok, kdy můžeme zavést povinnou matematiku.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství; 9. 3. 2016 /ČSSD/:
Kdy startuje povinná matematika, tak my jsme právě s ohledem na různé debaty rozhodli, že to bude školní rok 2020/2021.

Václav MORAVEC, moderátor:
Paní ministryně, chce se mi říci, to je porod, s povinnou maturitou z matematiky, 16 let se o tom bavíme. Je schopné, když jste zmínila, že zítra na vládě budete schvalovat, popřípadě odmítat váš materiál, což je návrh nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády o stanovení oboru vzdělávání, v nichž je matematika zkušebním předmětem společné části maturitní zkoušky. Jste schopna ještě posunout maturitu z matematiky pro střední odborné školy na stejný školní rok jako u lyceí a gymnázií, jak tady o tom mluvil Petr Fiala?

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Budu prosazovat roční prodlevu. Myslím si, že roční prodleva je přiměřená i z hlediska ústavního testu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Sjednotit se to nedá?

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Já se k tomu hned vyjádřím. Navíc takováto byla dohoda mezi všemi odbornými asociacemi. Byl to kompromis, samozřejmě. Ještě bych chtěla říct, že ta debata se nevede bohužel 16 let, ale když jsem prosazovala matematiku jako součást povinné maturity v Poslanecké sněmovně, tak jsem dohledala, že ta debata se tady na tom území, Čechy, Morava a Slezsko, vede už od konce 19. století. Až tak je to hrozné. Takže jednak bych chtěla říct, že matematické dovednosti budou naše děti potřebovat. Jak už řekl pan profesor, nebudou nás mít rádi za to, protože matematika teď není oblíbená, to je pravda. Ale byla by strašná nezodpovědnost směrem k našim dětem a studentům, je do budoucna takto nevybavit. Co se týká těch, té škály kroků, co musíme všechno změnit, v matematické gramotnosti, v didaktikách, ve vzdělávání učitelů matematiky, v nižším počtu dětí ve třídách a tak dále. Tohle jsou všechny kroky, které jsou zpracovány, už byly odstartovány a samozřejmě budou pečlivě a poctivě odpracovány, protože není možné dělat z našich dětí laboratorní myši a říct jim, příští rok je to jinak, všichni se připravte a nazdar. A jenom bych chtěla říct, že časově s panem profesorem jsem také ve shodě, on navrhoval jako ministr školství rok 2020, já jsem vlastně tady udělala jakési ještě dvouleté časování, ale musím říct, že bych ho poprosila, aby když tak vždycky má ty doporučení na našeho pana předsedu strany, tak aby také sjednotil přístup Občanské demokratické strany, protože jde po mně Klaus junior a ten chce zavést matematiku už zítra. Takže žádné laboratorní myši naše děti. Já souhlasím, že ten start 2020 máme shodu.

Václav MORAVEC, moderátor:
On po vás nejde jenom Klaus junior, on po vás jde i Marina Jurečka.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
To je pravda.

Václav MORAVEC, moderátor:
Teď nevím, jestli senior nebo junior, váš vládní kolega.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Junior asi.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ministr zemědělství, kdy Marian Jurečka odmítá tento návrh na vládě podpořit. Máte už jeho podporu nebo z toho budou vyjmuty zemědělské školy a stane se z toho vašeho dokumentu trhací kalendář?

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Nemám dohodu s Marianem Jurečkou. Musím to tady poctivě říct. Nesouhlasím s jeho přístupem, také mu vyčítám, že se jako poslanec vzbudil z nějakého tříletého spánku šípkové Růženky, teda v tomto případě nějakého růžence nechci říct, to by bylo trochu nekorektní politicky.

Václav MORAVEC, moderátor:
To byste si dělala legraci z jeho víry.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Ale tak bych to nemyslela. Ale zkrátka on v té Poslanecké sněmovně byl, slyšel všechny ty debaty. Jasně se řeklo poslancům, jaký má být náběh maturity z matematiky, jasně se řeklo, které obory tam nebudou. Já dodržuju slovo i při tom materiálu, který předkládám vládě, který jsem dala poslancům a senátorům. Rozhoduje parlament. Vláda vykonává vůli parlamentu. A já říkám, že pokud uděláme trhací kalendář, tak nám to sněmovna nebo Senát vrátí a budou konat. A tady vidíte, pan senátor Růžička už je nám na stopě.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tedy pokud lidovci toto odmítnou a většina zítra na vládě ten materiál odmítne.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Tak máme problém.

Václav MORAVEC, moderátor:
S ústavní stížností, která by mohla být.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Domnívám se, že pokud by vůbec žádné střední odborné školy nebyly v náběhu matematiky, tak je to porušení zmocnění.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo Fialo, udělalo ministerstvo školství, když jste mluvil o těch podmínkách, kdy se bude státní maturita z matematiky zavádět i na středních odborných školách, když jsem četl ten materiál, tak to bratru bude stát poměrně velké peníze. Například 14 milionů, což jsou náklady na straně centra, které vyhodnocuje státní maturity, takže 15 milionů navíc, dalších dva a čtvrt milionu a nemluvě o pedagozích, nižších počtech studentů. Myslíte si, že ministerstvo připravilo školy na to, aby státní maturita z matematiky byla co nejkvalitnější, respektive aby tady byly podmínky pro tu státní maturitu?

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Ten problém není vůbec jednoduchý, já ho zkusím říct jednoduše. Vždycky je potíž, když se začne od shora. Ta debata o maturitě je trošku zástupná debata. Tam je spousta problémů předtím, které vedou k tomu, že nakonec děti nemají nebo mladí lidé, dneska už nematurují děti, dneska maturují mladí lidé v 19 a ve 20 letech, takže je vždycky problém, když se začne odshora. Podívejme se například na zhoršující se znalosti dětí v matematice a v přírodních oborech, které jsou testovány, řekněme, v deváté třídě, patnáctiletí, to je vážný problém, se kterým musíme něco dělat. Když se budeme bavit o tom, jestli jsme dobře připraveni na maturitu z matematiky. Další věc. Jestliže vím, že mám školy, kde si v současnosti vezmou maturitu z matematiky státní jako dobrovolný předmět děti anebo mladí lidé, studenti a stane se to, že jich to polovina neudělá, tak mám taky vážný problém. A tady musí ministerstvo jednat a něco s těmi školami udělat, protože to je neodpovědné.

Václav MORAVEC, moderátor:
Co byste dělal vy, kdybyste byl ministr školství?

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Je potřeba takové školy zrušit, což samozřejmě jde po dohodě s kraji, protože ministerstvo školství má poměrně velké nástroje, které ne vždy využívá k tomu, aby tu soustavu škol nějakým způsobem řídilo. Já jsem sice odpůrce centralizace, ale stanovení kritéria parametrů je hrozně důležité. Já třeba považuju za chybu, že moji nástupci ve funkci ministra školství zrušili testování žáků devátých tříd. Místo toho se teď zavádí jednotné přijímací zkoušky na střední školy, což podle mě je špatná cesta. Ale testování žáků devátých tříd, ať už plošné nebo výběrové, nám mohlo ukázat, kde jsou vady v tom systému a co je potřeba spravit. Když na to rezignujeme, máme sice nějaká mezinárodní srovnání, ale to není úplně ono, tak pak nemáme ani možnost, jak ty věci spravovat. A já bych rád vedl tu debatu celospolečenskou o tom, co chceme jako stát, aby naše děti znaly, když odcházejí z páté třídy, když odcházejí z deváté, když maturují, co jsou ty znalosti, dovednosti, kompetence, které mají mít a jak toho dosáhneme. A tady na to nesmí ministerstvo školství rezignovat, nesmí se spokojit s tím, že řekne: zavedeme státní maturitu. To prostě nestačí. Musíme pracovat s těmi neúspěšnými školami, musíme měnit způsob výuky matematiky a musíme taky, a to je podstatná věc, na které mně velmi záleží, vyrovnávat rozdíly mezi kraji. Jestliže my zjistíme, že máme až 20% rozdíl ve znalostech žáků mezi jednotlivými kraji, tak máme jako Česká republika poměrně vážný problém, se kterým musíme něco udělat a něco udělat znamená, že ministerstvo do toho bude zasahovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Budete do toho zasahovat třeba rušením těch nejproblematičtějších středních škol?

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Já mám pocit, že rušení škol je až na konci. To jsme předběhli. Ale jinak samozřejmě souhlasím s panem profesorem v tom, jaké kroky ministerstvo má a co má konat. Já jsem ve funkci rok a půl a myslím si, že mě nikdo nepodezřívá, že jsem toho udělala málo nebo že nedostatečně využívám svou pracovní dobu. Jde o to, že samozřejmě z hlediska jednotlivých rozdílů v krajích to je problém financování, jak dneska financujeme školy. A já říkám jenom jednu jedinou věc, možná mírně odlišně než pan profesor: ano, musíme se dívat na výsledky ve vzdělání dětí, musíme se dívat na výstupy a podle toho hodnotit školy anebo rozhodnout, kdo má v síti škol zůstat a kdo ne, protože kvalitně nevzdělává. No ale napřed musíme férově těm školám na základě financování zajistit stejné podmínky pro to vzdělávání.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jak to zajistíte, paní ministryně?

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
A já tvrdím, že školy doposud stejné podmínky pro vzdělávání a kvalitu vzdělávání dětí nemají. Je obrovský rozdíl mezi malotřídkou ve Zlínském kraji a velkou základní školou v Praze.

Václav MORAVEC, moderátor:
Menší počty dětí ve třídách, otevřených vědeckých center, změna didaktických metod v matematice, příprava vysokoškolských učitelů. Kolik to navíc bude stát v souvislosti s tou povinnou maturitou?

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
To, co jste teď, teď všechno vlastně popsal, to jsou kroky, které jsem i deklarovala vládě, že už činíme. Nejsou to žádné peníze navíc. My bychom při vší úctě museli dělat pro kvalitu vzdělávání a úspěšnost dětí nejenom ve škole ale potom v životě a v budoucnu, i kdybychom maturitu nerozšířili a matematiku povinně. To jsou dvě věci, které se sebou souvisí. Maturita z matematiky je cíl a tohle je nějaký prostředek, jak se dostat k tomu, aby byly děti úspěšné. Ale co se týká vlastně toho, kolik to bude stát, tak bude nás to stát stejně, jak kdybychom matematiku nezaváděli. Co se týká například těch změn z hlediska metody vzdělávání v matematice, didaktik, no tak to samozřejmě souvisí s prosazováním kariérního řádu učitelů.

Václav MORAVEC, moderátor:
Který je teď v Poslanecké sněmovně. Ano.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Ale souvisí to také s mým záměrem, a ten prosadím bez ohledu na to a realizujeme ho bez ohledu na to, jestli kariérní řád učitelů bude úspěšný a odhlasuje ho parlamentu, a to je, a to velmi učitelé chtějí, obnovení metodických a didaktických kabinetů v území na úrovni krajské a okresní, aby mohli sdílet svou učitelskou profesi, praxi, učitelství, didaktiku a toto velmi učitelé postrádají. Mám pocit, že k absolutní tady destrukci těchto kabinetů tedy už jako konečná rána z milosti došlo za pana ministra Dobeše. A pan profesor Fiala byl ve funkci příliš krátkou dobu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když jsem mluvil v týdnu s několika ředitelkami či řediteli gymnázií, tak jsem slyšel stížnosti na nedostatek kvalitních mladých učitelů. I učitelů matematiky. Počet absolventů pedagogických oborů za posledních 10 let klesá, jak se podíváme na data.

redaktorka:
Před 10 lety čerstvě absolvovalo pedagogické obory přes 3 100 lidí. V roce 2010 asi 3,5 tisíce. Dále však počet absolventů učitelství už jen klesal. Vloni úspěšně ukončilo studium asi 2 300 lidí.

Václav MORAVEC, moderátor:
Na personální krizi ve školství v rozhovoru pro dnešní Otázky upozorňuje i ředitelka pražského Gymnázia Budějovická Zdeňka Bednářová.

Zdeňka BEDNÁŘOVÁ, ředitelka Gymnázia Budějovická:
Právě poslední dopis teď z ledna, který Asociace ředitelů gymnázií poslala paní ministryni, hovoří přímo o tom, že nám chybí učitelé některých aprobací, jako je hlavně fyzika, informatika, matematika a chemie.

Václav MORAVEC, moderátor:
Paní ministryně, je tam i ta matematika. Bude tady povinná maturita z matematiky a...

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Ano. Já musím říct ty dvě věci. Já někdy se přiznám, že jsem z hlediska komunikace, protože si myslím, že jsem otevřená, komunikativní, mluvím se všemi, s učiteli, s rodiči, se zástupci studentů, tak jsem někdy překvapená, jaké ovoce to nakonec má. Teď paní ředitelka zmínila dopis, který mně zaslala Asociace gymnázií. To je pravda. Ale ona tento dopis asociace poslala poté, co jsem svolala všechny zástupce škol, od mateřských až po vysoké, a žádala jsem je o pomoc a zpětnou vazbu právě z hlediska těch klíčových předmětů, jako je matematika, fyzika, chemie, ale také ICT, tam máme velké problémy z hlediska zajištění učitelů nebo anglického jazyka. Takže já nepotřebuju vyzývat: konej, ministryně, já chci, abych byla podpořena profesně k tomu, abychom dokázali tento problém vyřešit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jak ho tedy vyřešíte?

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
No a vyřešíme to jednoduše. Nebo jednoduše. Myslím si, že víme, jak to vyřešíme, jednoduché to samozřejmě nebude. Zaprvé musíme změnit způsob přípravy učitelů na pedagogických fakultách nebo fakultách vzdělávajících učitele. Tady je dobrá zpráva, protože díky vysokoškolskému zákonu, který byl tedy konečně v minulém roce schválen a určitě část práce na něm odpracoval i pan profesor Fiala, konečně můžeme zajistit jednotnou institucionální akreditaci učitelství, která nám zajistí určitý standard. Na tom pracujeme. V září budou první institucionální akreditace zpracovány. Schválení se předpokládá na přelomu roku 2017/2018. Druhá dobrá zpráva. Nikdo na pedagogických fakultách a fakultách vzdělávajících učitele nezpochybňuje, že je třeba rasantní změna v tom, jak má pregraduální příprava učitelů vypadat. Další dobrá zpráva, ministerstvo posílá stovky milionů korun, v letošním roce to bude jedna miliarda plus pro Pedagogické fakulty, aby mohly zlepšit ohodnocení odborných asistentů, aby mohly sestavit akademické týmy, aby učitelé paradoxně z pedagogických fakult neodcházeli do regionálního školství díky aktivní politice vlády, která znamená zvyšování mezd právě tam. A abychom zajistili vysokou míru praxe pro budoucí pedagogy. A samozřejmě to začíná celé o tom, jak je respektována reálně učitelská profese, jak jsou učitelé placeni, čemu se divíme, že 60 % absolventů nemíří do škol.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano. My se za chvíli podíváme na výši platů učitelů.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Pokud máme nejhorší platy ze všech ostatních vysokoškolských profesí z hlediska veřejných služeb, no tak se není čemu divit. To potřebujeme změnit. Jinak učitelů máme dost. Ale jenom potřebujeme, aby došli do škol.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy, když jste byl ministrem školství, seděl v tomto pořadu před pěti lety, tak jste mi řekl: pracuji na kariérním řádu pro učitele, je spojen s odměňováním, cíl je dát učitelskému povolání perspektivu. Ve sněmovně budete na nejbližší schůzi schvalovat kariérní řád. Podpoříte ho?

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Tady ten kariérní řád tak, jak je připraven, se mně nelíbí, musím se přiznat, protože neřeší ty základní problémy a nenapojuje dostatečně tu kvalifikaci s financováním.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže ho nepodpoříte.

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Já si myslím, že kariérní řád my potřebujeme, já si ještě poslechnu naše experty, co na to říkají a poslance, kteří jsou ve školském výboru, já ve školském výboru nejsem.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste expert, pane předsedo.

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Já jsem samozřejmě expert, ale nemohu si hrát na to, že sleduji do detailů věci ve školském výboru, když v něm nejsem. Takže samozřejmě v něm nejsem. Takže si poslechnu i kolegy. Ale můj názor na ten kariérní řád je poměrně kritický. Je to byrokratická komplikace, která toho příliš mnoho nevyřeší. Ale já jsem chtěl říct něco k celé té debatě, co pokládám za hodně důležité. Ano, nedostatek učitelů máme a máme velký problém, a to je stárnutí pedagogického sboru. My máme jeden z nejstarších pedagogických sborů v zemích OECD a pořád stárne. Musíme získat pro učitelskou profesi mladé lidi, talentované mladé lidi, ne ty mladé lidi, kteří to mají jako tu poslední volbu, když jim nic nevyšlo, ale kteří chtějí učit. A toho dosáhneme. Samozřejmě. Jestli budeme mluvit o platech, tak se k nim teď ještě nedostanu. Ale to je podstatná věc. Platy. Další ale podstatná věc je společenská prestiž a velmi podstatná věc, a to se ukázalo i v zahraničí, je jakási kreativní stránka té učitelské profese. Prostě pokud, a to souvisí i s tím, jestli děti znají dostatečně matematiku, přírodní vědy, cizí jazyk, to všechno je totiž propojeno. A tady bych očekával od ministerstva školství nějaké kroky, které se za ty poslední 3 roky nestaly. Jestliže učitelé jsou zatíženi obrovskou byrokracií, jestliže po učitelích se chce na základní škole, ne aby naučili děti především číst, psát a počítat a pracovat s informacemi, ale ještě aby je v těch předmětech vedli k různým typům výchov, environmentální, genderové, já nevím jaké. Ono to všechno jako vypadá strašně bohulibě, ale pak tam není dost prostoru na to, abychom je naučili číst, psát, počítat, pracovat s informacemi, což je to klíčové. Tak ta profese není dostatečně atraktivní. A ještě si vemte jednu věc, a tady já souhlasím s paní ministryní v tom, že zvedla platy pedagogů i nepedagogických pracovníků. Nesouhlasím v tom, jak se to provedlo, protože se to provedlo plošně a všem skoro stejně a ono když si to vezmete, kterou máte profesi s vysokou kvalifikací, kde mají všichni stejné platy? I ti nejlepší i ti slabší. Tady přece musíme udělat nějakou motivační platovou stupnici. A to tu nemáme. A ten kariérní řád to zase nepřinese. Mimochodem ten kariérní řád říká, jaké jsou podmínky nebo jakých mohu dosáhnout já jako jedinec kompetencí v tom svém oboru, ale už neříká, jak je vykonávám, tedy nebavíme se tady o kvalitě. To já taky považuju za chybu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Paní ministryně, vteřinku. Pojďme se tím vším probrat. Začneme tedy u nadměrné administrativy. Petr Fiala tady zmínil jednu věc. Když jsem si o tom povídal s řediteli gymnázií v tomto týdnu, tak se na tom shodovali. Například Zdeňka Bednářová, ředitelka pražského gymnázia Budějovická, v rozhovoru pro Otázky říká, že nejen problém najít kvalitní pedagogy například na matematiku, ale ten volný čas, který ředitelé i učitelé mají, věnují papírům, papírům a zase papírům. Tady jsou slova Zdeňky Bednářové.

Zdeňka BEDNÁŘOVÁ, ředitelka Gymnázia Budějovická:
V poslední době je ten poměr skutečně hrozný. Mám pocit, že tak 10 % mé práce zabírá pedagogická činnost a zbylých 90 zabírá právě ta přebujelá administrativa, protože na nás se ze všech stran hrnou dotazníky, tabulky, výkazy, inspekční šetření, z magistrátu, z ministerstva školství, z České školní inspekce, z Národního ústavu pro vzdělávání.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tady jste to, paní ministryně, slyšela. Začneme odbyrokratizováváním českého školství, aby 10 % věnoval ředitel školy pedagogické činnosti a 90 % papírům, přijde vám to normální?

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
To normální rozhodně není, ale nestalo se to za rok a půl, co jsem ve funkci, to vás mohu ubezpečit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ony ty papíry narůstaly, to je jasné.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
A z toho mě asi nikdo také nepodezřívá. Jaká je pravda. Určitě platí, že ředitelé škol a vedení škol jsou neuvěřitelným způsobem zatěžováni administrativou. Je to pravda. To je potřeba říct. Nemám ráda to slovo odbyrokratizování, raději říkám svůj cíl: více času pro děti, méně času na papíry.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jak konkrétně toho dosáhnete?

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
A slíbila jsem ředitelům, že v březnu představím konkrétní kroky, jak začneme zapalovat ty papíry. Doufám, že to neberou kolegové teď konkrétně.

Václav MORAVEC, moderátor:
Oni by rádi zapálili všechny ty papíry.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Že v pondělí ráno nevypuknou nějaké ohně na školách, to rozhodně ne. Ale zkrátka, abychom se zbavili těch papírů, kterých můžeme. Ale musím se zastat ministerstva školství, protože opravdu jsem se tomu věnovala v posledních třech měsících právě na základě debat s učiteli a s řediteli docela intenzivně a konkrétně a překvapivě největším zatěžovatelem papírovým škol je ministerstvo financí. V těsném závěsu jsou zřizovatelé a krajské úřady, které tady administrují finanční prostředky směrem ke školám, protože dnes máme velmi složitý a nespravedlivý systém financování. A potom Česká školní inspekce. Takže dá se říct...

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže nejdříve zapálíte ministerstvo financí.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Ne. To rozhodně ne. Bramborová medaile zbývá na ministerstvo školství. Ale já nechci utíkat touto argumentací před tím, že jsem to já jako ministryně školství, kdo musí tuto situaci řešit a vyřešit. A mám konkrétní plán...

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdy by mohli tedy ředitelé a učitelé už vyplňovat méně papírů a mohli třeba 50 % času věnovat...?

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Já bych si přála, aby to pocítili už od 1. září. Ale rozhodně aby byly zpracovány konkrétní texty, protože někde budeme potřebovat sáhnout do zákonů, ale dokážu představit, že pokud bych takovýto balíček sestavila, tak si myslím, že pokud ještě ne tento parlament, tak rozhodně ten následující tento balíček vezme, zmocní se ho a okamžitě ho odhlasuje, protože na tomto si myslím, že je shoda. Ale musím vrátit panu profesorovi trošku přece jenom úder ohledně plošného snižování, zvyšování platů. My žádné plošné zvyšování platů neděláme. Poslední dvě zvýšení, tak jak jsem je vlastně formulovala já, rozlišovala mezi tarify a osobními příplatky. 2 % šly do osobních příplatků. To znamená, tohle není pravda. A musím, protože dneska mám takovou mírně zlostnou náladu, také říct, že jediným mistrem v plošném tedy přístupu byla předchozí vláda nebo byly předchozí vlády, protože ty plošně snižovaly ty finanční prostředky. A osobní příplatky, tak bych chtěla říct, jsme vynulovali. Já, když jsem vstoupila do funkce, tak i ministerstvo financí odpadlo z toho, že osobní příplatky učitelů a učitele jsou v podstatě na nule proti ostatním profesím. Takže tohle je plošné. Ne to, co děláme my. A osobní příplatky uvolňujeme. Na tom trvám, ředitelé mi potvrzují, když s nimi mluvím, že se uvolňuje víc a víc finančních prostředků pro ně pro osobní příplatky, to ad 1. A ad 2 samozřejmě doufám, že potvrdíte, problém je nefinancování nepedagogické práce. Ředitel se má věnovat učitelům, pedagogický lídr. Mám mít tam ekonoma, má mít personalistu. A na to nejsou peníze.

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Já jenom musím říct, protože já s těmi řediteli také mluvím, že oni si velmi stěžují na to, že nemohou dostatečně odměňovat kvalitní pedagogy a ten poměr těch nadtarifních složek je pořád 5 %, a to není dost. To opravdu není dost v průměru.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jaký by měl být tedy?

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Mnohem vyšší. Ten ředitel by měl mít možnost výrazně rozlišit, jestli má kvalitního pedagoga anebo pedagoga, který potřebuje přidat a kterého má motivovat. A to ti ředitelé dneska v ruce nemají. A ten nový systém financování, který je zaveden, o tom jsme tady nemluvili, tak ten bude ještě více komplikovat to, aby ten ředitel mohl opravdu rozhodovat. Ale já chci říct jinou věc, a ta byrokracie, chci se k ní vrátit, ta je totiž podstatná. A tam je potřeba udělat dvě základní věci. První je, že není možné, aby škola poskytovala stejnou informaci různým úřadům, krajskému, ministerstvu financí, ministerstvu školství, České školní inspekci. Jedna informace a tu si stát musí předat.

Václav MORAVEC, moderátor:
A tady jste ale slyšel, že ministryně představí v březnu plán.

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
To se zatím neděje. Bylo na to dost času. A druhá věc, a ta je taky podstatná, nestačí tato racionalizace informací, je potřeba změnit předpisy. Je tam spousta informací, které jsou úplně zbytečné. Já jsem s tím začal, moji nástupci v tom nepokračovali. Mě to velmi mrzí, protože to je věc, která tu společnost dusí a nelze se vymlouvat na ministerstvo financí na někoho. Já slibuji voličům antibyrokratickou revoluci. Bude se týkat i škol. Není možné, aby nás udusily papíry a neměli jsme věnovat čas se věnovat tomu, co máme dělat, tedy učit děti.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Pane profesore, to mně teda poraďte, které papíry jste zničil, které se vám podařilo zničit.

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
O 10 % jsme snížili už na základě první práce komise, kterou jsem k tomu sestavil, protože to není jednoduché, to já uznávám, jednoduché to není, ale chce to vůli, zátěž, která tam byla. Vždyť tam byly, já si to nepamatuju do detailu, tam byly úplně zbytečnosti. Tam počítáte nějaké údaje o školních knihovnách, které jsou někde předepsány, ale se kterými ani stát nepracuje. A úkolem ministra a politika je, že řekne: ne, tady pane úředníku, vy mně říkáte, že jsme to vždycky zjišťovali, že to je potřeba zjišťovat, úkolem politika je říct: ne, to se zjišťovat nebude, to k ničemu není.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jedna věta, paní ministryně.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
V tomhle úplný souhlas. Akorát že jsem nezjistila teda, které papíry, když jsem nastoupila, byly zničeny. Zdá se mně, že žádné zničeny nebyly.

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Protože vy jste nastoupila po ministru Chládkovi, vašem stranickém kolegovi, který nic neudělal.

Kateřina VALACHOVÁ, ministryně školství /ČSSD/:
Ten je určitě vyrobil za ten rok.

Václav MORAVEC, moderátor:
Já děkuji Petru Fialovi a Kateřině Valachové. Děkuji za tuto diskusi. V diskusi pokračujeme na zpravodajské čtyřiadvacítce. Řeč bude o našich penězích. Kateřina Valachová, Petr Fiala. Děkuju.

Petr FIALA, předseda strany a bývalý ministr školství /ODS/:
Na shledanou.
 

Petr Fiala

předseda strany