16. února 2017

Neděláme politiku od stolu, ale s našimi občany. Tvoříme program společně

(www.ods.cz) Expertní tým pro zemědělství a obnovu venkova pod vedením Veroniky Vrecionové, společně s Milošem Pochobradským, poslancem a starostou Trutnova Ivanem Adamcem uskutečnili setkání v Trutnově. Diskuse na téma rozvoje venkova a ke stavu českého zemědělství byla nejen pro členy ODS, ale zejména pro občany, kteří na venkově žijí nebo pracují.

 
„Je nutné vrátit prestiž venkovu a postavení sedláka tak, aby tato profese znamenala motivující životní volbu, která se vyplatí. Tato vláda, bohužel všemi svými kroky nahrává především velkým firmám a průmyslovému způsobu zemědělského hospodaření a malým a středním podnikatelům na venkově hází klacky pod nohy. A pak má plnou pusu řečí o ‚podpoře venkova‘ a hledá nesmyslné způsoby podpory. V prvním kroku by plně postačilo zjednodušení a minimalizace byrokratických praktik, které se na tyto podnikavé a pracovité lidi neustále hrnou", řekla Veronika Vrecionová.
 
Prvním místem setkání byla Česká lesnická akademie Trutnov, kde proběhla diskuse se studenty a se zástupci vedení školy. Mluvilo se hodně o významu lesnického vzdělávání, ale i o vzdělání jako takovém a uplatnění absolventů. Na diskusi navazovalo setkání se zaměstnanci farmy Farmers, která se zabývá chovem skotu Aberdeen-Angus. Společnost Farmers byla založena v roce 1991 a byla jednou z prvních společností v Československé republice, která se specializovala na zemědělskou prvovýrobu. Firma brzy provedla klíčové změny v orientaci společnosti. Byla vybudována specializovaná velkofarma na chov skotu (masného i mléčného). Hospodaření je spojené s údržbou krajiny bez pěstování speciálních tržních plodin na zatravněných zemědělských pastvinách.
 
Pracovní cestu zakončil expertní tým v Královehradeckém kraji, kde navštívil výrobnu masných a mléčných výrobků - firmy DIANA SEVEN.