15. února 2017

ODS: Jarní tour zahájena. Tvoříme silný program pro silné Česko

(www.ods.cz) Předseda ODS Petr Fiala včera v Moravskoslezském kraji zahájil sérii výjezdů do jednotlivých regionů České republiky, jejímž cílem je široká diskuse s odborníky i veřejností nad tvorbou programu pro nadcházející sněmovní volby.

„Nechceme jako většina ostatních stran psát program jen od stolu, za pomoci marketingových agentur. Zajímají nás problémy konkrétních lidí, proto chceme navštívit co nejvíce míst v naší republice," řekl Petr Fiala na setkání s občany, které se uskutečnilo v kopřivnickém hotelu Tatra. „Moravskoslezský kraj jsme vybrali jako první, protože máme pocit, že je často neprávem opomíjený. Trápí ho velké problémy, např. kvalita ovzduší, vysoká nezaměstnanost nebo závislost na těžkém průmyslu, ale jsou zde také velké příležitosti pro rozvoj,“ uvedl dále. Připomněl, že ODS se chce ve volbách soustředit na čtyři klíčové oblasti: ekonomiku, omezení byrokracie, podporu vzdělání a zajištění bezpečnosti. „Chceme vrátit politice její smysl a zastavit levicově-populistickou vládu,“ dodal.

Veřejné debatě předcházelo v Ostravě jednání Petra Fialy s více než dvěma desítkami zástupců významných firem Moravskoslezského kraje nad tématy ekonomiky, rozvoje průmyslu, deregulace a debyrokratizace. Tohoto kulatého stolu se dále zúčastnili také poslanec za Moravskoslezský kraj a zároveň předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, senátor Zdeněk Nytra, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka a náměstek primátora Ostravy Martin Štěpánek. „Moravskoslezský kraj je kraj průmyslový, což samo o sobě má řadu výhod, ale znamená to také mnoho problémů. V současné době se zde i přes vyšší úroveň nezaměstnanosti, oproti jiným regionům ČR, setkáváme s nedostatkem kvalifikované pracovní síly. Vedle toho zdejší podniky narážejí také na stále se zvyšující míru regulace, která vyplývá jak z evropské legislativy, tak především z působení naší současné vlády. To jsou jednoznačné závěry z naší debaty a my jako ODS jsme připraveni a chceme tyto problémy efektivně řešit," uvedl po jednání u kulatého stolu Zbyněk Stanjura.

Série výjezdů předsedy ODS do regionů bude pokračovat 16. února v Královéhradeckém kraji, konkrétně v Peci pod Sněžkou a v Trutnově. V dubnu pak tato tour vyvrcholí závěrečnou programovou konferencí v Praze, na které bude představena finální verze programu ODS pro volby do Poslanecké sněmovny.