12. ledna 2017

Interpelace na ministra spravedlnosti ve věci nového trestního řádu

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslanec Simeona Karamazova na ministra spravedlnosti Roberta Pelikána ve věci nového trestního řádu.

 
Simeon Karamazov:
Vážený pane ministře, o tom, že trestní řád je jedním z nesmírně důležitých právních předpisů, není pochyb. Úprava dokazování v trestním řízení, nařizování odposlechů či podmínky vazby, to je několik oblastí, kterým se trestní řád věnuje. Stávající trestní řád byl přitom schválen již v roce 1961 a chtě nechtě i přes četné novelizace jej nelze v řadě případů považovat za vyhovující. Vláda se proto v programovém prohlášení zavázala, že nový trestní řád připraví nejpozději do roku 2017. Už dnes ovšem vidíme, že tento termín vzhledem ke stavu prací není možné stihnout.
 
Z řad odborné veřejnosti jsou slyšet výtky, že jste odmítl navázat na práci současného předsedy Nejvyššího soudu prof. Šámala, který byl nucen vzhledem ke své nové funkci opustit post předsedy rekodifikační komise, a práce tak musely začít nanovo. Proto se vás ptám, pane ministře, jaký je současný stav věcí, zda se komise pro přípravu nového trestního řádu schází a kdy očekáváte její první výstupy. Zajímá mě také, zda dokument, připravený pod vedením profesora Šámala, mám na mysli ona východiska a principy nového trestního řádu, byl hozen pod stůl, či zda s ním bude dále pracováno. Děkuji za odpověď a přeji mnoho zdaru při rekodifikačních pracích.

Ministr spravedlnosti ČR Robert Pelikán:
Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, v prvé řadě chci poděkovat za to závěrečné přání, protože je mi ho třeba. Jestli je něco mimořádně obtížný úkol, tak je to příprava nových kodifikací, a v tomto směru nadmíru platí, že práce kvapná málo platná. Musím říci, že časové hledisko zde ustupuje do pozadí před tím, aby výsledek byl opravdu dobrý.

Doopravdy, práce se značně zkomplikovaly nezávisle na mé vůli tím, že původní předseda komise profesor Šámal se ujal funkce předsedy Nejvyššího soudu, s čímž již sotva bylo slučitelné, aby dále byl také nejenom předsedou komise, ale on byl dokonce stěžejním zamýšleným autorem nové kodifikace. Rozhodně není pravda, že by tu nebyla snaha navazovat na to, čeho dosáhla jím vedená komise, ale samozřejmě nová vedoucí komise paní profesorka Císařová má také svoje vlastní představy a je celkem jasné, že poté co se své role ujala, tak je nějakým způsobem do těch prací také vtěluje. Nazval bych to tak, že to je věc kontinuity, to znamená, nezačíná se znovu od začátku, ale pochopitelně k nějakým změnám dochází. Těžko lze očekávat od jiného profesora, že se bude snažit zcela napodobovat toho předchozího.

Komise pracuje velmi intenzivně, schází se pravidelně vždy v rozestupu jen několika týdnů a mezitím probíhají přípravné práce. V současné době se pracuje na obou klíčových oblastech, to znamená jednak paragrafovém znění přípravného řízení, jednak paragrafovém znění úpravy hlavního líčení. To je, řekl bych, těžiště celého trestního řádu, obě tyto oblasti. Předpokládám, že obě paragrafovaná znění budou dokončena v nejbližších měsících, tak aby mohla být předložena širší komisi, protože teď na tom pracuje ta užší pracovní komise, té širší komisi, ve které je přibližně čtyřicet předních odborníků na trestní právo, k posouzení a připomínkám.