4. prosince 2016

Otázky Václava Moravce

(ČT 24) Hostem nedělních Otázek Václava Moravce byl předseda ODS Petr Fiala. V duelu se střetl s předsedou KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem. Tématem diskuse byl ostrý start EET a zákon o střetu zájmů.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout v archivu ČT.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ostrý start elektronické evidence tržeb a ostrý zákon o střetu zájmů. Co ještě vyostřené a co už pomalu otupuje? Duel vicepremiéra, předsedy lidovců, Pavla Bělobrádka, a předsedy občanských demokratů Petra Fialy. Ekonomice se daří. Odpovídají tomu i mzdy? Proč z Česka masivně proudí zisky za hranice? Cítí se zaměstnanci ohroženi pracovníky z ciziny a nemají se bát spíše čtvrté průmyslové revoluce? Témata pro šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středulu a viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara. Rekordní pokuty v řádu miliard, které nikdo neplatí. I to patří k 25letému životu Antimonopolního úřadu. Co vše je a co není v tržním prostředí možné? Akta OVM s předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petrem Rafajem. I to jsou témata, o kterých se po dnešních Otázkách začne mluvit. S nadhledem a v souvislostech. Hezkou druhou adventní neděli vám všem divákům jedničky zpravodajské čtyřiadvacítky. Žádné překvapení se nekoná. I tak je možné shrnout listopadový volební model, který pro Českou televizi v rámci Trendů Česka 2016 připravuje sociologická společnost TNS Aisa. Podle listopadového měření sociologů by se do Poslanecké sněmovny dostalo 7 politických stran a hnutí. Situace v čele tabulky se od října příliš nemění.

redaktorka:
Na prvním místě zůstává hnutí ANO, 33,5 % hlasů. Druzí sociální demokraté mají 14 %. Následuje ODS s 9 % a komunisté s 8,5. Lidovci by získali 7,5 %. Nad 5% hranicí vstupu do sněmovny jsou ještě TOP 09 a SPD. Mají shodně 6 %. Před branami do sněmovny jsou nyní Starostové a Nezávislí se 4 %. Příznivců Strany zelených, stejně jako Pirátů, jsou mezi voliči 2,5 %. Strana svobodných občanů je na 2 %. Ostatní strany nebo hnutí získaly v průzkumu méně než 2 % hlasů. Do volebního modelu ČT vstoupilo celkem 868 respondentů. Uskutečnil se mezi 5. až 25. listopadem a statistická chyba se pohybuje od plus mínus 9 desetin do plus mínus 3,1 procentního bodu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Detailnější analýza přelivu voličů naznačuje, že Babišovo hnutí ANO získalo v letošním roce především levicové voliče, ty ze středu a z pravice získávalo v letech minulých, tedy loni a předloni. Tady jsou slova spoluautorky výzkumu Trendů Česka 2016 Martiny Hájkové.

Martina HÁJKOVÁ, spoluautorka průzkumu Trendy Česka:
Hnutí ANO je stále nejvíce heterogenní strana, pokud se zaměříme tedy na ty hlavní hráče naší politické scény. To znamená, že hnutí ANO si bere voliče v podstatě ze všech stran. Nicméně vidíme zde, že největší podíl těch voličů odebírá právě ČSSD. Ze sociodemografického hlediska potom vidíme, že nejčastěji aktuálně tu podporu hnutí ANO vyjadřují muži, lidé starší 60 let a lidé se základním vzděláním, což mimochodem je stejná demografická skupina, pro kterou je zajímavá i například SPD. Naopak ten pokles ČSSD aktuálně nejvíce zaznamenáváme u lidí mezi 45 a 59 lety.

Václav MORAVEC, moderátor:
Dodává v rozhovoru pro Otázky spoluautorka výzkumu Trendy Česka 2016 Martina Hájková ze společnosti TNS Aisa. Prvními hosty dnešních Otázek jsou. Vicepremiér, předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Vítejte v Otázkách. Hezký dobrý den.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vítám i předsedu Občanské demokratické strany Petra Fialu. I vám, pane předsedo, hezký dobrý den.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
Politický hegemon Andrej Babiš, respektive jeho hnutí v tomto týdnu nebývale sjednotilo Poslaneckou sněmovnu a to při hlasování o novele zákona o střetu zájmů. Vydrží, pane vicepremiére, tato jednota i při případném prezidentském vetu toho zákona?

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Předpokládám, že ano. Ta vůle byla vyjádřena opakovaně a domnívám se, že není možné, aby živnostník nemohl být ve vládě, zatímco multimiliardář ano. V tomhle směru je potřeba se podívat, jak to je v zahraničí. A co se týká vlastnictví médií, tam je to odloženo, tam ten čas je a myslím si, že i ten senátní návrh, který nakonec prošel, je rozumný v tom, že se týká pouze těch nenárokových dotací.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy počítáte s tím, že prezident republiky, protože podle našich informací bude ten zákon s největší pravděpodobností vetovat. Počítáte s tím vetem?

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Nepočítám. Já ty informace nemám, takže uvidíme a jsme připraveni na obě varianty.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jste připraveni jako strany, které podporovaly ten zákon, i na variantu veta.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Já mohu mluvit pouze za KDU-ČSL. My jsme to s ostatními stranami nekonzultovali a my jsme připraveni eventuální veto přehlasovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo Fialo, počítáte s vetem prezidenta republiky u toho zákona, který Poslanecká sněmovna schválila 125 ze 174 přítomných?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já nevím, co udělá pan prezident republiky, ale vím, že ten zákon je potřeba. Mě to mrzí, že je potřeba. On by totiž nebyl potřeba, kdyby se Andrej Babiš nechoval jako majitel republiky. A to, že tady máme situaci, kdy musíme zákonem někomu říkat, co je jeho střet zájmů a co není střet zájmů a že není dobré, aby prostě vlastnil média, když vstoupil do politické a hry a že nemohou firmy získávat dotace a veřejné zakázky, když prostě on o tom spolurozhoduje jako člen vlády, tak to je smutné, že na to potřebujeme zákon, ale tak to prostě je. A mě to mrzí i z toho hlediska, že my jsme ti, kteří chtějí, aby úspěšní lidé šli do politiky, to je přece v pořádku. Ale lidé, veřejnost se ptá, kde to skončí. Vidíme tady projekt elektronické evidence tržeb, který připravuje právě Andrej Babiš, kterému musí nějaká babička z Kladna říct, že to je s prominutím blbost, aby na to přišel po dvou letech ve vládě, tak to nevím. Já vidím, že Andrej Babiš umí řídit svoje firmy, to zjevně ano. I v době, kdy je ve vládě, tak jeho firmy jsou na tom stále lépe. Ale stát řídit neumí.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vrátíte-li se k tomu vetu. Myslíte, že ta sněmovní jednota vydrží i při tom případném prezidentském vetu?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Vypadá to, že ano. Já také nemohu mluvit za další politické strany. Nevím, co udělají jeho partneři ve vládě. Ale ten zákon potřeba je.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tady jste slyšel ujištění lidovců, že i případné veto prezidenta budou chtít přehlasovat.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ujištění je jedna věc, to je dobré. Jsou s Andrejem Babišem ve vládě, to je taky fakt, který musíme zohledňovat. I když já chápu, že teď se každý v té vládě tváří, že tam vlastně není a že je v opozici. Ale nějak ta vláda je složena z nějakých stran, takže uvidíme. Ale opravdu předpokládám, a ukázalo to to projednávání v Poslanecké sněmovně i ty debaty o tom, že tady existuje vůle politických stran zabránit tomuto střetu zájmů. A já se nechci tvářit jako pokrytec, jak někteří lidé z vlády, já prostě říkám, tenhle zákon vznikl proto, že se Andrej Babiš chová jako majitel zeměkoule. Kdyby se choval jinak a choval se normálně, tak takový zákon tady ani nemusí být. Ale je to zákon s obecnou platností a proto je pro mě jako konzervativce přijatelný.

Václav MORAVEC, moderátor:
Chápu správně, že vaše politické strany budou ochotny v případě, že prezident republiky bude novelu zákona o střetu zájmů vetovat, že se budete schopny dohodnout a sejít buď těsně před vánočními svátky, protože podle ústavy má prezident republiky 15 dní buď na podpis zákona, nebo jeho vetování. To znamená, že byste se jako poslanci museli sejít buď těsně před vánočními svátky, nebo těsně po Vánocích, pane vicepremiére.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
To je asi věc spíše na dohodě předsedů klubů. My jsme o tom nehovořili, ale předpokládám, že ta vůle bude. A pokud nebude jiného zbytí, tak jakoby to bylo u jiných důležitých zákonů, nebylo by to poprvé, kdybychom se scházeli takto v takových termínech.

Václav MORAVEC, moderátor:
A tento zákon je tak důležitý, protože on má vstoupit v platnost na začátku roku, tudíž by bylo nutné, aby se Poslanecká sněmovna při případném vetu...

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Podívejte, já bych to úplně nedramatizoval. Důležité je, aby takováto norma tady byla. Ono je evidentní, že lidí, kteří mají velký střet zájmů, v politice přibývá. Vidíme to i v zahraničí. Někde to řeší tím, že si to vyřeší sami, aniž by byli k tomu tlačeni zákony, protože mají nějakou vnitřní sebekontrolu, někde to tak není a musí se přijmout zákon. Takže v tomhle směru já myslím, že jsme připraveni k jednání o všech různých variantách a bude jenom záležet na tom, jak dopadne rozhodnutí prezidenta republiky.

Václav MORAVEC, moderátor:
V případě, že prezident bude ten zákon vetovat, o čem to podle vás bude vypovídat? Když vy říkáte, že nepočítáte s možným prezidentským vetem.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
To jsem neřekl. Já nevím, jaké bude to rozhodnutí. Možné to jistě je. A bude to asi záležet na mnoha okolnostech. Pan prezident se nějak vyjádřil. Uvidíme, jak mezitím proběhne jeho stanovisko, které se samozřejmě může změnit. To jsme viděli několikrát už. Ale my jsme na to připraveni. Já si myslím, že je důležité dát jasný signál, že není možné tady tolerovat to, aby seděl ve vládě člověk, který spolurozhoduje o tom, jak jeho firmy budou částečně moci prosperovat. A také je tady výrazná nerovnost, protože živnostník ve vládě sedět nemůže a člověk s obrovskými majetky a s obrovskými finančními zájmy tam sedět může.

Václav MORAVEC, moderátor:
Proč by nemohl ve vládě sedět živnostník?

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Protože to je zakázáno zákonem.

Václav MORAVEC, moderátor:
A proto tento zákon o střetu zájmů.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Je potřeba narovnat tuto nerovnost. To je zcela evidentní.

Václav MORAVEC, moderátor:
A ne narovnat ji tím, že by se do vlády mohl dostat živnostník?

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Já si myslím, že by to být tak nemělo. Že by tam měl být pouze člověk, který skutečně nemá takovýto střet zájmů.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Tady jenom jedna důležitá věc. Tady nejde o to, jaký kdo má majetek a co kdo dělá. Tady jde přece o to, aby člen vlády neměl výhody a nemohl používat svoje členství ve vládě pro svůj prospěch. Takto musíme my stavět ty zákony. A je přece evidentní, že jsem-li ve vládě, tam nejde o to, jestli mám ten majetek nebo nemám, samozřejmě v různých zemích se to řeší různě, ale přece, a na tom se snad všichni shodneme, není možné, aby moje firmy získávaly státní dotace, aby moje firmy se účastnily veřejných zakázek. Tady je přece něco v nepořádku. A jestli to ten člověk neví sám, tak je mu to potřeba připomenout formou zákona.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo, ale ono nejde jen o lidi ve vládě, protože tou nejčastěji probíranou pasáží zákona o střetu zájmů je ta, jež má zakázat členům vlády vlastnit média. Jenže paragraf 4 zákona nakonec platí pro všechny veřejné funkcionáře.

redaktorka:
Pro účely zákona o střetu zájmů se veřejnými funkcionáři rozumí: poslanec, senátor, člen vlády a jeho náměstek, vedoucí kanceláře Poslanecké sněmovny nebo Senátu, předseda a inspektor Úřadu na ochranu osobních údajů, předseda Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, člen Rady Českého telekomunikačního úřadu, předseda Energetického regulačního úřadu, člen bankovní rady České národní banky, prezident, viceprezident a člen Nejvyššího kontrolního úřadu, předseda nebo člen nového Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, ombudsman a jeho zástupce, člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, člen zastupitelstva kraje a obce a také starosta, místostarosta a členové rady obce a kraje, kteří nejsou pro výkon funkce dlouhodobě uvolněni.

Václav MORAVEC, moderátor:
A hnutí ANO teď tvrdí, že paragraf o zákazu vlastnit média by měl platit jen pro členy vlády a nikoli pro takto široký souhrn veřejných funkcionářů, jak jste ho viděli podle zákona. Toto omezení by podle ústavního právníka Jana Kysely bylo nejspíš v pořádku, pokud by člen vlády neměl vlastnit média. Tady jsou Kyselova slova z rozhovoru pro dnešní Otázky.

Jan KYSELA, ústavní právník:
Když by to bylo tak, že to bude omezené na členy vlády, tak o tom ustanovení asi žádnou pochybnost nemám, protože se mi zdá, že ve chvíli, kdy člen vlády vlastní média, tak to je dost efektivně způsobilé ovlivňovat politickou soutěž. A jelikož to, na čem je založena ústava i listina, je ochrana svobodné politické soutěže, tak si myslím, že tohle omezení by obstálo. Otázka je, jak to vlastně mělo být, protože mně se nezdá, že je to chyba, respektive zdá se mi, že ten pozměňovací návrh byl od počátku koncipovaný tak, že se bude vztahovat na všechny veřejné funkcionáře, jenom se o tom nemluvilo. Tak buď se toho nikdo nevšiml, a ta diskuse se vedla na základě spíše o toho, o čem se mluví než o tom, co se přesně čte. Anebo jiné vysvětlení nemám.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vysvětlil v rozhovoru pro dnešní Otázky ústavní právník Jan Kysela. Pane předsedo Fialo, když jste hlasoval pro ten Chvojkův návrh, tak věděl jste, že může být to napadnutí u Ústavního soudu poměrně úspěšné, protože nejde jenom o člena vlády ale o takto široké pojetí funkcionářů, kteří nesmějí vlastnit média?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Nevěděl jsem, že může být úspěšné napadnutí u Ústavního soudu a upřímně řečeno, nevím to ani teď. To je jako právní názor, který je třeba...

Václav MORAVEC, moderátor:
Teď jsme slyšeli pana docenta Kyselu.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ano. Je to jeden z právních názorů, ale musíme počkat na to, pokud někdo podá vůbec stížnost k Ústavnímu soudu a jak Ústavní soud rozhodne. Mně to nepřipadá tak zjevné na první pohled. A když se podívám na to, jak Ústavní soud rozhoduje, někdy to může být i překvapivý výklad. Takže na to bych klidně počkal.

Václav MORAVEC, moderátor:
Nemyslíte, že je chybou, že ten Chvojkův návrh je takto široký a že vlastnit média tedy nesmějí jenom členové vlády ale daleko širší fórum veřejných funkcionářů?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A já se teď nebudu tady vozit na novém ministrovi vlády, jestli udělal chybu nebo neudělal chybu. Já rozumím předkladatelům, proč ten...

Václav MORAVEC, moderátor:
No ne, vy jste pro jeho návrh hlasovali.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ano. Já rozumím předkladatelům, proč ten návrh předložili. Já jsem tady vysvětlil, proč mně připadá jako správný a samozřejmě...

Václav MORAVEC, moderátor:
A nemyslíte, že toto široké pojetí podle vás není silným argumentem, proč Ústavní soud to může shodit?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Uvidíme, jestli je to tak silný argument nebo není, ale v každém případě je to nějaká záminka pro hnutí ANO, aby dokázali to celé shodit a Andrej Babiš neměl žádný zákon o střetu zájmů, podle kterého se musí řídit. Protože hlavní problém je to pro Andreje Babiše. To vidíme, když se podíváme na to, co získávají jeho firmy, když on je ve vládě, tak vidíme, že to je hlavní problém pro něj. Vlastnictví médií je taky hlavní problém pro něj. Takže tady se někdo snaží najít jakoukoliv záminku proto, aby takový zákon nemohl platit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane vicepremiére Bělobrádku, nemyslíte, že to široké pojetí dává jeden ze základních trumfů Babišovi, respektive hnutí ANO, které se hodlá kvůli tomu zákonu o střetu zájmů obrátit na Ústavní soud?

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Zaprvé skutečně výklad zákona může dát jenom soudu. Takže to ostatní jsou jenom právní názory. Zadruhé, já jsem od pana Faltýnka sám slyšel, že říkal, že to je nespravedlivé, že to je jenom na členy vlády a teď argumentuje i stejně obráceně. Zatřetí, je zcela evidentní, že pokud by byl člen vlády, který by nemohl mít média a byl šéf opozice, který by je mohl mít, tak pak je otázkou, jestli to je úplná rovnost. Ale i tomu rozumím a to je skutečně na právním výkladu. A poslední věc, kterou k tomu asi je potřeba říct, je potřeba si uvědomit, že jsou tam i další veřejní funkcionáři a pokud je někdo v ČTÚ a vlastní média, no tak já myslím, že i to je potřeba se podívat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže podle vás je dobře, že ten Chvojkův návrh byl od začátku takto napsán?

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Já si myslím, že to má svoji logiku a nechť eventuálně posoudí Ústavní soud, zda to je komfortní s ústavou. Od toho ho máme.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když jsem v úvodu zmiňoval, že hnutí ANO je hegemonem naší politické scény, což prokázaly volby od roku 2013, naznačují to sociologická fakta. Vy byste šli jako lidovci znovu do vlády s Andrejem Babišem po té více než tříleté zkušenosti, Pavle Bělobrádku?

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
To je spekulativní otázka, na kterou se těžko odpovídá právě proto, že ještě máme rok před sebou.

Václav MORAVEC, moderátor:
V čem je spekulativní?

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Že jestli bychom šli. Tak tam je kondicionál.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne. Tak se zeptám jinak. Vyplatilo se vám to vládnutí s Andrejem Babišem a hnutím ANO? Dal byste si to ještě jednou po té zkušenosti?

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Tady nejde o to, jestli se to vyplatilo nám, ale myslím si, že varianty, které se nabízely, byly pouze horší a pustit tam místo nás Okamuru nebo menšinovou vládu za podpory komunistů, nebylo pro tuhle zemi, myslím, dobré. Nám to umožnilo realizovat velkou část programu, které jsou ve prospěch České republiky a jejích občanů. Některým věcem jsme zabránili, ale samozřejmě, jak to v koalici bývá, tak některým věcem jsme zabránit dost dobře nemohli a v některých věcech jsme byli přehlasováni. Ale to je věc, která je politickou realitou.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pokud byste byl znovu postaven před situaci, že byste s hnutím ANO sestavoval vládu, jaké poučení byste si vzal z těch uplynulých třech let?

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Pochopitelně já jsem ve vrcholné politice, v parlamentu a ve vládě 3 roky, takže člověk už nějakou zkušenost má a určitě by to bylo velmi důležité při vyjednávání o tom, jakým způsobem bude vůbec vláda fungovat, jak budou obsazeny jednotlivé resorty a jak bude i fungovat vzájemná komunikace. Ale to jsou věci, které se dopředu ještě dost těžko predikují a je před námi necelý rok a tam se ještě může mnohé stát. Já bych nerad jaksi dopředu dával nějaký biankošek. Ale nebylo to vždycky radostné. Ale tady pan předseda Fiala, já myslím, že když ODS byla ve vládě s Věcmi veřejnými, tak jim teď vyčítáte, že oni způsobili, že Radek John byl ministrem vnitra a ministrem dopravy pan Bárta a podobně. To je velmi laciné.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy z toho hezky utíkáte, z té otázky. Takže žádné konkrétní poučení, které byste si vzal, kdybyste vyjednával s Andrejem Babišem jako případným premiérem? Třeba Andrej Babiš říká, že kdyby vyhrálo hnutí ANO volby, tak že by uvažoval o tom, že resort financí rozhodně nenechá žádnému z koaličních partnerů. To je poučení pro něj.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Víte, to je těžké. Otázkou je, jestli by uvažoval, jestli se současnými koaličními partnery vůbec chce pokračovat. Takže to je vyloženě hypotetická otázka a musíme počkat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo Fialo, vy začínáte vládnout s hnutím ANO v některých krajích České republiky. Andrej Babiš říká, že není levicovou politickou stranou. Šel byste do vlády s hnutím ANO, když jste viděl ty nejnovější sociologické výzkumy?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já jenom krátce ještě k té koalici. Pan předseda Bělobrádek je slušný člověk a já bych se s ním na řadě věcí shodl. Ale na tom hodnocení jejich koaličního působení, to opravdu se shodnout nemohu. Vy tam působíte tak trochu jak teflon, protože vám to tak všechno tam nějak je jakoby jedno a nezasahujete do ničeho, kde byste mohli. Poslední příklad, kde jste podle mě promarnili šanci to trochu spravit, byla ta elektronická evidence tržeb, kde zjevně ten projekt je špatně připravený, ví to i ministr financí, byla tam šance, vy jste si vzali čas na rozmyšlenou a pak jste to nechali být. Takže tohle mně nepřipadá jako příliš dobré. Ale zpátky k vaší otázce.

Václav MORAVEC, moderátor:
Je pro ODS hnutí ANO přirozený koaliční partner?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
O čem se tu bavíme? Bavíme se o tu o střetu zájmů Andreje Babiše, bavíme se tu o elektronické evidenci tržeb, nebo já bych se o ní rád bavil, rád bych se taky bavil o rozpočtu, který je podle mě špatně připravený. Já tady nevidím prostor pro, za sebe říkám, pro nějakou spolupráci tohoto typu. Pokud jde o krajské koalice, tam odpovím velmi jasně a srozumitelně. My jsme slíbili voličům dvě věci a dali jsme si dva politické cíle. První, abychom zabránili pokračování socialisticko-bolševických nebo vlády ČSSD s komunisty na krajské úrovni a abychom zabránili opakování koalice na celostátní úrovni v krajích, aby kraje přestaly stagnovat. To jsme dodrželi. Jsme v deseti krajských radách. Podílíme se na změně politiky krajů, jsme rádi, že tuto možnost nám voliči dali.

Václav MORAVEC, moderátor:
I s hnutím ANO.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A v některých krajích proti hnutí ANO, v některých krajích s hnutím ANO. Ale tak jak voliči rozdali karty, tak my postupujeme, ale pouze... Moment.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jinými slovy na celostátní úrovni...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne. Pouze jsme v těch krajích v koalici s hnutím ANO, kde můžeme prosazovat svůj program, kde nebyly jiné varianty, kde máme jistotu, že hnutí ANO tam nebude řádit a otáčet kraje ve prospěch nějakých svých firem. Takže v tomto případě ano, v jiných případech ne.

Václav MORAVEC, moderátor:
Na celostátní úrovni byste tedy nesestavoval vládu s Andrejem Babišem?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To je samozřejmě otázka do budoucnosti. My ještě ani nemáme takový mandát, abychom s někým sestavovali vládu. Já doufám, že my budeme tak silní, abychom vládu sestavovat mohli. Ale je to předčasná otázka. Já si to nedovedu představit. Já za sebe jako Petr Fiala teď říkám: toto si nedovedu představit.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Já bych jen okomentoval několika větami. V něčem má Andrej Babiš pravdu. A to v tom, že ho stvořilo ODS a TOP 09 především, protože tím se otevřely stavidla i tou spoluprací a legitimizací Věcí veřejných, že vlastně je tady možné do vlády brát takové strany. Takže ta kritika vůči nám teďka myslím, že je trošku pokrytecká a nespravedlivá, protože si myslím, že ani ODS ani TOP 09 si tou kritikou nijak nepomůžou. A naopak by se měly snažit, aby se z nich staly ty strany, které budou mít důvěru voličů, a nebude tou alternativou právě Andrej Babiš. A co se týká EET, tak my jsme naopak svedli velmi význačný boj a oproti tomu, že oba koaliční partneři natvrdo nechtěli žádné výjimky, nechtěli žádné fázování, tak se nám podařil rozfázovat EET vlastně do čtyř fází s tím, že ta třetí a čtvrtá je posunutá až do roku 18 a my budem bojovat za to, aby skutečně byla tam, kde je nerozumná, a tím pádem přicházíme i s dalšími návrhy.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale přicházíte s dalšími návrhy ve chvíli, kdy celé to podnikatelské prostředí je znejistěné, není jasné, kdo tam patří. Ta šance s tím EET něco udělat na začátku, ta je promarněná. Ale ta moje kritika byla ještě velmi přátelská, pane předsedo. Ale trvám na ní, protože si myslím, že se dal Andrej Babiš ve vládě zastavovat mnohem významněji, než jak se vám to povedlo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Už tady padla ta zkratka EET, tedy elektronická evidence tržeb. V současnosti asi nejpoužívanější zkratka. Proti elektronické evidenci tržeb se v centru Prahy v sobotu demonstrovalo. Proti ní se sešly tedy stovky podnikatelů. Systém elektronické evidence tržeb platí 4 dny a první vlna se týká všech podnikatelů v pohostinství a v ubytovacích službách. Jen pár hodin před startem EET přišel Andrej Babiš jako ministr financí s návrhem možných změn pro ty další fáze. Ty by se v případě schválení týkaly živnostníků, jejichž příjmy v předchozích letech nepřekročily ročně čtvrt milionu korun.

Andrej BABIŠ, ministr financí; 30. 11. 2016 /ANO/:
Já mám obavu, že to EET je tak složité, že málokdo jako rozumí tomu, co my vlastně navrhujeme. My nenavrhujeme žádnou výjimku. My navrhujeme možnost, aby někdo, který má tržby do 250 tisíc korun, ti úplně nejmenší živnostníci, měli možnost požádat o paušální daň.

Václav MORAVEC, moderátor:
Premiér Bohuslav Sobotka v tomto týdnu několikrát zopakoval, že změny v elektronické evidenci tržeb pro další fázi, které navrhují poslanci v rámci daňového balíku, ten je teď v Poslanecké sněmovně a budou o něm zákonodárci hlasovat příští týden v pátek, tak že ČSSD žádný z návrhů nepodpoří. Pane vicepremiére Bělobrádku, v tom daňovém balíku, jak se o něm teď budeme bavit, máte i vy jako lidovci některé návrhy. Chápu správně, že příští týden v pátek se máme těšit na koaliční ohňostroj různého hlasování, protože si každý bude hlasovat, jak chce?

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Já tady mám dopisy, které jsem posílal jak předsedovi vlády, tak předsedovi hnutí ANO, v kterém jsme v průběhu vyjednávání o tom, jak bude vypadat EET, navrhovali spoustu záležitostí a upozorňovali jsme na některá rizika a navrhovali konkrétní opatření. Nakonec jsme po dlouhém vyjednávání načetli vlastně pozměňovací návrh k zákonu o ETT, kde jsou minijoby a to, aby nemuseli EET mít ti lidé, kteří prodávají na farmářských trzích, protože to se týká skutečně těch nejmenších přivýdělků a podobně.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano. Ty minijoby jsou podnikatelé s ročními příjmy do 414 tisíc korun.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Ne. To je něco jiného.

Václav MORAVEC, moderátor:
Těch návrhů je víc, co jsem si připravoval.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Ano. Těch je víc.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy máte farmářské trhy, na tom se shodujeme. Pak podnikatelé s ročními příjmy do 414 tisíc korun, také podnikatelé, kteří mají podnikání jako vedlejší činnost. To jsou ty minijoby? A měsíčně nevydělávají více než 5 401 korun.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
To je v podstatě takový německý systém. A pro nás vlastně tím, že nejdříve jsme byli i velmi drsně odmítáni tím, že žádné další změny a výjimky nejsou možné a že se do ničeho zasahovat nesmí a že se všechno teprve ukáže, tak v okamžiku, kdy ministerstvo financí samo řeklo, že vlastně se do toho sáhnout může, no tak jsme alespoň část těch věcí, které jsme navrhovali, a to řekl bych takových velmi umírněných, protože my jsme původně chtěli, aby se EET vztahovalo jenom na plátce DPH a podobně, takže jsme přišli s tím, že tam, kde to skutečně nemá smysl, jestliže plátce má paušál nebo uplatňuje paušál a ještě má do těch 414 tisíc, tak vlastně je pro něj EET úplně zbytečné a navíc pokud někdo si uplatní paušální daň, to znamená, že se dohodne s finančním úřadem, že bude platit tolik a tolik ročně a nebude už s nimi mít nic společného, když to hodně zjednoduším, tak proč by to měli mít jen ti do 250 tisíc?

Václav MORAVEC, moderátor:
Jinými slovy, když si Andrej Babiš začal, tak vy v tom pokračujete.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
My jsme zvyklí na to, že dohody platí, a když někdo řekne, že už neplatí, tak se snažíme, aby ty náměty a podněty, které jsme zasílali panu ministru financí několikrát a jsou konkrétně dotaženy do návrhů a do opatření, tak se je pokusíme ještě ve sněmovně prosadit, protože si myslíme, že jsou správné a že jsou ve prospěch české ekonomiky, že nijakým způsobem neohrozí výběr daní ani přiznávání daní. Naopak paušální daň je velmi dobrý nástroj, který v mnoha zemích přinesl daleko vyšší výnosy.

Václav MORAVEC, moderátor:
Co se tedy příští týden v pátek bude dít ve sněmovně?

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Bude se vyjednávat a hlasovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste zatím nevyjednávali s Andrejem Babišem, jestli podpoří farmářské trhy.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Ano. Měli jsme ho na poslaneckém klubu. Tam jsme ho s našimi návrhy seznámili, vysvětlili jsme mu naše důvody, zopakovali jsme argumenty, které jsme již před více než rokem vedli s ministerstvem financí. On se tvářil, že s tím není úplně ztotožněn. Jediné, o čem že je ochoten na ministerstvu financí se bavit, je ta částka těch 250 tisíc korun, protože je vůbec otázkou, jestli ona zmiňovaná babička vůbec si o tu paušální daň bude žádat, jestli zrovna jít o něco přinese.

Václav MORAVEC, moderátor:
A teď mi řeknete zase, že to je spekulativní otázka. Na co byste si vsadil, jak příští týden hlasování o tom daňovém balíku dopadne?

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Je dost možné, že nakonec nedopadne nic. Ale já myslím, že za pokus o to, abychom se snažili vyjednat napříč politickým spektrem rozumná opatření, tak že to stojí zato.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jinými slovy myslíte si, že nejpravděpodobnější je, že ten ohňostroj hlasování, kdy každý hlasuje o něčem jiném, protože těch návrhů v tom daňovém balíku, jak jsem se na něj díval, je tolik, něco chce opozice, ta chce rušit některé daně, které vy jste nechali v platnosti a které měly skončit už před třemi nebo dvěma lety, takže nakonec to dopadne tak, že se všichni prohlasují menšinami a žádný z těch návrhů neprojde.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Vyloučeno to není. Ale je také možné a není vyloučené, že nakonec zvítězí zdravý rozum a nějaký kompromis a projdou alespoň nějaká rozumná opatření.

Václav MORAVEC, moderátor:
Co tomu říkáte jako opozice? Ti vám nahrávají, že?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Možná jste se teď, pane doktore, divil, že jsem se nehlásil tak vehementně o slovo jak obvykle a nechal jsem...

Václav MORAVEC, moderátor:
Protože vám se to líbí.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Mně se to vlastně líbilo, protože tady aspoň diváci vidí, jak to je. Co se tady teď děje. Tak teď, když se spustila elektronická evidence tržeb, tak se najednou předhání vládní strany v tom, kdo z toho koho vyjme. Bavíme se tady o věcech, o kterých jsme my diskutovali před rokem, před dvěma, když ten projekt začal vznikat a schválně se podívejme na to, koho hlasy byl přijat. Byl to jenom Andrej Babiš? No nebyl. Pro tu stávající podobu hlasovala celá vládní koalice. A nezlobte se na mě, teď je v opozici pan Bělobrádek k panu Babišovi, pan Babiš je v opozici celou dobu ke vládě, ve které je vicepremiérem. A teď už jsme dospěli do situace, že Andrej Babiš jako předseda hnutí ANO je v opozici k Andreji Babišovi jako ministrovi financí, protože předkládá sám pozměňovací návrh proti tomu, co Andrej Babiš připravil. No kde to jsme? Víte, ono by to bylo úsměvné a mě by to i bavilo jako opozičního politika, ale mně je strašně líto těch lidí, těch podnikatelů, živnostníků, kteří prostě teď vůbec neví, na koho se to vztahuje, na koho to bude platit, mají to pořizovat, budou v tom od března, nebudou. Jak to je? Ale to je přece hrozné.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, ale to přece bylo i za vlády Petra Nečase. Všimněte si jednotné inkasní místo.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne. Toto já...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale pane předsedo, všimněte si, jak jste odkládali vznik jednotného inkasního místa.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne. Já se omlouvám. Toto já odmítám. Takovýto zásah do podnikatelského prostředí, jako je elektronická evidence tržeb, tady prostě nebyl. Je to obrovská věc. Je to projekt, na který Andrej Babiš vsadil téměř svoji politickou kariéru, on to potom už popře, že, ale je to jediný projekt, který Andrej Babiš dělal sám, podívejte se, jak dopadl. Zmatek, trapné výmluvy.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, neukazuje to vůbec na nekoncepčnosti politiky, protože vzpomínám si, jak Věci veřejné mluvily o základních potravinách, že se říkalo, jestli ve snížené sazbě budou ryby, pečivo a říkalo se, jestli rohlíky ano. Vždyť si vzpomeňte na tu dobu.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale my se tady nebavíme teď o minulosti, my se tady bavíme o tom, co dělá tato vláda.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne. Já jenom říkám, jestli ta současná vláda nepokračuje v té improvizaci a chaosu, který jsme tady měli za vlád předchozích.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne. Aby takováto improvizace, která tu je, že prostě několik dní předtím, než projekt, který se tady připravuje několik měsíců či let vlastně, vstoupí v platnost a najednou znejistím všechny ty, kterých se to má týkat, to přece není normální. A pane doktore, jednu věc přece. To vám nemohu upřít, vy býváte dobře informován a dobře připraven. Sám se v tom skoro nevyznáte, co to je za výjimky, na koho se to vztahuje, na koho to patří.

Václav MORAVEC, moderátor:
A víte, co je nejhorší, že já už se v tom nevyznám několik let. Za chvíli to budou desítky let, pane předsedo.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A jak se v tom mají vyznat ti živnostníci a podnikatelé? Toto je naprosto neodpovědná politika.

Václav MORAVEC, moderátor:
To je právě ono, že tato republika funguje navzdory úřadům, protože to musíme ocenit lidi této země, že jsou schopni ještě v této republice žít.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A přinášet ekonomickou konjunkturu, když tato vláda dělá všechno proto, aby se jim to nedařilo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, premiér Bohuslav Sobotka v polovině týdne odmítl všechny změny systému EET, který se teprve v tomto týdnu rozjel. Předseda vlády mluví o EET jako o trhacím kalendáři. Připomeňme si jeho slova.

Bohuslav SOBOTKA, premiér; 30. 11. 2016 /ČSSD/:
Je dobré si uvědomit, že ten zákon vůbec není otevřen. Ten zákon vůbec není na programu Poslanecké sněmovny. Je tady snaha předkládat přílepky k daňovému balíčku. Ale daňový balíček řeší jiné zákony, než je zákon o elektronické evidenci tržeb. Sociální demokracie nechce dělat z elektronické evidence tržeb trhací kalendář. Chceme, aby to bylo účinné opatření, které omezí daňové úniky, udělá pořádek z hlediska výběru daní a současně bude spravedlivé, to znamená, nebudou tam žádné výjimky, které ostatní podnikatelé budou vnímat jako křivdu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Slova premiéra Bohuslava Sobotky. Neměli byste se v koalici dohodnout, že prostě nebudete dělat takový chaos, že použitá slova Bohuslava Sobotky, opravdu trhací kalendář, teď ti lidé nevědí, pro koho to bude platit v té druhé, třetí vlně. Jestli farmářské trhy ano nebo ne. Je možné, abyste v koalici našli zdravý rozum a přestali blbnout?

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Ta dohoda tady samozřejmě byla, ale v okamžiku, kdy se celá záležitost otevřela, tak my jsme toho využili, protože my si myslíme, že ty naše návrhy jsou správné. Já nemyslím, že to je nějaké blbnutí. Takhle by to skutečně...

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, podívejte se, jak ODS, vždyť si vzpomeňme na tu dobu, o kolik se bude zvyšovat kvůli důchodové reformě daň z přidané hodnoty.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Ano. DPH několik týdnů před koncem roku. Ale já bych se k tomu také nevracel. To podstatné je, že my tady máme nějaký návrh, my jsme dali skutečně změnu nebo respektive novelu zákona o EET, takže to už je ve sněmovně načteno a my ho teď jenom v podstatě, když už je otevřený tento daňový zákon, tam chceme vložit, stejně tak u o té paušální dani je to to samé, co otvírá ministr financí.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy se o tom bude ještě na nějaké koaliční radě v příštím týdnu bavit?

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
My jsme se o tom bavili. Ta shoda tam není. Tak to v životě prostě bývá. Někdy se dohodnete a někdy ne.

Václav MORAVEC, moderátor:
A že byste všechny ty změny v rámci daňového balíku, protože to je to, na co si podnikatelé...

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Také si myslím, že není pravda, že lidé nevědí. To je přece dáno a to, že nějaká změna bude nebo nebude, to je teprve otevřeno a ti lidé vědí, protože ten zákon platí, na koho se třetí, čtvrtá a kdy fáze bude vztahovat, to je taky dáno. To znamená, my se bavíme pouze o tom, jestli ještě dojde k nějaké změně. Já rozumím tomu, že v tomto okamžiku je tady opozice, která říká: tak radši změnu žádnou.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ti to chtějí zrušit komplet.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Dobře, ale tak je otázkou, do jaké míry je racionální udělat změnu k lepšímu než to nechat, tak jak je, když tvrdí, že to je špatně všechno. A já se domnívám, že zrušit nebo odložit není racionální. Myslím si, že skutečně je potřeba zabránit tomu, aby se...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale to, že byste to stáhli, protože pane vicepremiére...

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
I to není vyloučeno. To není vyloučeno. Možná je všechno. Já jsem vždycky připravený k dohodě, ale na druhou stranu nevím, proč bychom měli nevyužít tu situaci, když si myslíme, že je to k lepšímu a ty naše návrhy, které jsou zcela racionální, jestliže člověk, který používá paušál a má tak nízké příjmy, že vlastně stejně neplatí daň, tak proč bychom mu zaváděli EET? To já myslím, že je úplně racionální a nevidím v tom další postup. To, že to zatím ministerstvo financí odmítalo, to je pravda. Ale když už je to otevřeno, tak se o to snažíme. Já myslím, že to je zcela legitimní. Pokud to neprojde, tak to neprojde, sociální demokracie žádné změny dělat nechce, rozhodne se hlasováním a půjdeme dál a je docela možné, že k žádné změně nedojde.

Václav MORAVEC, moderátor:
Zákon o EET je právě u Ústavního soudu, protože pravicová opozice, ODS, TOP 09 říkají drahnou dobu, že by EET vůbec neměla platit. ODS říká, že pokud se ujme vládní zodpovědnosti, že tento systém zruší. Ústavní právník Jan Kysela si nemyslí, že by opozice měla u Ústavního soudu se svojí stížností šanci na úspěch. Připomínám, že ta stížnost se týká způsobu, jakým byla elektronická evidence tržeb schválena.

Jan KYSELA, ústavní právník:
Když bychom se dívali na nálezy, ve kterých Ústavní soud v minulosti rozhodoval o různých sporech o to, co vlastně většina může, co menšina může, jak dalece může opozice obstruovat, tak když bychom se dívali na tyhle starší nálezy, tak se z nich dá vyvodit, že Ústavní soud má tendenci chránit opozici, ale s přihlédnutím k tomu, co se v tom konkrétním případě děje. A jelikož ten zákon o EET byl projednávaný dlouhé měsíce, nebylo v zásadě příliš znemožňováno se k němu vyslovovat, mluvit, je vcelku evidentní, že to, co opozice dělala, mělo parametry obstrukce, tak to, co udělala vládní většina, bylo porušení zákona o jednacím řádu, ale podle mého soudu to nebylo takové porušení zákona o jednacím řádu, aby to byl výrazný zásah do práv opozice, aby to zkrátka bylo protiústavní a Ústavní soud to musel zrušit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Slova ústavního právníka Jana Kysely z rozhovoru pro dnešní Otázky. Předpokládám, že mi zase řeknete, že to je jeden z možných právních názorů a že si myslíte, že máte šanci na úspěch. Pak ale nemusíte předkládat do Poslanecké sněmovny také další návrh na to, aby to celé bylo zrušeno, protože víte, že vám to stejně v pátek neprojde.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale ne. Já nemohu vědět, jak dopadne rozhodnutí Ústavního soudu. My jsme udělali to, co jsme považovali za správné a jak jsme tady slyšeli od pana docenta Kysely, tak k porušení práva došlo nebo k porušení zákona došlo při tom projednávání. Jak moc to bude Ústavní soud považovat za závažné, to teprve uvidíme. Ale my jednoznačně říkáme: my jsme pro zrušení zákona o elektronické evidenci tržeb, my tento složitý, drahý, neefektivní systém, který navíc postihuje podnikatele úplně zbytečně, my ho zrušíme. Já samozřejmě teď nemám možnost ho zrušit. Já jenom mohu popřát prostě všem živnostníkům a podnikatelům, kterých se to týká, ať si s tím nějak poradí, protože ty komplikace a ten zmatek, který kolem toho způsobuje vládní koalice, je prostě obrovský. Ale my takovýto systém nechceme.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne. Upřímně mi řekněte, oba dva, jako nejvrcholnější politici. Dožiju se někdy toho, že by v této zemi ty zásadní z měny, ať je to vznik druhého pilíře penzijního systému, elektronická evidence tržeb, že by opravdu zásadní zásahy do toho systému, že něco vznikne, pak přijde někdo jiný do vlády, zruší to, že by ta doba mohla skončit? Dožiju se toho?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dožijete se toho.

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdy?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale dožijete se toho, až bude Občanská demokratická strana u vlády. Ale to není nic k úsměvu, my jsme se poučili z minulosti, to poučení nebylo lehké. Jsme dobře připraveni na budoucnost. A já jako konzervativní politik toto nechci. Tady nemůže pokračovat ten právní zmatek, nemůže pokračovat právní zmatek, kdy lidé neví, co bude platit, jak to platí. Ta džungle. To, že Poslanecká sněmovna pořád přijímá další a další zákony, úpravy, ještě to nevstoupí ani v platnost, už se to upravuje. Takhle to nemůže pokračovat. Je potřeba zbavit se té obrovské byrokracie, kterou tu máme, zjednodušit to všechno, zjednodušme, to je naše heslo. A udělat něco pro lidi. Mě mrzí, že vláda nevyužila období konjunktury k tomu, aby tyto změny provedla. Ale slibuji lidem, že až my budeme ve vládě, tak ty změny provedeme.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale pak ta opozice bude říkat, my to zrušíme, protože to neprojednali s námi. Na to se ptám, pane vicepremiére.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale ne. Takhle to přece není.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale je to tak. Podívejte se na druhý pilíř penzijního systému.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale vždyť o tom mají rozhodovat občané ve volbách. Když je teda taková nejednotnost ve vládě v případě elektronické evidence tržeb, tak bych považoval za dobré to odložit po volbách, ať lidé rozhodnou, jestli chtějí elektronickou evidenci tržeb v této podobě nebo chtějí nějaký jiný systém, který nabízíme my. A bylo by to přece úplně čisté a jasné. A neměli bychom tento zmatek a podnikatelé a živnostníci by se mohli věnovat tomu, čemu mají a ne zbytečné byrokracii a vydávat obrovské peníze na něco, o čem ani neví, jestli jim to náhodou sama vládní koalice nějak neupraví po několika měsících fungování. Takhle se přece nedá postupovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Dožiju se něčeho?

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Já už to dělám v praxi. My jsme vyvolali v podstatě při nástupu, myslím tím jako sekce Úřadu vlády, dlouhodobou diskusi, kterou vedeme. Nám se podařilo dostat k jednomu stolu zástupce veřejné správy, zástupce privátního sektoru, zástupce akademiků, zástupce Akademie věd, vysokých škol a všechny, debatujeme s nimi o tom, jak změnit systém. A stejně tak se o to snažím i v rámci politického spektra. Je pravdou, že ne vždycky narážím na pochopení, protože čím více se snažíte domluvit na konsensu, tím více pak přijdete na to, že i taková oblast, jako je věda a výzkum, které jsou v podstatě neideologické a které jsou velmi věcné a praktické, tak narážejí na to, že není důležité, co předkládáte, ale kdo to předkládá. Nicméně já myslím, že tato snaha je už evidentní v tom, že my jsme nyní vypsali první výzvy a první programy, které jsou na základě potřeb jednotlivých privátních sektorů. A tam investujeme veřejné peníze po dohodě s nimi, aby to bylo zvýšení konkurenceschopnosti. A tenhle princip, a já myslím, že pan předseda Fiala v tomhle patří k těm, kteří tomu rozumějí, že musí být nějaká společenská dohoda. A já také nehodlám dělat nové věci, které příští vláda zruší.

Václav MORAVEC, moderátor:
Zatím těch praktických, promiňte, pane vicepremiére, ale zatím v těch krocích, jako byla penzijní reforma, když vládli občanští demokraté, jako je elektronická evidence tržeb, kontrolní hlášení, tak v těchto zásadních momentech to není, že je tady společenská shoda, jedna vláda něco zavede, dá zátěž na podnikatele...

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Já souhlasím. To je velká chyba, a proto já se snažím o to, abychom připravili nový zákon, který má, protože mám to v gesci, která má překreslit vědní politiku v České republice a její organizace a její systém a neudělám to tak, že to teď natvrdo prohlasuji, aby to příští vláda zrušila. To dělat nechci, to neudělám. Naopak to připravím a budu se snažit, abychom dostoupili aspoň do nějaké míry shody. Ať přijde nová vláda, ve které třeba nebudeme, a přijme to, pokud to bude k prospěchu České republiky. Protože jde o to, aby to bylo ke prospěchu, a pokud se na tom shodnou všichni, tak pak to má smysl. Já myslím, že to je daleko složitější, nemá to takový ten politický haló efekt, že něco přijmete a je to vyřešeno, ale myslím si, že to je poctivé. Ale je to vždycky na tom, jak jednotlivé resorty postupují a samozřejmě jaká je ochota opozice vůbec se bavit na věcné rovině. A pokud do toho nepřinášejí jenom, vy jste v koalici, tak musím být všechno principiálně špatně.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A tady jsme připraveni se bavit na věcné rovině, protože já třeba pokládám investice do inovací, do výzkumu, do vzdělání, samozřejmě do dopravní infrastruktury a do dalších věcí za naprosto klíčové. A opravdu mě mrzí, že vláda tady v této věci nedělá víc, protože když se podívám na čísla, která se týkají výzkumu, tak teď se teprve vracíme na úroveň let 2013, 2014 v té celkové částce a vlastně klesáme, pokud jde o podíl k HDP, což je jaksi mezinárodně uznávaný faktor. A tady bych čekal, že vláda se víc pokusí využít té konjunktury, kterou máme nebo toho ekonomického růstu a bude do těchto oblastí více investovat. Tam je totiž samozřejmě ještě jedna věc, která je důležitá. Výzkum se spolufinancuje nebo tam se střetávají nebo doplňují prostředky, které jdou ze státního rozpočtu a z evropských programů. A já se taky obávám, že ty evropské programy, zvlášť operačním program VVV, ty 3 V, výzkum, vývoj a vzdělávání, není dostatečně dobře spravován, abychom ty prostředky dokázali využít, a to mně připadá jako velká škoda. Tady bych od vlády čekal víc.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Zaprvé my jsme v těch nominálních částkách někde o čtvrtinu více, než dávaly předcházející vlády. Samozřejmě při jiném HDP. A budeme se blížit třetině, tak je to naplánováno. Další věc je, že co se týká i procenta HDP, tak už bychom měli teď nastartovat nebo už se to zlámalo a my jsme taky vlastně nastupovali, kdy ten první rozpočet ještě dělala Rusnokova vláda a podobně a teď už budeme na vyšším procentu HDP. A třetí věc je, že co se týká těch nominálních částek, tak to nejsou vůbec marginální rozdíly. Jsme tady oproti střednědobému pohledu na 13 % a uznávám, že přidat se mohlo více. To já souhlasím. To má pan předseda pravdu. My jsme museli se sociálními demokraty přehlasovat hnutí ANO, které investici do vědy považuje za černou díru. A s tím, že peníze, ty 3 miliardy chtěli dát na důchody. My jsme nakonec ty peníze na důchody našli jinde. A to je naše priorita a na tom se určitě s ODS shodneme, že je potřeba daleko více tam peněz dávat. Ale myslím si, že by bylo nespravedlivé říkat, že jsme neudělali nic nebo že je toho hrozně málo. Je to dost a připravujeme se i na rok 2020, 2023, kdy ta injekce z evropských fondů bude asi podstatně nižší. Proto navyšujeme institucionální financování vědy a výzkumu tak, abychom byli na tuto situaci připraveni.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Jenom jedna krátká poznámka. Když jsme tady byli před rokem, pan vicepremiér říkal zhruba něco podobného. Mně to vlastně je docela sympatické. Ale pak se podívám na ty konkrétní čísla. 2013 podíl celkových výdajů na vědu k HDP 0,97, v návrhu na 2017 0,83. To není navýšení. To prostě ty prostředky neodpovídají tomu, jak roste naše ekonomika a co bychom měli investovat do budoucnosti. A já bych chtěl, a rád se s vámi na tom shodnu, abychom tady dali prostě víc a opravdu se o tu budoucnost starali. Neprojedli to, nepromarnili, nebyli zaskočeni konjunkturou. Mně to připadá, že tato vláda je tím ekonomickým růstem vlastně trochu zaskočena a neumí si s tím poradit.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
To je čarování, jestli do toho počítáte národní peníze nebo veřejné peníze. To opozice ráda dělá, že sčítá, když se jí to hodí, evropské a národní, a když se jí to hodí, tak berou jenom národní. Také je potřeba se podívat, jaký byl peak v čerpání evropských fondů a kofinancování. To znamená, když jste na vrcholu čerpání nebo rychle dočerpáváte, tak kofinancování je samozřejmě daleko větší než v případě, že se teprve evropské fondy rozjíždějí. Takže tohle je všechno potřeba říct, ale já jsem rád, že jsme se shodli na principu a já s panem předsedou osobně, protože je to člověk, který má velkou zkušenost z oblasti vědy a výzkumu, tak určitě o tom budeme diskutovat a já budu jen rád, když co nejvíce politických stran nebude říkat, že z vědy nic nepadá a naopak že je to předpoklad budoucí konkurenceschopnosti...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ještě poslední otázka, která se týká toho, co budeme v Otázkách probírat záhy se šéfem nejsilnější odborové centrály Josefem Středulou a viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy Radkem Špicarem. Problém české ekonomiky, ukazuje se, že odliv kapitálu je mimořádně velký. Vláda už k tomu analýzu a míní to probírat na začátku příštího roku. A Andrej Babiš jako jeden z receptů, jak zastavit odliv kapitálu z České republiky, je zrušení srážkové daně z dividend. Za vás ta srážková daň byla nízká, respektive nebyla. Myslíte si, že to je jeden z důvodů, že to je jeden z důvodů, proč se odlévá z České republiky kapitál?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Možná ano. Ale já na tady tu argumentaci Andreje Babiše, na tady ten jeho nápad budu reagovat až poté, co si dobře vyslechnu ekonomické experty a právníky, kteří jsou kolem nás, protože já se obávám, že to zas může být jeden z nápadů, který pomůže Andreji Babišovi. A já vidím problém naší ekonomiky úplně jinde. Já vidím problém naší ekonomiky v tom, že se podvazují...

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte. Ale teď dříve ODS, ODS říkala, že to dvojí zdanění dividend, protože už je zdaněn zisk, že je nesmyslné. Tak trváte si na tom, že zdanění dividend...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já vám odpovídám. To se musí posuzovat v celých souvislostech a ve změnách, které se v mezinárodním ekonomickém prostředí objevují. No kdo by si pomyslel, že jeden z hlavních volebních argumentů republikánského kandidáta na prezidenta bude to, že se zvýší význam protekcionistických opatření v mezinárodním obchodu? No nikdo před pár lety. A je to tady. Já říkám, že problém naší ekonomiky je jinde. Problém je, že se podvazuje aktivita malých a středních podnikatelů byrokracií a různými kroky, které proti nim dělá vláda. Na nich stojí naše ekonomika a my bychom měli tyto právě podporovat, snížit jim daně, zjednodušit jim daňový systém, zjednodušit jim fungování, protože oni vytvářejí to bohatství České republiky. Zajistí pracovní místa.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže o srážkové dani z dividend to není.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To není ten základní problém. A když jsme u toho, co podvazuje naši ekonomiku, podívejme se na tento rozpočet. To je rozpočet bezbarvý, bez chuti a bez zápachu, kdy si vláda neví rady, co udělat s naším ekonomickým růstem. My bychom toto měli využít pro zjednodušení byrokracie... Jak to, že v žebříčku Doing Business se propadáme a jsme čím dál horší? Jak to, že se tu nedá jednoduše podnikat, jednoduše stavět. Tato země nevyužívá to období, které teď máme. A to já považuju za trestuhodné.

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdyby Andrej Babiš přišel teď do Poslanecké sněmovny v rámci toho ohňostroje nápadů, co s daněmi, a chtěl zrušit srážkovou daň z dividend, tak vy byste to podpořil?

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Já si principiálně myslím, že těch změn už bylo docela dost a že bychom, pokud bude uzavřen tento otevřený daňový zákon, už příliš další aktivitou hýřit neměli a měli bychom naopak připravovat, a to ministerstvo financí připravuje, nějaký koncept, jak změnit vůbec daňový systém. A o tom by měla být samozřejmě debata i s opozicí.

Václav MORAVEC, moderátor:
Odliv kapitálu, je to důvod daňový?

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Ano. Je to velký problém. Ale na druhou stranu nemyslím si, že se to dá vyřešit takovouhle jednou věcí. To souhlasím s panem předsedou, musí to být komplexní. A to, co je velmi podstatné, že my také musíme motivovat a někdy třeba i donutit ony majitele, aby reinvestovali peníze tady u nás.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jak byste je donutil?

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
My se o to snažíme a diskutujeme například s ministerstvem financí o tom, které často neuznává, a já zase můžu hovořit za tu svoji oblasti, které se intenzivně věnuji, kdy je problém s uznáváním peněz, které se dávají na vědu a výzkum jako uznatelný náklad a dochází tam k daňovým optimalizacím a k podvodům a oni jsou na to velice opatrní a my chceme zavést model, který funguje i jinde, že bude povinnost tyto peníze reinvestovat a pak vám budou uznány. A já myslím, že to je velmi dobré. A to, co jsem přesvědčen, že samozřejmě základem jsou malé a střední podniky, ale ty velké v těch objemech jsou velmi zásadní a tady je potřeba se na to soustředit.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dřív, než budeme dělat nějaké změny v zákonech, tak by stačilo, aby se dělala rozumná politika. Jak to, že se tady postupuje proti drobným a středním podnikatelům a přitom se tady dávají různé výhody a pobídky těm velkým, včetně nadnárodních firem? Je toto rozumná politika? Podle mě ne. Stát se má především, a to je dneska velký úkol, starat se o naše podniky, o české podniky, o naše podnikatele. Vytvářet jim prostor. A ne tady pouštět cizí kapitál, který zase za chvíli odtáhne pryč a nic neudělá.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Mně cizí kapitál nevadí.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Mně taky nevadí cizí kapitál, ale nesmí být zvýhodňován proti domácím podnikatelům. To považuju za chybu.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
To samozřejmě, to nedělám. Děkuju.

Václav MORAVEC, moderátor:
O tom bude řeč v další části Otázek. Petr Fiala a Pavel Bělobrádek. Děkuju za vaši diskusi a těším se na další.

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace /KDU-ČSL/:
Na shledanou.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Na shledanou.

Petr Fiala

předseda strany