30. listopadu 2016

ODS: Hledáme podpisy pro ústavní stížnost

(www.ods.cz) Občanští demokraté vyjednávají v Senátu podpisy pod stížnost Ústavnímu soudu, cílem je zrušení zákona, který zakazuje prodej o některých státních svátcích. ODS také kritizuje rozšíření zelené nafty, místo něj navrhuje plošné snížení spotřební daně. Senátoři ODS budou hledat podporu pro usnesení, které prohlásí pročínské prohlášení předsedy Senátu Štěcha za jeho soukromý názor.

„Senátorům navrhnu usnesení, které odmítne servilní dopis našich nejvyšších ústavních činitelů adresovaný Číně. Je to ostuda i horní komory parlamentu, když podlézavý text podepsal její předseda Milan Štěch. Zvací dopis jsme tady už v minulosti měli, proto věřím, že senátoři ostudný text označí za soukromou aktivitu signatáře, nikoliv za postoj Senátu,“ věří místopředseda Senátu Jaroslav Kubera.

„Chceme podporovat zejména malé zemědělce, nikoliv velké koncerny, proto jsme proti rozšíření dotací na zelenou naftu. Tu využívají především velcí zemědělci, malým se mnohdy nevyplatí prokousat se složitým papírováním. Místo toho navrhujeme plošné snížení spotřební daně. Díky tomu by ušetřili všichni občané, podnikatelé, ale také například složky integrovaného záchranného systému,“ doplnil Jaroslav Kubera.

„Stát by měl hospodařit zodpovědně. Proto ODS vždy prosazovala finanční ústavu, která by vládu omezila v možnostech zadlužovat budoucí generace. Současný kabinet původní návrh ústavního zákona přetvořil na běžnou legislativu, kterou může jakákoliv vláda snadno zrušit, pokud se nebude chtít chovat zodpovědně. Zákon navíc v této podobě zasahuje do pravomoci obcí v rozporu s ústavou," zlobí se předseda senátního klubu ODS Miloš Vystrčil.

„Chystáme se obrátit na Ústavní soud ve věci zákazu prodeje o svátcích. Stát nemá právo regulovat soukromí lidí. Každý má právo se rozhodnout sám, jak stráví volný den. Stejně tak by stát neměl bránit zaměstnancům vydělat si peníze. Jde o omezení základních práv, proto věřím, že nám Ústavní soud vyhoví,“ řekl Jaroslav Kubera.

„Věřím, že senátoři během projednávání petice o Šumavě vezmou v potaz potřeby lidí, kteří v místě žijí. Přeji si, abychom chránili přírodu a zároveň umožnili obcím, které se na území parku nacházejí, další rozvoj. Šumava je specifická právě tím, že území nynějšího parku je osídleno už stovky let. Věřím, že senátoři nepodlehnou tlaku ekologistů, ale budou se řídit zdravým rozumem,“ přeje si senátor Tomáš Jirsa.