28. října 2016

Svátek české státnosti ve stínu diktátu trávení volného času

Letošní 28. říjen bude neblaze poznamenán nejen do absurdna vyhrocenou aférou kolem neudělení státního vyznamenání panu Bradymu, ale i omezením podnikatelské svobody, vlastnických práv a svobody pracovně-právních vztahů. Vůbec poprvé bude totiž v praxi uveden zákon omezující otevírací dobu větších prodejen. Co to bude v praxi znamenat?

Podnikatelé nebudou moci svobodně nakládat se svým majetkem a podnikat. Zaměstnanci, kteří dobrovolně uzavřeli pracovní smlouvy, nebudou moci jít do práce a vydělávat peníze. Spotřebitelé budou omezeni ve volbě, kdy jít nakupovat. Stát přijde o daně. I v praxi se ukazuje nesmyslnost tohoto zákona, který fakticky dopadá i na obchody s prodejní plochou menší než stanovených 200 metrů čtverečních. Obchodníci jasně deklarovali, že řada zaměstnanců kvůli této regulaci přijde o práci, stát navíc bude čelit řadě oprávněných žalob kvůli diskriminaci a ušlému zisku. Budeme svědky bizarních situací, kdy budou obchody vymýšlet a navzájem soutěžit, jak nejlépe obejít tuto nesmyslnou regulaci.

 

Agrosocialistické plány Sobotkovy a Babišovy vlády nevedou k ničemu jinému než k diktátu, jak trávit volný čas. Existuje jistě mnoho lepších způsobů trávení volného času, než o státním svátku nakupovat. Tuto volbu bychom ale měli nechat na lidech samotných. Jedním z programových bodů ODS pro sněmovní volby bude zrušení tohoto zákona, který pošlapává svobodu jednotlivce i podnikání v naší zemi.

Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS